Orban nu a reuşit să o răstoarne pe Dăncilă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 28 iunie 2018

Fotografie de MAKE

Fotografie de MAKE

Moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie împotriva guvernului Dăncilă a fost respinsă, ieri, de plenul Parlamentului. Deşi pentru căderea Executivului erau nevoie de 233 de voturi, moţiunea a fost votată doar de 166 de parlamentari.

Pentru a fi siguri că parlamentarii lor nu vor introduce greşit bilele în cele două urne şi din dorinţa de a evita o surpriză neplăcută, liderii coaliţiei le-au interzis aleşilor PSD şi ALDE să îşi exercite dreptul la vot.

Practic, ieri, a avut loc încă o partitură din piesa politică "nicio sesiune fără moţiune", un demers despre care liderii opoziţiei ştiau că va fi sortit eşecului deoarece coaliţia PSD-ALDE are în Parlament o majoritate mai mult decât confortabilă pentru a-şi asigura controlul asupra guvernului.

Eşecul a fost preconizat chiar şi din vizita pe care Ludovic Orban, preşedintele PNL, a făcut-o marţi seara în Piaţa Victoriei pentru a primi sprijinul celor care protestează din 31 ianuarie 2017 încoace împotriva guvernelor PSD-ALDE.

Pentru a demonstra că PSD şi ALDE nu au nevoie de alte voturi pentru menţinerea cabinetului Dăncilă la Palatul Victoria, parlamentarii UDMR nu au participat la vot. Maghiarii au preferat să iasă din sală, deşi au participat la dezbaterea moţiunii folosind cele şapte minute alocate formaţiunii lor.

Semnul acestei mişcări a fost dat de Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, după şedinţa de ieri diminea­ţă a parlamentarilor Uniunii.

Cu acel prilej, Kelemen Hunor a declarat: "Vom participa la dezbaterea moţiunii de cenzură. Vom avea şi noi de spus acolo ceva, aşa cum fiecare grup parlamentar are câteva minute şi vom spune acolo punctul nostru de vedere şi vom părăsi sala, vom fi absenţi. Deci nu se pune problema să asigurăm cvorumul, să ne abţinem, să nu ştiu ce. Nu vom fi în sală şi vom fi absenţi în momentul votului".

Liderul UDMR a ţinut să lămureas­că şi faptul că absenţa lor ar fi în defavoarea opoziţiei. El a mai spus: "Se va demonstra că PSD-ALDE au majoritate şi fără UDMR şi că nici măcar cu voturile noastre nu trecea moţiunea de cenzură".

Se pare că atitudinea UDMR a fost determinată de faptul că unul dintre amendamentele Uniunii propuse pentru modificarea Codului Adminis­trativ a fost adoptat deja de Comisia Juridică. Textul face o derogare de la pragul minim de 20% al minorităţilor pentru ca într-o localitate să poată fi folosită limba maternă a acestora în administraţie.

Eşecul moţiunii a fost prevăzut şi de Victor Ponta, unul dintre cei doi lideri ai formaţiunii Pro România, înainte de intrarea în dezbateri. El a declarat: "Eşecul de la moţiune se datorează domnului Orban, care a greşit la negocieri. Din toamnă vom încerca să construim noi o alternativă alături de parlamentari social-democraţi. Dacă domnul Orban şi PNL au greşit şi au eşuat azi, sper că noi, în toamnă, vom reuşi cu o construcţie social-democrată şi liberal-democrată. Modul în care s-a pornit cu moţiunea a fost total greşit".

Protest afară, protest şi în sală

Dezbaterea şi procedura de votare ale moţiunii au avut loc în timp ce, peste drum de Palatul Parlamentului, la intrarea dinspre Parcul Izvor, în jurul orei 14:00, când au fost făcute fotografii de Ziarul BURSA , în jur de 2.000 de persoane protestau împotriva coaliţiei PSD-ALDE şi împotriva guvernului. Oamenii au cerut alegeri anticipate, demisia guvernului Dăncilă, demisia lui Liviu Dragnea şi a lui Călin Popescu Tăriceanu, din funcţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor, res­pectiv de preşedinte al Senatului.

La un moment dat, protestatarii au avut altercaţii cu jandarmii, deoarece au dorit să forţeze intrarea în Palatul Parlamentului. Dorinţa lor a fost cauzată şi de faptul că în sala de plen, PSD a adus 70 de simpatizanţi ai social-democraţilor, pentru a asista la dezbateri şi a pune presiune asupra reprezentanţilor opoziţiei.

Între timp, altercaţiile din exterior au fost stinse, pentru că jandarmii au preferat să închidă porţile de fier ale intrării dinspre Parcul Izvor.

Un alt incident a avut loc în momentul în care câteva zeci de persoane, simpatizante ale PSD, au venit ca să susţină guvernul Dăncilă. Cele două tabere au intrat în conflict verbal, dar violenţele nu au degenerat, pentru că jandarmii au separat protestatarii cu garduri, în zone bine delimitate.

La protestul din faţa Palatului Parlamentului a participat şi Ludovic Orban, preşedintele PNL.

După citirea moţiunii de senatorul Radu Mihai de la USR, primul-ministru Viorica Dăncilă a acuzat jocul politic al opoziţiei, susţinând că întreaga moţiune a fost o înşiruire de falsuri şi de minciuni. Dăncilă a amintit în discursul său, pregătit pe mai multe pagini, despre "performanţele" economice ale guvernului pe care îl conduce, precum şi despre "bunele" măsuri sociale luate de membrii executivului.

În timpul discursului premierului, reprezentanţii opoziţiei au scandat de mai multe ori "Demisia". Parlamentarii liberali au desfăşurat un banner imens care avea sigla PNL şi mesajul "Luptăm până la capăt pentru România".

Referitor la Pilonul II de pensii, premierul a spus că guvernul nu doreşte naţionalizarea acestuia, ci impunerea reducerii comisioanelor aplicate de către administratorii privaţi.

În viziunea lui Dăncilă nu are nicio importanţă că inflaţia a trecut de 5,4%, că ROBOR a depăşit 3,15%, că valoarea monedei naţionale a scăzut în comparaţie cu moneda euro, atât timp cât Eurostat susţine că economia ţării noastre a cunoscut un salt considerabil. Pentru primul-ministru, Banca Monetară este acelaşi lucru cu Banca Mondială, aşa cum a citit eronat de pe foile din faţa sa.

Practic întregul discurs al Vioricăi Dăncilă s-a învârtit în jurul criticării nefondate a demersului iniţiat de opoziţie. Dăncilă i-a acuzat permanent pe parlamentarii PNL, USR şi PMP că nu urmăresc altceva decât scăderea salariilor şi pensiilor, deşi în realitate PSD şi ALDE nu au mărit veniturile românilor.

Opoziţia: "Agenda infractorilor este promovată de Guvern"

După discursul premierului, reprezentanţii opoziţiei au arătat de ce moţiunea de cenzură ar fi trebuit să fie votată de Parlament.

Raluca Turcan, din partea PNL, a spus: "Doamnă Dăncilă, aţi reuşit să ridicaţi minciuna la rangul deja celebrei incompetenţe care vă caracterizează. (...) Astăzi putem salva România sau putem instaura Republica Teleorman, la cheremul unei singure persoane. (...) Agenda infractorilor este promovată chiar de către guvern. (...) Moţiunea de astăzi este despre demiterea regimului lui Liviu Dragnea".

Deputatul Dan Barna, preşedintele USR a acuzat şi el incompetenţa guvernului. El a spus: "Viorica Dăncilă este un prim-ministru care ne face de râs în faţa lumii. (...) Vrem să fim ţara lui Dragnea, care a fost condamnat că a furat din banii copiilor din Teleorman şi apoi le-a cerut scuze infractorilor din puşcării? (...) Am văzut ordinul Ministrului de Interne care cerea măsuri ferme împotriva manifestanţilor paşnici şi în câteva minute unii jurnalişti au fost ridicaţi de jandarmi.

Aceasta este România sub guvernul condus de Viorica Dăncilă: o ţară în care oamenii sunt asmuţiţi unii împotriva celorlalţi".

El a mai zis că ţara are nevoie de creşterea nivelului de trai, de dezvoltarea infrastructurii şi de un guvern competent, nu manipulat de un lider politic condamnat.

Traian Băsescu, senator PMP, a făcut referire la faptul că România se pregăteşte să preia preşedinţia Uniunii Europene şi că primul-ministru Viorica Dăncilă şi miniştrii din cabinetul său sunt incapabili să discute cu omologii lor europeni problemele cu care se confruntă spaţiul european, atât timp cât nu au rezolvat problemele din ţară.

Dragnea vrea remaniere

Se pare că, deşi moţiunea de cenzură nu a fost votată, şeful PSD, Liviu Dragnea, ia în calcul remanierea a patru miniştri din guvernul Dăncilă. Cei vizaţi ar fi ministrul Transporturilor - Lucian Şova, minis­trul Economiei - Dănuţ Andruşcă, ministrul Turis­mului - Bogdan Trif şi ministrul Tineretului şi Sportului - Ioana Bran.

Şi la nivelul secretarilor de stat ar urma să apară schimbări, dacă scenariul remanierii va fi acceptat de partid. Atât Dragnea, cât şi alţi lideri PSD sunt extrem de nemulţumiţi de performanţa acestor miniştri, dar şi de faptul că au fost implicaţi în scandaluri publice.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Poza e fabuloasă!

    1. Pe vremuri era o reclama geniala la 3WetterTaft pentru fixative in genul Paris ploaie frizura rezista, Berlin ninsoare, coafura isi pastreze forma. Acum at merge Bucuresti, Deux piece UL nu cedeaza

      Mi-ar fi placut un "tablou" Premier cu poale'n cap! 

    nu era mai tare poza daca era orban in locul vioricai??? ...poate daca statea in cap vedea guvernul rasturnat....nu mai cred in neologismele politice cu rezonanta vestica...orban, johny, jimmy, dar acuma totusi nu orban e de vina...el canta la mandolina :)))

    ...

    ...

    1. ...

      ...

      Sau Korea. Atunci Florin e UN. Deoarece orice alt Patron Media e O.

      touché .. my bad

    [...] daca-i cade rochia doamnei premier?.

    1. ...

      Va fi nud, de la nulitate. 

    ...

    1. ...

      ...

    "Pentru a fi siguri că parlamentarii lor nu vor introduce greşit bilele în cele două urne...". O caracterizare sublima a parlamentarilor PSD facuta chiar de seful haitei.

    1. so don don t waste the balls

    ...

    1. A. Nu exista nimic de criticat

      B....de lăudat 

      C... de completat 

      D... de moderat.

      Ce cauti atunci la UN ziar brutal. Du te la O publicatie finutza. 

    ...

    In mod sigur, incet, incet, Make va "rasturna" Bursa. 

    Ce-i facea daca o rasturna?. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb