Premierul nominalizat Ludovic Orban depune, luni, la Parlament programul de guvernare actualizat şi lista guvernului, pentru a începe procedura de învestire a Executivului, informează News.ro.
Acesta a precizat că este mulţumit de activitatea miniştrilor, dar că decizia finală privind componenţa Guvernului revine forului de conducere al partidului, care se întruneşte luni dimineaţă. Tot luni, PSD a anunţat că depune la Curtea Constituţională sesizarea în legătură cu a doua nominalizare a lui Ludovic Orban ca prim-ministru, intenţie la care reacţia lui Orban cu privire la liderul PSD Marcel Ciolacu a fost: "Nimic nu-l poate împiedica să se facă de râs".
Orban a afirmat că guvernul a pregătit actualizarea programului de guvernare, iar din punctul său de vedere, trebuie propuşi aceiaşi miniştri, dar decizia aparţine conducerii PNL, care are programată o şedinţă luni, la ora 10:00.
"În cursul zilei de mâine (luni - n.r.) vom prezenta programul de guvernare şi lista guvernului", a afirmat Ludovic Orban duminică seară, într-o emisiune la B1 Tv.
"În ceea ce mă priveşte, sunt mulţumit de activitatea miniştrilor" a mai spus Orban.
El precizează însă că singura soluţie pentru a asigura o bună guvernare României este ca românii să-şi aleagă din nou un Parlament reprezentativ, care să fi o oglindă fidelă a opţiunilor actuale ale populaţiei.
Premierul Ludovic Orban a explicat duminică seară, la B1 Tv, că potrivit regulamentului Camerelor Parlamentului, termenul maxim în care trebuie convocate plenul reunit al Parlamentului pentru votul de învestitură a Guverului este de cel mult 15 zile din momentul în care premierul desemnat depune lista guvernului şi programul de guvernare. În acest context, Orban spune că PSD s-ar face "de râs" dacă ar continua să blocheze activitatea în Parlament şi ar pierde foarte mut din punct de vedere electoral.
"Au două variante: anticipatele, sau să învestească guvernul. Vă daţi seama ce ar fi (...) ca Guvernul să fie învestit de voturile PSD? Se ajunge într-o situaţie absolut ridicolă pentru ei, adică ei nu mai pot să facă opoziţie! Se ajunge într-o situaţie absolut ridicolă. Povestea asta cu boicotul nu ţine, nu poţi să ţii Parlamentul blocat! O să vină lumea să-i ia pe sus. Cum să stea în Parlament şi să se cramponeze de mandatele lor de parlamentari? România e în continuare pe mâini bune. Guvernul îşi face treaba, rezolvă problemele curente", a dat asigurări Ludovic Orban.
El a explicat că parlamentarii PNL vor merge în Parlament la învestire, vor sta în scaune dar nu vor vota.
PSD sesizează Curtea Constituţională
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că tot luni PSD va depune la CCR o sesizare privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban pentru funcţia de şef al Guvernului, catalogând propunerea drept "o mascaradă" şi spunând că aşteaptă ca judecătorii Curţii Constituţionale să "lămurească" această situaţie. Premierul desemnat Ludovic Orban a ironizat intenţia preşedintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu, de a sesiza Curtea Constituţională cu privire la a doua nominalizare a sa după ce a fost demis prin moţiune de cenzură. "Nimic nu-l poate împiedica pe preşedintele PSD să se facă de râs" spune liderul PNL.
Întrebat dacă parlamentarii PSD vor fi prezenţi în sala de şedinţe pentru a asigura cvorumul la votul dat pentru învestirea unui nou guvern, Ciolacu a spus că decizia este una "de strategie" care va fi luată împreună cu partidul.
"Dacă depunem sesizare, ca să fim consecvenţi, ar trebui să aşteptăm totuşi răspunsul să vedem dacă este constituţional sau cineva a declanşat vreun conflict juridic de natură constituţională" a spus Ciolacu.
Procedura de învestire a Guvernului şi reglementările constituţionale referitoare la dizolvarea Parlamentului
Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor doup Camere, Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de preşedinte, cât şi de PNL.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2020, 09:49)
- pragul electoral ridicat la 10% . Parlament din maxim 300 senatori si deputati.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2020, 11:50)
Corect partide facute pe găști vz ALDE care nu vor decăt ,,resurse, si meseria de parlamentar
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2020, 11:51)
Ce ticalosi sunt si astia de la PNL.Adica parlamentarii PNL nu voteaza investirea guvernului.Dar ce fac?Pe bune sa fiu in locul PSD i-aș lasa sa guverneze pana la alegeri .Sa vedem de ce sunt in stare.Guvernul il sustii daca face ceva bun,daca nu,nu.Chiar nu trebuie sa fii de acord daca ceva e in neregula chiar daca i-ai investit.In niciun caz nu le-as face jocul cu anticipatele.PSD ,PNL,nu cantareste niciunul mai mult.Auzi,sa nu voteze.Cată nesimtire!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2020, 16:16)
Dar noi sa mergem la vot.....anticipat!Daca nu mergem atunci pute pamantul sub noi de lene,ca sa citez din clasici.