ORA ACUZAŢIILOR Scandalul Unifarm, mărul discordiei între PSD şi PNL

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 7 iulie 2020

Scandalul Unifarm, mărul discordiei între PSD şi PNL

Mult zgomot, pentru nimic. Aşa poate fi caracterizată, dezbaterea de ieri, din plenul Camerei Deputaţilor, la Ora Guvernului, despre achiziţiile făcute în perioada pandemiei şi despre cazul Unifarm care este instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie care susţin că directorul companiei de stat ar fi solicitat o şpagă de 760.000 euro. O dezbatere din care trebuia să reiasă legătura dintre şeful Guvernului şi administratorul firmei care a furnizat măşti de protecţie companiei Unifarm s-a înecat în dispute politicianiste, în acuze de o parte şi de cealaltă a eşichierului politic şi în aducerea în actualitate a unor foşti demnitari corupţi din rândurile PSD şi PNL. Practic, Ora Guvernului s-a transformat în Ora Acuzaţiilor, din care procurorii anticorupţie ar putea scoate ceva material pentru instrumentarea unor dosare penale.

În cadrul dezbaterilor iniţiate la solicitarea PSD, premierul Ludovic Orban a precizat că nu are nicio legătură cu scandalul Unifarm şi că nu a impus nimănui să facă achiziţii de la compania respectivă.

Şeful Guvernului a spus: "Este bine ca orice suspiciune de corupţie să fie cercetată, studiată şi să fie pedepsiţi vinovaţii. (...) Nu mă aşteptam din partea PSD să deschidă un astfel de subiect. Din ianuarie 2017, PSD a declanşat o adevărată luptă contra instituţiilor din domeniul justiţiei, împotriva DNA şi a instituţiilor care erau implicate în sancţionare faptelor de corupţie. (...) Faptul că DNA anchetează cazuri de corupţie (n.r. - printre care şi dosarul Unifarm) este cea mai bună dovadă că PNL susţine statul de drept. (...) Nimeni nu a impus vreunui manager de spital să facă o achiziţie publică ilegală".

Premierul a solicitat o anchetă serioasă din partea membrilor comisiei parlamentare însărcinată să verifice achiziţiile publice derulate pe timpul pandemiei. El a cerut ca activitatea comisiei să se refere la atât la nivel central cât şi la nivel judeţean şi local şi s-a declarat convins că numai astfel vor reieşi informaţii care vor ajuta organele de cercetare penală în munca efectuată.

Ludovic Orban a ţinut să precizeze că nu are nimic împotriva instituţiilor publice din ţara noastră, ci doar împotriva unor oameni care răspund unor comenzi politice, iar în acest sens a exemplificat cu noii vicepreşedinţi ai Curţii de Conturi - Ilie Sârbu şi Niculaie Bădălău, apropiaţi ai PSD şi Pro România - şi cu judecătorii numiţi la propunerea social-democraţilor la Curtea Constituţională.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a menţionat că în acest moment, datorită unui amendament social-democrat, Curtea de Conturi face controale în toate instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de culoare politică.

În discursul său, Marcel Ciolacu a spus: "Domnule Orban, aţi reprezentat doar interesele marelui stomac liberal pe care l-aţi hrănit cu sute de milioane de euro prin contracte fără licitaţie. Imediat după starea de urgenţă, românii au aflat că o bucătăreasă din Giurgiu urma să umple ţara cu măşti, în valoare de 12 milioane de euro, fără licitaţie. Acel butic era un paravan pentru primul tun liberal dat în pandemie. Apoi contractele de licitaţie s-au succedat unul după altul. Ştiaţi că sunt probleme, dar nu a contat că au fost aduse măşti cu defecte aşa cum a spus ANPC care a arătat că 90% din măşti sunt neconforme. Oamenii nevoiaşi nu au nici acum măşti. Mişcarea infracţională a PNL trebuia să funcţioneze".

Liderul social-democrat a mai susţinut că de toată această stare de lucruri este vinovat şi preşedintele Klaus Iohannis care l-a impus pe Ludovic Orban în fruntea Guvernului. Marcel Ciolacu a anunţat că PSD va depune o moţiune de cenzură şi a spus: "Cine nu o votează înseamnă că susţine hoţia şi este părtaş la jaful PNL".

În apărarea premierului, s-a situat Florin Roman, şeful grupului deputaţilor liberali, care a amintit că la nivel înalt corupţia a fost instaurată de PSD prin reprezentanţii Miky Şpagă (n.r. - Şerban Mihăilescu), Mischie, Oprişan, Adrian Năstase, Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov.

Florin Roman a continuat: "Vreţi să vorbim despre cei 500 milioane lei daţi la ANIF de Bădălău şi prietenii, iar în zonele pentru care au fost daţi banii nu curge niciun litru de apă? Vreţi să vorbim de ce lucrările la faţada clădirii Ministerului Finanţelor Publice achiziţionate de Eugen Teodorovici sunt mai scumpe decât cele de la Palatul Parlamentului? Cele mai mari achiziţii în pandemie le-a făcut PSD, prin cei 28 de preşedinţi de consilii judeţene şi 1780 de primari. (...) Lumea nu i-a uitat pe Dragnea, Năstase, Vâlcov, Pintea, Bodog, ultimii doi cu probleme de şpagă pe sănătate. Axa răului e alcătuită din Avocatul Poporului şi judecătorii pe care îi aveţi la CCR".

Liderul USR, deputatul Dan Barna a spus că dezbaterea a fost un adevărat concurs de performanţă referitor la furat.

Barna a precizat: "România are o problemă foarte clară: se fură din instituţiile publice pentru că acolo sunt puşi oameni iresponsabili, clientelari PSD şi PNL. Scandalul Unifarm nu este o pură întâmplare, ci o problemă de sistem. Răspunsul la problema sistemică trebuie să vină din Parlament, ce trebuie să ia o măsura pe care o cere peste un milion de oameni: fără penali în funcţiile publice. Pentru că hoţii nu lucrează cu oameni cinstiţi".

El le-a solicitat liderilor PSD şi PNL ca referendumul pentru modificarea Constituţiei în sensul interzicerii penalilor la accesul în funcţiile publice să aibă loc odată cu alegerile locale, în 27 septembrie.

Victor Ponta, preşedintele Pro România a afirmat că guvernul Orban a distrus firmele din România şi nu le oferă nicio speranţă cetăţenilor din ţara noastră. Ponta a mai spus: "Prin OUG 29/2020, Ministerul Finanţelor Publice a putut să acorde, la solicitarea companiei Unifarm un împrumut din Trezorerie de 1,5 miliarde lei. Conform raportului Curţii de Conturi, Unifarm a vândut măşti către Ministerul Sănătăţii cu un adaus comercial de 71%, comparativ cu adausul de 12% practicat faţă de alte echipamente livrate în perioada pandemiei. Asta se numeşte spălare de bani".

Deputatul Varujan Vosganian a susţinut că Unifarm a exercitat un monopol în România cu privire la vânzarea de echipamente şi medicamente, în timp ce liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis a afirmat că PNL nu are bani pentru majorarea pensiilor şi dublarea alocaţiilor deoarece trebuie să îşi hrănească clientela politică.

Toate aceste declaraţii nu au arătat ce legătură are premierul cu scandalul Unifarm, dacă numele său a fost vehiculat sau nu în discuţiile dintre fostul director general al companiei şi administratorul firmei intermediare, şi nici dacă Ludovic Orban ştia sau nu despre afacerile ilegale din cadrul acestei companii de stat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. parcurgand rezumatul sel ectiv al discutiilor din camera deputatilor mi se face rusine ca sunt roman

    in mintea mea se contureaza o statistica ingrijoratoare referitor la sansele legislative si nu numai ale tarii 

    daca acesta este nivelul discutiilor  

    cred ca ne meritam soarta 

    nu stiu cat la suta carutatsi (inculti) si cat la suta hoti (...)  

    cred insa ca nu mai conteaza %-le cat conteaza efectul:DEZASTRU 

    o singura completare pentru cei aserviti intereselor straine care vin sa arunce o nuanat asupra intregului esichier 

    dragi "alesi" ati facut inca o data dovada ca nu aveti ce cauta acolo unde sunteti:alesii neamului 

    in final o gluma sinistra: sper ca stie ca judetul Giurgiu este "controlat" de doi adevarati:Badalau si prefectul 

    cum a fost pedepsit Badalau: pus in fruntea Curtii de Conturi

    bravos natiune te iubesc! 

    E foarte bine ca s.au acuzat unii pe altii (psd, pnl etc), DNA ar avea de lucru mult, dac.ar vrea.... dar ... sa nu uitam ca usr merge si mai departe si ataca firea normala a lucrurilor ... 3 milioane de oameni au semnat si votat ca familia e formata din barbat si femeie iar usr a indemnat la boicot ...

    Sa mai stam pe.o piatra si poate ne mai gandim la normal, la firesc, inainte de a merge mai departe... 

    Nu pot să înțeleg dezbaterea din Parlament. Adică tata hoție își judeca nepotul tâlhar. Cred că într-o hoție nu are ce căuta Parlamentul, adică într-un dosar penal se apuca ei să facă dezbateri? Ce urmează? Sa judece ei dosarul? Să facă și o pușcărie mica in subsolul Casei Poporului? Sa execute și sentințele?? Mi se pare o nerușinate și o nesimțire. Dacă este implicat Arafat, Orban , Tătaru, Ponta sau altcineva, să meargă la zdup toți.

    Alde Serban Nicolae, Nicolicea și Iordache au văzut sezonul 6 din House of Cards. Este o mare realizare , de la Suleiman Magnificul la Frank Underwood este cale lungă, exact ca de la bravele comisii parlamentare care au îngropat orice adevar din Romania in ultimii 30 de ani, la comisiile din legislativul SUA care dau fiori oricui este chemat la audieri.

    1. Eheeee. Frumoase vremuri. Oare la ce îi punea Ilici sa se uite pe psdei??

      Cu mâinile curate)))) 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb