Ministrul de Finanţe, Sebas-tian Vlădescu, susţine că, anul acesta, numărul de şomeri nu va ajunge la un milion de persoane, cifră vehiculată intens în ultima vreme de către presă, patronate, sindicate, chiar şi de către FMI.
Mai mult decât atât, oficialul consideră că pe parcursul anului vor avea loc angajări datorită creşterii economice, fapt pentru care, conform spuselor sale, nu vom avea mai mulţi şomeri decât au fost anul trecut.
Ministrul a ţinut să precizeze că nici scenariul în care s-ar percepe contribuţii de asigurări sociale (CAS) la dividende nu are un suport real.
Sebastian Vlădescu a dat de înţeles că la Ministerul de Finanţe nu a exis-tat niciun document în care ar fi fost stipulată cifra de un milion de şomeri, precum şi nici acela privind disponibilizarea a 100.000 de persoane.
"Toate documentele noastre merg în ideea de a reduce şomajul şi de a crea locuri de muncă", a subliniat Vlădescu, adăugând: "Cred că la sfârşitul anului nu vom avea mai mulţi şomeri decât acum, pentru că avem domenii în care există necesar de forţă de muncă şi avem creştere economică".
În luna decembrie 2009, rata şomajului a fost de 7,8%, iar numărul total de şomeri înregistraţi în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă a fost de 709.383 persoane.
Momentan, însă, statisticile par să infirme scenariul, considerat de către analişti drept optimist, al minis-trului privind creşterea economică şi implicit angajările şi să dea dreptate organizaţiilor patronale şi sindicale care văd posibilă atingerea nivelului de un milion de şomeri.
Indicele care măsoară încrederea în economia românească a scăzut în ianuarie, faţă de luna decembrie 2009, ţara noastră fiind printre ultimele state membre ale UE la acest capitol.
În condiţiile în care la nivelul UE indicele a crecut în medie cu 2,1 punc-te, în cazul ţării noastre s-a depreciat cu 0,4 puncte procentuale faţă de ultima lună a anului trecut, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Oficialii noştri au susţinut, în repetate rânduri, că odată cu revenirea economiei UE, şi economia ţării noas-tre va intra pe creştere. Însă, ianuarie 2010, este practic cea de-a zecea lună de revenire a încrederii în economie la nivel comunitar, iar în cazul ţării noastre se înregistrează tot un recul.
De altfel, sindicatele şi patronatele nu văd posibilă revenirea economiei naţionale şi ţinerea în frâu a numărului de şomeri fără măsuri active de stimulare a forţei de muncă şi a economiei, precum şi fără menţinerea măsurii şomajului tehnic.
Problema şomajului urmează să fie dezbătută şi la nivelul UE. Miniştrii muncii din statele membre urmează să se întâlnească, ca să stabilească politicile pe care UE le va adopta pentru ocuparea locurilor de muncă în următorii zece ani.
Oficialii vor dezbate, printre altele, găsirea formulelor pentru stimularea formării angajaţilor şi măsurile pentru menţinerea şi creearea locurilor de muncă.