Aproape 7.200 de migranţi şi refugiaţi au murit sau au fost daţi dispăruţi de la începutul anului, majoritatea pe Marea mediterană, în creştere cu 20% faţă de 2015, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM), relatează AFP.
Dintr-un total de 7.189 de morţi sau dispăruţi înregistraţi până joi seara, 4.812 au murit încercând să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge în Italia, Grecia, Cipru şi Spania, a precizat vineri OIM, citat de News.ro.
Astfel, 20 de persoane au murit în medie pe zi, iar bilanţul total ar putea să crească până la sfârşitul anului, a avertizat organizaţia într-un comunicat.
Traversarea Mării Mediterane, la care au recurs aproape 360.000 de persoane de la începutul anului, rămâne cel mai periculos itinerar, cu peste 60% din dispariţii.
Potrivit unor informaţii primite vineri de OIM, 88 de persoane au fost fost date dispărute după naufragiul unei ambarcaţiuni care transporta 114 persoane, în largul Zawiya, în Libia. Aceste informaţii nu au fost însă confirmate de surse libiene.
OIM mai anunţă că numărul deceselor migranţilor a crescut şi în alte părţi ale lumii, mai ales în Africa de Nord şi în Africa australă, în America Centrală şi Latină, dar şi la frontiera dintre Mexic şi Statele Unite.
Pe de altă parte, directorul agenţiei Uniunii Europene pentru protecţia frontierelor externe a anunţat că aproximativ 350.000 de migranţi au sosit anul acesta în UE, relatează The Associated Press.
Fabrice Leggeri, directorul "Frontex", a declarat sâmbătă pentru cotidianul german Ruhr-Nachrichten că aproximativ 180.000 de persoane au sosit prin Turcia şi prin partea de est a Mării Mediterane, iar 170.000 pe ruta din Libia şi Egipt.
Este vorba despre o scădere foarte importantă faţă de 2015, când în Europa au sosit peste un milion de oameni.
Leggeri a declarat că acordul dintre UE şi Turcia a redus numărul miranţilor care vin din Est, însă migraţia dinspre Africa de Nord a crescut cu 30%.