Premierul ungar Viktor Orban, care a efectuat marţi prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse, l-a îndemnat pe Volodimir Zelenski să ia în calcul cât mai rapid o încetare a focului pentru a ajunge la pace cu Rusia, în timp ce preşedintele ucrainean a insistat asupra unei "păci juste" şi asupra continuării ajutorului militar european pentru ţara sa, relatează Agerpres.
Viktor Orban a subliniat că obiectivul vizitei sale la Kiev este de a afla ce posibilităţi de pace vede guvernul ucrainean. "Noi (Ungaria) suntem foarte favorabili păcii. Aş dori să înţelegeţi că aceasta este misiunea mea, de a înţelege cum vedeţi oportunităţile de pace", a declarat Orban la o conferinţă de presă comună cu Zelenski.
"Obiectivul prezenţei mele aici este de a înţelege cum putem ajuta Ucraina în următoarele şase luni şi de asemenea cum putem ajuta comunitatea maghiară" din Ucraina, a explicat premierul ungar, a cărui ţară a preluat la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
"I-am cerut preşedintelui să ia în considerare posibilitatea unei încetări a focului rapide", care să fie "limitată în timp şi să permită accelerarea negocierilor de pace", a continuat el la conferinţa de presă cu Zelenski.
Acesta din urmă a apreciat că vizita lui Orban ilustrează "priorităţile europene comune, prin urmare este importantă obţinerea unei păci juste pentru Ucraina şi pentru întreaga Europă".
"Este de asemenea important pentru noi toţi în Europa ca sprijinul Europei pentru Ucraina să rămână la un nivel suficient, inclusiv pentru apărarea noastră împotriva terorii ruse", a adăugat Zelenski, după ce Orban s-a împotrivit în interiorul UE şi NATO ajutorului militar oferit Ucrainei în războiul cu Rusia.
Posibilitatea unei întrevederi Orban-Zelenski a fost evocată de la sfârşitul anului trecut, o întrevedere pregătitoare în acest scop având loc în ianuarie între miniştrii de externe ungar şi ucrainean, Peter Szijjarto şi Dmitro Kuleba. Ulterior, şeful diplomaţiei ungare a declarat la începutul lui martie că răspunsul Ucrainei faţă de un document în 11 puncte ce i-a fost prezentat de Ungaria pe tema drepturilor minorităţilor naţionale nu aduce mai aproape restabilirea acestor drepturi ale minorităţii maghiare.
Relaţiile dintre Kiev şi Budapesta sunt tensionate, guvernul ungar acuzând încălcarea drepturilor minorităţii maghiare din regiunea Transcarpatia. Aceste relaţii s-au degradat şi mai mult după ce Viktor Orban a refuzat orice sprijin militar pentru Kiev şi a avertizat că Ungaria nu va sprijini Ucraina în niciun for internaţional atât timp cât nu sunt restabilite drepturile minorităţii maghiare.
Potrivit guvernului ungar, numeroşi etnici maghiari din Ucraina care au fost înrolaţi în armata ucraineană au murit pe front. În iunie 2022, Rusia a transferat către Ungaria 11 prizonieri de război ucraineni de etnie maghiară, această înţelegere a Budapestei cu Moscova provocând iritarea Kievului.
Totuşi, Viktor Orban a declarat marţi la Kiev că doreşte îmbunătăţirea relaţiilor cu Ucraina şi să semneze un acord extins de cooperare bilaterală. De partea sa, Volodimir Zelenski a estimat că discuţiile avute cu premierul ungar pot servi ca bază pentru un viitor acord între Ucraina şi Ungaria.
"S-a lucrat mult pentru această vizită. Discuţii importante despre viitorul Europei, securitate, dreptul internaţional şi Formula de Pace" a preşedintelui Zelenski, a scris pe social media şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak, făcând referire la formula de pace a preşedintelui Zelenski.
Aceasta constă într-un document în zece puncte care cere în special retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască "noile realităţi de pe teren", respectiv pierderea Crimeei şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.
De partea sa, într-o propunere pentru o încetare a focului şi o pace negociată, respinsă între timp de Ucraina şi de aliaţii ei occidentali, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut luna trecută retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson) şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, ca pas premergător reluării negocierilor între Moscova şi Kiev pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul.
Zelenski a declarat vineri că lucrează la un nou plan pentru a pune capăt războiului, în timp ce Ucraina continuă în acelaşi timp să se consolideze militar pentru a putea forţa Rusia să accepte o "pace justă".
"Avem numeroşi răniţi şi morţi pe câmpul de luptă şi printre civili. Nu vrem ca războiul să mai dureze ani de zile, de aceea noi vom pregăti acest plan în comun, pentru a-l pune pe masă în timpul unui al doilea summit pentru pace", a adăugat Zelenski, referindu-se la conferinţa internaţională care a avut loc luna trecută în Elveţia şi la care Rusia nu a fost invitată.
Preşedintele ucrainean a declarat joi, la Bruxelles, că planul asupra căruia lucrează Ucraina, împreună cu susţinătorii săi, ar trebui să fie prezentat la un al doilea summit. Potrivit Kievului, Rusia ar putea eventual să fie invitată la o asemenea reuniune.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 16:59)
Orban are capul limpede !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 17:04)
Bineinteles ca are capul limpede, dar cu asta ii calca pe picioare pe "vestici", care se mentin in isteria propagarii razboiului
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 22:24)
l-a trimis putin sa-i zica la Zelenski sa capituleze, ca rusii nu pot castiga.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 17:01)
Tot felul de minciuni din partea piticului actor. Planul "sefilor planetei" e sa continue acest razboi inca niste ani, asa au decis, asa va fi
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 17:11)
pai sa mearga sa-i zica la putin sa inceteze focul, ca el i-a invadat pe ucrainieni. cum a inceput, tot asa poate sa si termine.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 18:04)
Asa v-ati invatat voi sa papagaliciti! Saltimbancul de la Kiev tocmai a spus zilele astea ce nu a scris presa "pudica" si "libera", respectiv faptul, declarat si de Trump acum cateva zile, ca razboiul asta se datoreaza intentiei americane de-a extinde NATO in Ucraina. Multi dintre voi sunt sigur ca intelegeti esenta si cauza problemei, doar ca trebuie sa va meritati banii pentru "fixul" vostru, vreo doua-trei ore de playing games (while letting your life pass by!). V-ati gandit vreodata ca sunteti in aceeasi categorie cu toti dependentii cronici?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 18:18)
Si-a trimis Putler burtosul la negocieri, o tineti langa cu Pacea, dar nu va carati din Ucraina. Mujicii astia pacifisti, care se tot simt amenintati:-)…America a castigat ultimele doua razboaie mondiale, si nu a luat teritorii nici de la nemti nici de la japonezi. Mujicii au furat o parte din Karelia de la Finlandezi, teritorii de la Polonezi, Slovaci, Romania, Kaliningrad de la nemti si culmea, Kurile de la Japonezi…Mujicul nici nu a vazut un japonez in tot razboiul dar de teama NATO a luat si niste insule acolo, sa nu plece cu mana goala:-)…Nimeni nu-i vrea pe mujici prin preajma si mujicul se simte amenintat:-)
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 20:29)
Ucraina de ce nu pleacă din teritoriile ocupate?
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 21:13)
SUA a "plecat" acasa cu savanti, cu evreii bogati din Europa. Si de atunci tot "atrage" cu diferite artificii elita din Europa.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 21:19)
95% dintre cei care-au apucat sa traiasca ultima victorie clara americana nu mai pot povesti asta! Bun, hai sa zicem ca eu vad lucrurile gresit. Cum vezi tu, sincer si obiectiv, evolutia situatiei din Ucraina. Vor recastiga ucrainienii, in urmatorii zece-douazeci de ani teritoriile pierdute? Nici analistii occidentali nu mai cred asta. Si-atunci cum facem, continuam sa bagam 60-70 de miliarde de euro pe an in intr-un sac fara fund? Cu ce beneficii pentru noi, europenii de rand?
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 21:44)
Sa mearga. Noi , o parte din astia care suntem facuti putleristi, vrem sa nu mai moara rusi si ucraineni, atata tot.
3.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 21:47)
PS. Ca sa nu mai zic de cat de furios sunt ca ucrainenii trimit romani pe front si rusii ii omoara. Nici un roman sa nu moara din cauza unor slavi! Care s-a vazut ce conducatori au, rusinea Europei, atat in Iugodlavia cat si aici.
3.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 21:59)
Bine, nu-mi dau seama cum anume s-ar fi extins NATO in Ucraina din moment ce Ucraina era in disputa teritoriala activa cu Rusia, pe Crimeea, mai ales, si Donetsk-Luhansk. NATO nu primeste tari cu probleme din astea. Poate Putin stia de ceva miscari de arme occidentale in viitor in Ucraina (pe baza inclusiv a nerespectarii acordurilor de la Minsk) fara ca Ucraina sa intre in NATO. Dar cred ca pur si simplu a vrut sa faca podul terestru intre Crimeea si Donetsk, cu limita vestica la Nipru (Crimeea nu mai rezista fara apa din Nipru), si-a pierdut speranta in revolta populatiei rusofone din sud estul Ucrainei, care a votat cu Zelenski in 2019 , nu cu partide pro ruse, si a vrut sa rezolve odata problema Donetskului si Luhanskului, care din 2014 erau intr-un purgatoriu. Iar la ciupeala, sa schimbe guvernul si presedintele la Kiev, daca le reusea rapid, in martie 2022.
3.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 22:16)
Refacerea urss 2 asta-i scopul nebunului. Si a zonei de influenta URSS. Aici intram si noi, ca de-aia a zis putler ca NATO sa mearga inapoi unde a fost inainte de 1990, adica destramarea urss.
si daca se poate si mai mult, acum ca americanii sunt slabi, cu 2 babalaci ce se cearta care-i mai bun la golf, la dezbaterea nationala pt presidentie, de ce nu? de la lisabona pana la moskova eur rusia. delirul la tv urile lor nationale e maxim.
3.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 22:25)
Cat esti de naiv! Sau, daca nu esti naiv, cum esti?
3.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2024, 23:15)
neputlerist