ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Statul va plăti datoria de 17 milioane CHF pe care TVR o are la EBU

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 8 iunie 2016

Statul va plăti datoria de 17 milioane CHF pe care TVR o are la EBU

Reprezentanţii Consiliului Concurenţei discută cu oficialii Comisiei Europene pe marginea situaţiei de la TVR

----

Actualizare 09:51 TVR: Fondurile de la bugetul de stat pentru televiziunea publică nu vor fi suplimentate pentru acoperirea datoriei la EBU

Proiectul de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice - prin care se creează cadrul legal pentru finanţarea din alocaţia bugetară a obligaţiilor financiare pe care Televiziunea Română le are la European Broadcasting Union (EBU) - nu presupune suplimentarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru SRTv, se arată într-un comunicat al TVR remis redacţiei.

"Prin această decizie, cuantumul alocaţiei bugetare destinate SRTv pentru anul în curs, stabilit de Guvern în 2015, nu va fi majorat, dar televiziunea publică va avea posibilitatea ca, prin gestionarea riguroasă a banilor alocaţi de la bugetul de stat, să folosească o parte din sumă pentru a plăti obligaţii financiare către EBU. Aceste obligaţii includ, pe lângă drepturi de difuzare a programelor de televiziune culturale, sportive, de divertisment sau de ştiri, contribuţii, taxe, cotizaţii, abonamente, licenţe pentru transmisii şi cheltuieli tehnice, precum şi orice alte cheltuieli pe care le presupune calitatea de membru al acestui organism internaţional", se arată în comunicatul TVR.

Potrivit sursei citate, iniţiativa Ministerului Finanţelor Publice vine după ce, pe fondul situaţiei financiare dificile generată de "subfinanţarea cronică" a televiziunii publice şi a datoriilor istorice pe care le instituţia le înregistrează la EBU, TVR nu a reuşit să contracteze drepturile de difuzare pentru Euro 2016, iar reprezentantul României a fost eliminat de la ediţia din acest an a Eurovision Song Contest.

(M.I.)

---------

Datoria de 17 milioane de franci elveţieni (CHF) pe care Televiziunea Română o are la EBU urmează să fie finanţată de stat, după cum a anunţat, ieri, Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Reprezentanţii MFP au subliniat, într-un comunicat: "Ministerul Finanţelor Publice a iniţiat o Ordonanţă de Urgenţă prin care se creează cadrul legal pentru finanţarea de la bugetul de stat a obligaţiilor financiare pe care Societatea Română de Televiziune le are la Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune. Acestea includ contribuţii, taxe, cotizaţii, abonamente, licenţe pentru drepturi de difuzare a programelor de televiziune culturale, sportive, de divertisment, de ştiri, transmisii şi cheltuieli tehnice, precum şi orice alte cheltuieli pe care le presupune calitatea de membru al acestui organism internaţional. (...) Modificarea legislativă vine în urma datoriei pe care SRTv a acumulat-o faţă de EBU din 2008 până în prezent, în valoare de 17 milioane de CHF. Vechimea şi amploarea datoriei, precum şi faptul că planurile de eşalonare a achitării acesteia nu au fost respectate de SRTv din motive financiare, a dus la excluderea României de la ediţia 2016 a Eurovision. Totodată, SRTv i-a fost comunicat faptul că a fost început procesul de excludere din EBU. Dacă nu sunt luate măsuri urgente pentru acoperirea datoriei, SRTv nu mai are acces la difuzarea unor evenimente culturale şi sportive internaţionale importante. Eliminarea din EBU ar fi determinat imposibilitatea transmiterii Jocurilor Olimpice de la Rio, Brazilia, din acest an".

Ministerul de resort precizează că decizia de creare a cadrului legal nu are impact asupra deficitului bugetar, "sumele asigurându-se cu încadrare în bugetul aprobat".

Specialişti din domeniu ne-au explicat că, potrivit reglementărilor în vigoare, întrucât TVR prestează un servciu de interes public, aceasta poate să fie finanţată de stat, alocarea unei sume de bani de la buget putând fi considerată "ajutor de stat existent", autorizat deja de Comisia Europeană, în Legea de funcţionare a televiziunii publice.

Despre Ordonanţa MFP, Consiliul Concurenţei discută, în prezent, cu reprezentanţii Comisiei Europene, ca să stabilească dacă finanţarea datoriilor TVR înseamnă ajutor de stat.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, ne-a declarat, recent, într-un interviu, că autoritatea discută cu MFP o variantă de sprijin pentru TVR, care va trebui discutată şi cu CE. Domnia sa ne-a precizat: "Ani de zile am încercat să nu schimbăm regulile la TVR, să mergem pe ce s-a stabilit înainte de aderare, să păstrăm acelaşi cadru. Dacă o fi fost vreo înţelepciune în acea strategie, cred că faza este depăşită. Ne vom asuma că trebuie să regândim cadrul de finanţare a TVR. Putem face multe lucruri, dar într-un cadru agreat cu CE. Regimul pentru viitor va fi o mai clară separare între partea comercială a televiziunii şi cea care este de interes public, neviabilă economic, iar subvenţiile statului trebuie să meargă spre această ultimă parte. Va trebui să vedem exact care este profilul de emisiuni, ce poate face televiziunea şi ce poate subvenţiona statul".

Domnul Chiriţoiu consideră foarte important să fie restructurat modul în care funcţionează TVR, explicând: "La alte companii, de genul Oltchim, insolvenţa a părut un model care ajută restructurarea. Încercăm la Hunedoara acelaşi lucru, unde statul a cerut insolvenţa ca să faciliteze acest proces de restructurare. Poate că şi la TVR are sens să facem aşa ceva".

Şi Anca Dragu, ministrul Finanţelor, a spus, recent, că MFP ia în calcul intrarea în insolvenţă a Televiziunii Române, din cauza datoriilor foarte mari pe care societatea le are şi pentru a-i oferi un răgaz să se restructureze şi să se reorganizeze.

Ministrul de resort a menţionat: "Există, în acest moment, un stoc de datorii pe care Televiziunea Română îl are şi, în felul acesta, se pot declanşa tot felul de procese împotriva acesteia. Într-o perioadă de insolvenţă, o companie poate trece printr-un proces de restructurare şi reorganizare care să îi asigure, pe termen lung, o dezvoltare corectă".

Anca Dragu a precizat că ministerul a formulat câteva opţiuni pentru rezolvarea situaţiei de la TVR, care vor fi discutate, însă decizia finală va fi luată de Parlament.

În acelaşi timp, Irina Radu, directorul general al Societăţii Române de Televiziune, a afirmat, recent, că televiziunea publică nu are o emisiune cu adevărat performantă, precizând: "Copiii mei mă întreabă la ce emisiune de la TVR să se uite şi eu nu am ce să le răspund".

Domnia sa a menţionat, însă, că, privind către un top mai larg, există câteva emisiuni pe care le-ar păstra în continuare în cadrul oricărei grile.

Şeful TVR a ţinut să precizeze, în cadrul unei întâlniri cu presa, că, în cadrul instituţiei, există mult prea multe proceduri, care îngreunează activitatea televiziunii: "Procedurile din TVR au fost făcute ca să acopere incompetenţa, nu să ajute instituţia. Nu ştie nimeni să citească sute de pagini de proceduri. În TVR sunt prea multe persoane care răspund şi prea puţine care îşi asumă răspunderea".

Televiziunea română continuă să se afle într-o situaţie critică din punct de vedere financiar, înregistrând, anul trecut, o pierdere de peste 24 de milioane de lei, conform raportului de activitate al instituţiei.

Potrivit documentului, Televiziunea Română a avut, în 2015, venituri totale de 501.059.860 de lei, cheltuielile ridicându-se la 525.276.360 de lei. Datoriile SRTv s-au cifrat, în 2015, la circa 690 de milioane de lei, conform rezultatelor preliminarii ale instituţiei.

Printre altele, Raportul TVR arată că televiziunea nu mai poate funcţiona după rigorile unei legi vechi de mai bine de 20 de ani, perioadă în care au avut loc schimbări fundamentale în societate, pe piaţa media şi în obiceiurile de consum ale telespectatorilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Am urmarit la "Garantat 100%"(f.f.f.buna emisiune)genericul cu cei care au contribuit la realizarea emisiunii.23 de persoane!!! 6 nume la lumini!!!Pai tvr nu merita nici un ban pana nu se dau afara 75% DIN ANGAJATI!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb