Oprirea importului cerealelor din Ucraina - principala solicitare a opoziţiei la dezbaterea moţiunii simple împotriva lui Petre Daea

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 19 aprilie 2023

Sursa foto; - Facebook / Petre Daea

Sursa foto; - Facebook / Petre Daea

Criza iscată de importul cerealelor din Ucraina a constituit, ieri, punctul central al dezbaterii moţiunii simple depusă de deputaţii USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, mai ales că parlamentarii AUR au solicitat vocal şi prin pancarde, pe tot parcursul şedinţei de plen, oprirea imediată a importului de grâne din ţara vecină.

"Cu privire la criza cerealelor din Ucraina, trebuie să informez pe cei care nu ştiu că între UE şi Ucraina s-a încheiat un acord de asociere prin ratificare de către parlamentele tuturor statelor membre şi al nostru. (...) În baza acordului s-a elaborat şi regulamentul privind măsurile de liberalizare temporară a comerţului", a spus ministrul Petre Daea.

El a precizat că aceste acţiuni, "coroborate cu o rezistenţă din partea fermierilor la un anumit preţ justificat a determinat o bulversare a pieţei cu efecte negative asupra producătorilor de cereale şi seminţe" şi a arătat că a intervnenit pe toate canalele după ce a aflat că fermierii români vor primi doar 10 milioane de euro despăgubiri de la Uniunea Europeană.

Petre Daea a arătat că s-a văzut cu Comisarul european pentru agricultură pe 26 septembrie 2022 şi i-a cerut ajutor pentru fermierii afectaţi, a revenit cu solicitarea în Consiliul de miniştri în octombrie şi decembrie, apoi în Consiliul din 30 ianuarie, printr-o scrisoare semnată de Polonia, România, Bulgaria, Slovacia, Ungaria şi Cehia.

"Comisarul a intervenit susţinând solicitările noastre ca fiind legitime. După asta, Comisia Europeană a solicitat date pe care MADR le-a trimis la timp. (...) De atunci şi până în 14 martie 2023 nu a fost nicio negociere la niciun nivel, deşi am convenit asta cu Comisarul pentru agricultură. Lucrul acesta nu s-a făcut", a mai declarat Petre Daea.

Tot el a spus că, pe baza algoritmului de calcul al Comisiei Europene, "România nu trebuia să ia niciun cent", dar pentru că nu i s-au părut corecte "algoritmul şi modul de calcul", a solicitat o analiză cu experţi români. Acest lucru s-a întâmplat, apoi a intervenit preşedintele Klaus Iohannis la Consiliul European.

"În prezent se află în analiză o altă sumă pentru un sprijin suplimentar. Aşteptăm decizia COREPER şi răspunsul la scrisoarea adresată preşedintei Comisiei Europene", a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea, referitor la problema interzicerii importului de cereale ucrainene.

Argumentele ministrului Agriculturii nu i-au convins pe deputaţii AUR, care au cerut in corpore, de la tribuna Camerei Deputaţilor oprirea imediată a importului de cereale din Ucraina, dar nici pe deputaţii USR care au susţinut că Petre Daea trebuie să demisioneze deoarece se face vinovat de subfinanţarea fermierilor români, de eşecul programului Tomata, dar şi de angajările pe pile-cunoştinţe şi relaţii din cadrul Ministerului Agriculturii.

"Prin alegerea lui Petre Daea aţi condamnat agricultura românească, iar acest lucru nu îl spun eu ci miile de fermieri care au protestat săptămâna trecută în toată ţara. Nu făina de greieri e problema românilor ci faptul că aţi adus fermierii în sapă de lemn. 70% din alimentele de bază provin din importuri, pentru că nu avem la Ministerul Agriculturii un ministru care să se ocupe de problemele fermierilor. Nu de stand-up comedy avem nevoie ci de un ministru competent care să pună agricultura românească acolo unde merită, acolo unde îi este locul. (...) Românii au ajuns cei mai mari consumatori de roşii din Turcia. Programul Tomata este un program de sifonat bani publici, din bugetul de stat. Sunt zeci de dosare la DNA pe această temă", a spus deputatul Ionuţ Moşteanu (USR).

În apărarea ministrului Daea au sărit deputaţii coaliţiei PSD-PNL-UDMR, care au anunţat prin liderii de grup că vor vota astăzi împotriva moţiunii simple depusă de opoziţia parlamentară.

"Moţiunea de faţă nu este din păcate un prilej de dezbatere despre agricultură ci doar un prilej de acuzaţii bazate pe jumătăţi de adevăr şi pe zvonuri. (...) Pierderile cauzate de importul cerealelor din Ucraina sunt îngrijorătoare şi vom susţine orice tip de măsuri care vor duce la protejarea fermierilor interni, inclusiv stoparea importurilor. UDMR va vota împotriva moţiunii", a afirmat deputatul Magyar Lorant-Balint.

"Aţi citit 21 de minute o moţiune, în care l-aţi pomenit pe domnul ministru de 52 de ori. Am văzut cât de mult v-a interesat ce aţi scris acolo pentru că nu aţi avut bun simţ deoarece nu l-aţi ascultat deloc, absolut deloc, pe cel pe care l-aţi chemat în faţa dumneavoastră. Îmi pare rău domnule ministru că v-aţi răcit gura de pomană. L-aţi persiflat, v-aţi legat de vârsta domniei sale. Vă rog să ne aduceţi unul mai bun ca Petre Daea. Dar nu aveţi. Nu aţi avut nici azi, nici ieri şi nu veţi avea niciodată", le-a transmis deputaţilor USR, social-democratul Daniel Suciu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

Ministrul Agriculturii a făcut un bilanţ al activităţii pe anul trecut şi a arătat că acuzaţiile privind subvenţionarea fermierilor nu sunt reale, atât timp cât prin programul "De 3 ori subvenţia", au fost finanţaţi fermierii cu credite în valoare totală de 407 milioane lei, cu garanţie de 80% din partea statului, prin programele Agro Invest şi IMM Invest 1405 operatori din industria agro-alimentară au primit finanţări totale de 1,41 miliarde lei şi statul a susţinut transportul apei pentru irigat la toate cele 470 de staţii de pompare şi irigare care deservesc peste 2 milioane de hectare de culturi agricole.

Amintim că în 12 aprilie, 56 de deputaţi de la USR şi partidul Forţa Dreptei au depus în plen moţiunea simplă intitulată "De la grânarul Europei la ruşinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună ştiinţă agricultura românească", prin care cereau demiterea lui Petre Daea.

"Agricultura trebuie să devină un punct forte al României, iar ca acest lucru să se întâmple este nevoie de un management performant la vârful ministerului de resort. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple, Petre Daea trebuie demis şi niciodată, dar niciodată, readus în fruntea Ministerului Agriculturii. A epuizat deja trei şanse să demonstreze că poate face ceva. Realitatea este că nu poate. (...) Şi în acest mandat este la fel de inutil, de nepregătit şi depăşit de problemele agriculturii româneşti. Daea a rămas consecvent în a ne convinge că este cel mai slab ministru al agriculturii din ultimii 30 de ani. Pentru «nea Petrică» Daea, cum este numit într-o anchetă DNA, şi predecesorul său, Adrian Chesnoiu, singura prioritate a mandatelor lor a fost să-şi angajeze neamurile şi să umple ministerul şi agenţiile cu incompetenţii de la partid, cu prieteni şi alţii - tot obligaţii. Dacă erau aşa utili şi pricepuţi, cu siguranţă nu era nevoie ca miniştrii să le aranjeze concursurile pentru a câştiga postul", se arată în textul moţiunii.

Ei mai arată că, în ce priveşte agricultura, "Petre Daea a ratat toate proiectele mari în acest domeniu: a ratat finanţări din PNRR, a ratat Planul Naţional Strategic, a ratat fondurile europene pentru fermierii români, a pierdut compensaţii pentru importurile din Ucraina", menţionând că acesta a avut un "eşec pe linie".

"La un an de la începutul războiului în Ucraina, datele arată nu doar că cerealele ucrainene au tranzitat România, dar au fost şi achiziţionate de ţara noastră la preţuri mici. În consecinţă, reprezentanţii agricultorilor vorbesc despre un dezastru pentru fermierii români, respectiv pierderi de miliarde. Fermierii români au nevoie de răspunsuri de la ministrul Daea despre cum vor fi sprijiniţi de stat pentru a-şi recupera o parte din pierderile de anul trecut, dar şi despre cum va gestiona statul în 2023 subiectul tranzitului cerealelor ucrainene, astfel încât producătorii români să nu rămână iar cu producţia în stoc. În plus, în funcţie de soluţia pe care o va găsi, ministerul trebuie să se asigure că nu vor creşte preţurile la produsele alimentare finale, va trebui să existe un echilibru între ce şi cât se cumpără din aceste cereale şi cum se vor reflecta toate acestea în preţul la raft pentru români", mai spun iniţiatorii moţiunii.

Votul asupra moţiunii simple va fi exercitat în şedinţa de astăzi a plenului Camerei Deputaţilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asta arata subtirimea gandirii trotinetistilor din USR .oprirea importului este o decizie politica a guv Romaniei , nu Daea hotaraste .

    opozitia nu stie ce cere!

    relatia de cauza efect!!! 

    va zic eu: cer sa aibe putere interna de impingere pret la raft! Doar ca aceasta putere vine cu revers in nimicire concurenta mica si faiera si in formari aliante si concerne mari!  

    Pe romaneste zecii de mii de fermieri urmeaza sa dea faliment.

    s c cret 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb