OVES ENTERPRISE:  Companiile din energie dublează investiţiile în IT

G.D.
Companii / 19 iulie 2022

Companiile din energie dublează investiţiile în IT

Companiile din energie dublează investiţiile în IT, în contextul războiului din Ucraina şi creşterii preţului la energie, pentru a-şi eficientiza procesele operaţionale, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, sectorul energetic trece printr-o transformare radicală, cu ajutorul tehnologiei, principalele preocupări ale companiilor de profil fiind energia regenerabilă şi energia verde, dar şi dezvoltarea infrastructurilor de tip smart, care facilitează o imagine de ansamblu asupra modului în care energia este generată, distribuită, administrată şi stocată.

Tendinţa consumatorilor către utilizarea de energie regenerabilă a determinat companiile să ia decizii pentru digitalizarea proceselor operaţionale care valorifică datele şi generează soluţii inteligente în direcţiile corecte.

Eficientizarea energetică este, în acelaşi timp, şi motorul pentru care tot mai multe companii din industriile imobiliară şi automotive apelează la firmele din IT pentru a dezvolta, cu ajutorul tehnologiei, soluţii inovative capabile să răspundă rapid la provocările momentului.

"Numărul de proiecte s-a dublat, de la începutul anului, atât din partea companiilor tradiţionale din energie, cât şi din partea companiilor din imobiliare şi din automotive, spre exemplu. În esenţă, companiile sunt interesate de modalităţi de livrare în siguranţă, rapid şi fără pierderi a energiei sau de dezvoltarea de soft-uri care au rol de a folosi şi repartiza energia cât mai eficient, în cazul producătorilor auto, sau care ajută la transportul energiei cu accent pe eficientizarea consumului, cum e cazul companiilor din zona proptech", spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.

Obţinerea celor mai bune rezultate cu cel mai mic consum de energie şi distribuţia inteligentă a energiei se află la baza demersurilor investiţiilor în soluţii IT. Spre exemplu, în industria auto, dezvoltarea de maşini electrice creează un întreg nou ecosistem: sisteme de încărcare, softuri, parcuri fotovoltaice etc, subliniază sursa citată.

"Dezvoltăm programe care reuşesc să utilizeze cât mai eficient energia, îmbunătăţim interfaţa între om şi maşină, dezvoltăm sisteme inteligente de economisire şi împărţire a electricităţii: de exemplu, dacă sunt 2 maşini care se încarcă simultan la o priză stradală, energia din priză se împarte inteligent între cele două maşini. Totodată, lucrăm cu volume mari de date, pe care le analizăm şi, pe baza cărora, propunem soluţii pentru diverse situaţii", mai spune Mihai Filip.

Un exemplu concludent vine din Germania. Furnizorul de energie a observat că, în jurul orei 18:00, proprietarii de maşini electrice ajung acasă şi le pun la încărcat, în acelaşi timp utilizând şi aparate electrocasnice de mare consum, precum maşina de spălat, cuptorul etc. Reţeaua este astfel suprasolicitată. Atunci, statul a decis să ofere facilităţi celor care folosesc energie după ora 22, oferind un preţ mai mic.

În mediul privat, Porsche a implementat un sistem interesant de încărcare ce ţine cont de politica de discount a statului german. Proprietarii de maşini electrice le cuplează la încărcat când ajung acasă, dar acestea se vor încărca în orele cu preţul mai mic al electricităţii, respectiv între 22:00 şi 6:00. Acest proiect a necesitat dezvoltarea unui soft simplu care, însă, reuşeşte să decongestioneze reţeaua şi să diminueze costul pentru proprietar.

Important este şi felul în care se taxează acum încărcarea, cum se face validarea unui card sau al unui utilizator, viteza de realizare, plus prizele tot mai eficiente care încarcă maşina în timp tot mai scurt - situaţii care îşi au rezolvarea prin dezvoltarea de software.

De asemenea, investiţiile pe care le fac dezvoltatorii imobiliari în creşterea eficienţei energetice, fie că vorbim de zona rezidenţială, comercială sau de birouri, au luat amploare.

"La clădirile de birouri noi, chiar şi modul în care funcţionează clima este ghidat de un soft. Dacă funcţionează într-un anumit mod, percepţia celor din clădire este că atmosfera este perfectă, chiar dacă aceasta funcţionează la doar 30% din capacitate, implicit consumând mai puţin", adaugă Mihai Filip.

Urmând această tendinţă, de eficientizare energetică şi de reducere a consumului de energie, şi companii mari, precum Google, Facebook şi Apple au operat schimbări în obiceiurile de consum al energiei. Cele trei companii folosesc acum surse regenerabile de energie şi se străduiesc să devină complet dependente de astfel de surse de energie - trend care va fi adoptat de tot mai multe companii în viitorul apropiat, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb