OVES Enterprise, companie românească de dezvoltare de software, ce a intrat recent într-o nouă linie de business, axată pe producţia de drone, lansează prima dronă pentru deminare produsă de o companie românească şi printre puţinele din lume la acest moment, se arată într-un comunicat al OVES Enterprise, remis redacţiei.
Menită să vină în sprijinul eforturilor Uniunii Europene şi a diferitelor state şi organisme internaţionale pentru deminarea zonelor periculoase, Hyper Drone este destinată utilizării militare şi oferă suport complet armatelor şi organismelor guvernamentale implicate în operaţiuni de deminare, potrivit sursei menţionate.
Noua dronă produsă de OVES Enterprise este vândută către companii privat care doresc să adauge un nou produs la portofoliu şi care au în derulare contracte şi angajamente asumate faţă de organisme guvernamentale implicate în operaţiuni de deminare şi contribuie la creşterea siguranţei în comunităţi vulnerabile, potrivit comunicatului.
Odată cu lansarea Hyper Drone, OVES Enterprise îşi asumă misiunea de a participa la crearea şi promovarea unei lumi mai sigure, fără ameninţarea minelor.
Hyper Drone este o soluţie unică, bazată pe platforma OVES Octocopter (primul model de dronă al companiei), ce poate avea însă diferite configurări multirotor (quad-, hexa-, octo-coptere), dotată cu senzori multipli şi echipamente utile pentru detectarea, cartografierea şi neutralizarea minelor şi a dispozitivelor explozive improvizate (IED), informează compania.
Este special concepută pentru echipele EOD (Explosive Ordnance Disposal), având o structură robustă din fibră de carbon şi aluminiu, adaptată pentru operaţiuni în orice condiţii meteorologice şi medii urbane sau rurale. Sistemul modular facilitează întreţinerea şi repararea, asigurând siguranţa şi fiabilitatea necesare, relatează sursa indicată.
Potrivit comunicatului, "Folosim tehnologie de ultimă generaţie pentru a detecta minele care au metal în compoziţie, dar şi un spectrometru şi un AI foarte avansat, utile în cazul detectării minelor de plastic, interzise la acest moment. Mai mult decât atât, avem senzori în fiecare componentă a dronei şi un dashbord inteligent, cu ajutorul cărora pot fi optimizaţi parametrii dronei sau ai flotei de drone", spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, menţionând că drona poate fi customizată cu diverse tool-uri de deminat, de detectat radioactivitate, camere super avansate, relee de telecomunicaţii etc.
Hyper Drone poate desfăşura misiuni ce implică zboruri de aproximativ 75 de minute, cu o viteză de 80 de km/h şi poate transporta echipamente cu o greutate de până la 25 de kilograme, la o altitudine de 1.000 de metri, menţionează compania.
Drona poate fi configurată pentru diferite scopuri şi tipuri de mine, configuraţiile permiţând detectarea, cartografierea şi neutralizarea minelor într-o singură misiune, cu sarcini utile variate (apă, gel, încărcături de titan explozibile), conform sursei indicate.
Noul model de dronă dispune de sisteme de gestionare a energiei, sisteme de colectare a datelor şi software de planificare a misiunilor, relatează sursa citată. Senzorii de detectare includ magnetometre, senzori pentru plastic, senzori termici şi radar penetrant de sol, menţionează sursa. Aceasta poate efectua sondaje de înaltă rezoluţie pentru identificarea minelor şi IED-urilor, creând date geoetichetate pentru cartografierea rapidă a locaţiilor acestora, transmite compania. Hyper Drone este echipată cu sisteme independente de declanşare şi un sistem de ţintire pentru disruptoare, inclusiv un pointer laser şi o cameră de înaltă definiţie pentru stabilirea exactă a ţintei, arată datele comunicatului.
Cercetarea şi dezvoltarea Hyper Drone au presupus investiţii de peste 400.000 de euro, care se adaugă investiţiei iniţiale de 500.000 de euro făcută de OVES Enterprise pentru dezvoltarea acestei noi linii de business, informează compania.
Potrivit sursei citate, "Odată ce platforma a fost gata, partea mai dificilă a fost să integrăm senzorii şi tehnologia necesare dezvoltării unui produs de top în acest domeniu. Potrivirea între platformă şi pistolul necesar pentru declanşarea de la distanţă a încărcăturii minei, senzori etc. a durat aproximativ 6 luni, iar în total lucrăm de peste un an la această soluţie", mai spune Mihai Filip.
OVES Enterprise a anunţat recent extinderea cu o nouă linie de business, ce vizează producţia de drone, precizează sursa menţionată. Compania dezvoltă, în prezent, 9 modele, de diferite dimensiuni, atât cu rotoare, cât şi cu aripi fixe, precizează sursa. Toate produsele sunt finanţate din fonduri proprii, OVES Enterprise asigurând şi partea de cercetare şi dezvoltare, cu focus pe inovaţie şi pe identificare de noi modalităţi de utilizare a dronelor, conform comunicatului.
Potrivit sursei menţionate, recent, compania a testat cu succes şi partea de AI în cazul dronelor, care sunt capabile, cu ajutorul AI-ului să zboare autonom în spatii închise, spre exemplu, dar şi soluţii de montare de mini panouri solare, pentru creşterea autonomiei sau modalităţi de utilizare a motoarelor cu combustie internă, făcute din aliaj de magneziu, pentru a reduce greutatea dronelor etc.
Anul viitor, OVES Enterprise are în plan începerea producţiei de drone şi în România, într-o fabrică de lângă Bucureşti, estimarea companiei fiind ca, la final de an, peste 30% din cifra de afaceri să fie generată de vânzările de drone şi de software necesare pentru operarea acestora, informează compania.