Oscilaţii pe piaţa metalelor de bază

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 18 ianuarie 2011

Oscilaţii pe piaţa metalelor de bază

Cele mai mari fluctuaţii au fost consemnate, ieri, de preţul cuprului

Cotaţiile metalelor de bază au fluctuat ieri, la bursa londoneză. După un debut în scădere, preţurile unor metale şi-au reluat creşterea, pe motiv că a treia mină de cupru din lume (Collahuasi din Chile) a ajuns la un acord privind exporturile sale prin portul Arica, diminuând şansele de întrerupere a livrărilor. Acordul a readus creşterea în principal pe piaţa cuprului, preţul metalului scăzând în prima parte a zilei, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora livrările de profil din China sunt suficiente. Declinul a fost generat şi de faptul că investitorii cred că măsurile viitoare pe care le va lua Beijingul pentru domolirea economiei vor afecta cererea de metale.

Preţul cuprului cu livrare peste trei luni a urcat cu 15 dolari (0,2%) la ora 14.50, la London Metal Exchange, ajungând la 9.665 dolari tona metrică. În cursul zilei de ieri, preţul cuprului a fluctuat, consemnând o creştere de 0,6%, respectiv o scădere de 0,9%.

Preţul nichelului cu livrare peste trei luni a crescut cu 0,3%, la 25.945 dolari tona, iar cea a zincului - cu 0,3%, la 2.463,50 dolari/tonă. Cotaţia aluminiului a pierdut, însă, 0,4%, ajungând la 2.461 dolari tona, iar cea a plumbului a scăzut cu 0,3%, la 2.675 dolari tona.

Preţul cositorului a crescut cu 0,4%, la 26.950 dolari tona. Potrivit "Malaysia Smelting" Corp., preţul metalului ar putea creşte până la recordul de 40.000 de dolari tona în cinci ani, în condiţiile în care oferta ar putea fi mai mică decât cererea până cel mai devreme în 2013. Amintim că, la data de 9 noiembrie 2010, preţul cositorului a atins nivelul maxim al tuturor timpurilor: 27.500 dolari tona.

Creşterea consumului de cupru se înjumătăţeşte în China

Creşterea consumului de cupru de pe piaţa chineză s-ar putea reduce la jumătate anul acesta, ca urmare a măsurilor guvernamentale, sunt de părere analiştii "JPMorgan Securities" Ltd. Potrivit acestora, cererea reală de cupru ar putea spori cu aproape 7% în China (cel mai mare consumator mondial de profil), la 7,88 milioane de tone în 2011, comparativ cu o creştere de 13% în 2010.

La rândul lor, specialiştii "Macquarie Group" Ltd. susţin că majorarea cererii de cupru din China ar putea fi de cel puţin 6% anul acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb