Actualizare 13:58 Dragnea: "După ce se va decide ministrul Justiţiei, trebuie să fie o dezbatere despre toată legislaţia din justiţie"
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi că nu s-a discutat despre promovarea unei noi ordonanţe de urgenţă pentru modificarea codurilor penale, dar după ce se va decide noul ministru al Justiţiei, trebuie să fie organizată o dezbatere despre toată legislaţia din justiţie, inclusiv despre deciziile Curţii constituţionale.
Potrivit preşedintelui PSD, în aceste discuţii trebuie să fie implicate şi asociaţiile magistraţilor, Consiliul Europei şi Comisia de la Veneţia, pentru că este vorba despre drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor români.
Dragnea a afirmat, citat de News.ro: "Eu i-am spus primului-ministru şi în particular, şi public, spun şi acum, după ce vor decide noul ministru de la Justiţie, cred că Ministerul Justiţiei, împreună cu comisiile juridice şi cu Parlamentul, vor trebui să organizeze, într-un termen rezonabil, o dezbatere serioasă despre toată legislaţia din justiţie, inclusiv despre deciziile Curţii Constituţionale".
Liviu Dragnea a precizat că vrea să fie implicate în aceste dezbateri Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România, care "nu au fost prea mult consultate sau aproape deloc", dar şi Consiliul Europei şi Comisia de la Veneţia.
"Trebuie o discuţie foarte serioasă despre aceste probleme, pentru că este vorba despre o legislaţie care se referă la drepturile şi libertăţile fundamentale a cetăţenilor români", a adăugat preşedintele PSD, după judecarea la instanţa supremă a unui nou termen în dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu.
Dragnea a precizat că acum există şi o decizie a Curţii de Apel Alba-Iulia de anulare a unei pedepse pentru abuz în serviciu, la care nu s-ar fi ajuns dacă OUG 13 nu ar fi fost abrogată.
"Pe de-o parte, nu apărea o asemenea decizie, iar pe de altă parte, dacă s-ar fi dat înainte în guvernarea Cioloş, atunci când au adoptat acea ordonanţă, să ţină cont şi de aceste decizii ale Curţii Constituţionale, nu mai exista situaţia în care să apară această practică neunitară", a adăugat Dragnea.
El a arătat că din deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii şi prevederile din considerentele deciziei privind abuzul în serviziu, dar şi din dispozitivul acesteia.
"Prin considerente şi dispozitiv se referă Curtea la trei lucruri: de a se stabili o limită a pagubei, de a se stabili intensitatea vătămării, precum şi de a se indica legea care se încalcă", a precizat Dragnea.
(S.A.)
---------
Actualizare 11:43
Ordonanţa 14 a fost adoptată în Senat cu 118 voturi "pentru" şi niciun vot "împotrivă", potrivit Digi24.
---------
Actualizare 11:04 PNL cere suspendarea sedinţei de plen din Senat
Partidul Naţional Liberal (PNL) cere suspendarea sedinţei de plen din Senat, transmite Digi24.
Liberalii vor ca OUG 14 şi OUG 13 să fie votate într-o altă şedinţă comună.
----------
Actualizare 10:18 Liviu Dragnea, despre OUG14: "Ordonanţa va fi aprobată astăzi în Senat"
OUG 14 va fi aprobată astăzi în Senat, a declarat Liviu Dragnea la ieşirea din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
(M.I.)
--------
Senatorii vor dezbate, astăzi, în plen, proiectul de lege de aprobare a OUG 14/2017, prin care a fost abrogată ordonanţa de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală care a generat protestele de stradă din ultimele două săptămâni.
Intrată în procesul legislativ în procedură de urgenţă, OUG 14 a primit, ieri seara, raport favorabil din partea Comisiei juridice senatoriale, potrivit News.ro.
Senatorii din comisia juridică au adoptat, cu unanimitate de voturi, un raport favorabil proiectului de lege de aprobare a OUG 14/2017 şi au admis două amendamente formulate de USR prin care au fost puse în acord două articole din OUG 14 cu deciziile Curţii Constituţionale (CCR).
Astfel, a fost modificat alineatul (5) al articolului 25 din Codul de procedură penală declarat neconstituţional de către CCR anul trecut (decizia 586/2016) şi a fost introdusă posibilitatea recuperării prejudiciului prin intermediul unei acţiuni civile în cazul în care intervine prescripţia răspunderii penale.
Un alt articol din Codul de procedură penală amendat de comisia juridică a Senatului pentru a fi pus în acord cu o decizie a CCR de anul trecut (decizia 614/2016) a fost articolul 215, alineatul doi care priveşte controlul judiciar. CCR a statuat că prevederile acestui articol sunt constituţionale în măsura în care prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar se face cu aplicarea prevederilor articolului 212 alin. (1) şi alin. (3) din Codul de procedură penală.
Proiectul de aprobare a ordonanţei va ajunge, astăzi, în şedinţa de plen a Senatului, iar apoi va fi trimis Camerei Deputaţilor, care este forul decizional în acest caz.
În cadrul şedinţei comisiei juridice, senatorii PNL şi cei ai USR au propus şi respingerea OUG 13, la pachet cu aprobarea OUG 14.
Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat: "E important să le discutăm împreună, existând un risc destul de mare să dăm un semnal prost dacă am discuta azi exclusiv OUG 14. Există o temere reală că, adoptându-se exclusiv OUG 14, creem sau lăsăm o breşă pentru a putea fi activate ulterior dispoziţiile OUG 13".
Fosta şefă a liberalilor a fost susţinută de senatorul USR, George Drică.
Senatorul USR a declarat: "Îmbrăţişăm acelaşi punct de vedere, aceste ordonanţe să meargă împreună şi să ajungă împreună la vot. Dacă se doreşte rezolvarea acestei probleme şi dorim să stingem definitiv această situaţie, e musai sa respingem OUG 13 şi să discutăm pe OUG 14. Dacă lăsăm OUG 13 în procedură parlamentară şi votăm exclusiv OUG 14, riscăm să deschidem o cutie a pandorei".
Preşedintele comisiei juridice, social-democratul Şerban Nicolae, s-a opus însă discutării OUG 13 la pachet cu OUG 14, iar colegii săi de la PSD şi ALDE i-au urmat exemplul. Propunerea PNL şi USR a căzut la vot, cinci senatori (PNL, USR şi UDMR) pronunţându-se pentru discutarea la pachet a celor două ordonanţe, iar restul de şase (PSD şi ALDE) s-au abţinut.
1. fără titlu
(mesaj trimis de zaza în data de 14.02.2017, 12:11)
Acest +individ" Serban Nicolae tot timpul este "Gica Contra"...el mereu are ceva de spus...Asa a facut si cu reprezentanta Parchetului General pe care a dat-o afara di sala .....Cand te uiti la el si cum vorbeste ..parca ....