"OTP Bank" a pierdut un caz în Ungaria

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 iunie 2014

"OTP Bank" a pierdut un caz în Ungaria

Curtea Supremă de la Budapesta: "Decizia potrivit căreia marja de curs de schimb practicată de OTP pentru creditele ipotecare în valută a fost incorectă şi invalidă"

Curtea Supremă a Ungariei, Kuria, a decis, ieri, că marja de curs de schimb practicată de grupul bancar OTP Bank pentru creditele ipotecare în valută a fost incorectă şi invalidă, o decizie istorică pentru că ar putea ghida planurile Guvernului de la Budapesta pentru soluţionarea problemei creditelor în valută, transmite Reuters.

Cazul a fost demarat de familia Kasler, care s-a plâns că în luna mai 2008 a încheiat cu OTP un contract de credit ipotecar în valoare de 14,4 milioane forinţi (63.365 dolari) calculat în franci elveţieni, conform Agerpres. Contractul prevedea că banca va acorda împrumutul în franci elveţieni la valoarea de cumpărare a cursului de schimb din ziua în care vor fi eliberate fondurile. În schimb, rambursarea se va face la valoarea de vânzare a cursului de schimb utilizat de bancă cu o zi înaintea plăţii. Diferenţa dintre cele două cursuri de schimb era în favoarea băncii.

Kuria a decis că utilizarea spread-ului cursului de schimb, diferenţa dintre nivelul cursului de schimb în momentul acordării fondurilor şi cel înregistrat în momentul rambursării, este incorectă. În plus, Kuria decis că OTP va trebui să aplice cursul oficial de schimb al Băncii Naţionale a Ungariei.

Imediat după acest anunţ acţiunile OTP au scăzut cu 1,7%, până la 4.794 de forinţi. Banca a dat publicităţii un comunicat în care informează că va accepta decizia curţii, care nu va avea însă un impact semnificativ asupra sumei datorată de debitor şi nici asupra altor credite în valută. "Pe baza deciziei Kuria, părţile vor trebui să ajungă la o înţelegere retroactivă, care este echivalentă cu mai puţin de un procent din valoarea totală a împrumutului", a informat OTP.

Premierul Viktor Orban, ales pentru un al doilea mandat în luna aprilie, intenţionează să introducă o nouă schemă de sprijinire a gospodăriilor care au probleme la rambursarea creditelor în franci elveţieni şi euro. Băncile se tem că programul le va provoca noi pierderi după mai mulţi ani de taxe împovărătoare şi alte măsuri guvernamentale anterioare destinate sprijinirii celor care au probleme cu creditele în valută.

Guvernul condus de Orban a anunţat că va aştepta decizia finală a Curţii Supreme, care va fi luată pe data de 16 iunie, înainte să decidă ce va face cu creditele ipotecare în valută de aproape 15 miliarde de dolari contractate înaintea crizei financiare din 2008.

Creditele în valută, în principal în franci elveţieni, erau populare în Ungaria înaintea crizei financiare din 2008, însă ulterior s-au dovedit a fi păgubitoare după ce forintul s-a depreciat, ceea ce a făcut mai scumpă rambursarea împrumuturilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb