Optimismul americanilor ridică preţul petrolului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 decembrie 2011

Optimismul americanilor ridică preţul petrolului

Preţul petrolului brut a urcat vineri, pe pieţele din New York şi Londra, înregistrând cel mai mare avans din ultima săptămână, ca urmare a anunţului privind creşterea încrederii consumatorilor americani până la nivelul maxim al ultimelor şase luni. Creşterea preţului ţiţeiului a avut la bază şi faptul că liderii Uniunii Europene au decis, în cadrul reuniunii din 8-9 decembrie, să înăsprească disciplina fiscală a regiunii.

Cotaţia ţiţeiului cu livrare în ianuarie a urcat cu 1,07 dolari (1,1%), la 99,41 dolari/baril la New York Mercantile Exchange, acesta fiind cel mai important câştig înregistrat după data de 29 noiembrie. Pe întreaga săptămână trecută, însă, preţul a scăzut cu 1,5%, în contextul creşterii stocurilor de profil din SUA, respectiv pe fondul temerilor legate de criza datoriilor suverane din Europa. De la începutul anului, cotaţia petrolului a urcat cu 8,8%, pe piaţa americană.

Cotaţia petrolului Brent cu livrare în ianuarie a crescut cu 51 de cenţi (0,5%) vineri, la ICE Futures Europe din Londra, încheind ziua cu 108,62 dolari/ baril.

Menţionăm că, potrivit unui anunţ făcut vineri, indicele Thomson Reuters/University of Michigan privind încrederea consumatorilor din SUA a crescut la 67,7 puncte în decembrie, de la 64,1 în noiembrie. Analiştii aşteptau ca acesta să urce numai până la 65,8 puncte.

Anul trecut, Statele Unite au fost cel mai mare consumator mondial de ţiţei, cu 22% din cererea de profil din lume, potrivit datelor companiei britanice BP Plc. Zona euro a generat 12% din cererea mondială de profil, conform BP.

Iranul vrea să-şi majoreze capacitatea de producţie

Iranul vrea să-şi majoreze capacitatea de extracţie a petrolului la 5 milioane de barili pe zi până în 2015, de la 3,5 milioane de barili în prezent.

"În acest moment producem 3,5 milioane de barili zilnic, capacitatea noastră de extracţie fiind de 4,2 milioane de baril", a declarat, săptămâna trecută, Ahmad Qalebani, directorul Companiei Naţionale de Petrol din Iran. Domnia sa a adăugat: "Dorim ca, până în 2015, să creştem capacitatea de extracţie la 5,1 milioane de barili zilnic. O parte din acest petrol va proveni din noi zăcăminte petrolifere, iar restul din câmpurile aflate deja în exploatare".

Iranul este al doilea producător de ţiţei din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), după Arabia Saudită.

În opinia analiştilor, dacă SUA şi Europa vor sancţiona Iranul prin limitarea achiziţiilor de ţiţei din această ţară, atunci preţul petrolului va depăşi 150 de dolari barilul în decurs de un an.

Livrările de petrol au cea mai mare pondere în exporturile Iranului şi aduc 50% din veniturile bugetare ale ţării. În 2010, Iranul a câştigat 73 de miliarde de dolari din vânzarea de ţiţei în exterior, potrivit Departamentului Energiei de la Washington.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb