OVIDIU DEMETRESCU, ARBA: "Companiile de stat au fost listate la Bucureşti şi la Londra, cu premisa respectării guvernanţei corporative"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 decembrie 2017

"Companiile de stat au fost listate la Bucureşti şi la Londra, cu premisa respectării guvernanţei corporative"

Fondul Proprietatea: "Cea mai neagră zi din istoria guvernanţei corporative în România"

FP face un apel public către preşedintele Klaus Iohannis de a trimite înapoi în Parlament spre reexaminare legea privind guvernanţa corporativă

Am asistat la cea mai neagră zi din istoria guvernanţei corporative, în România, consideră, la unison, Ovidiu Demetrescu, preşedintele Asociaţiei Române de Bună Administrare (ARBA), dar şi Fondul Proprietatea, după ce Parlamentul a adoptat o lege prin care sunt exceptate majoritatea companiilor de stat de la regulile transparenţei şi managementului profesionist. Legea elimină regulile de selecţie a conducerii şi implementarea guvernanţei corporative pentru un număr de 56 de întreprinderi la care statul român este acţionar.

Ovidiu Demetrescu ne-a declarat: "Este efectiv cea mai neagră zi din istoria guvernanţei corporative. Se vor desfiinţa departamentele de resurse umane şi firmele de head-hunting şi vor fi deservite de câte un om de cadre, direct de la sediul partidului, fără să conteze educaţia, experienţa, profesionalismul, transparenţa.

Provocarea cea mai mare este pentru companiile care au fost listate, cu premisa de guvernanţă corporativă, atât pe Bursa de la Bucureşti, cât şi pe Bursa de la Londra.

Este o întrebare extrem de provocatoare ce facem cu acele companii? Cum explicăm noi burselor şi investitorilor care şi-au pus încrederea în aceşti emitenţi că, de fapt, regulile jocului se schimbă din nou, din mers, după ce noi am intrat în teren. Adică am intrat în teren cu rachete de tenis, dar guvernanţii au schimbat mingea cu una de volei şi au ridicat şi fileul. Ce sport practicăm?

Între întrebările cu răspunsuri incerte este şi care va fi reacţia instituţiilor financiare, care şi-au pus încrederea în companiile la care statul a spus că face management profesionist, iar acum revine asupra deciziei respective. Aşteptăm o reacţie pe măsură şi din partea mediului financiar şi de investiţii.

În urmă cu cinci ani, când a fost iniţiat proiectul privind managementul profesionist în companiile de stat, aceste instituţii au fost foarte vocale şi l-au susţinut. Cel puţin la fel de vocale ar trebui să fie în acest moment, în care proiectul este demolat".

Domnia sa a adăugat că, în ultima vreme, toate acţiunile autorităţilor au fost concentrate şi concertate către numirea cadrelor de nădejde în funcţii de conducere, în companii unde puteau să facă lucrul acesta. "Din păcate distrugem un început de cultură corporativă în companiile de stat", a mai spus domnia sa, adăugând: "Nu ne mai rămâne decât să ne depunem actele de emigrare definitivă".

De asemenea, Fondul Proprietatea (FP) consideră că exceptarea companiilor de stat de la aplicarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă reprezintă o ameninţare directă pentru sănătatea lor financiară, "deschizând larg uşa numirilor politice", potrivit unui comunicat trimis ieri.

"Fondul Proprietatea este consternat de adoptarea, ieri (n.r. miercuri), de către Camera Deputaţilor a unor amendamente la OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, care exceptează peste 100 de companii de stat de la aplicarea acestei legi, golind-o practic de conţinut si făcând-o inaplicabilă", afirmă reprezentanţii FP, precizând că printre companiile exceptate, dintre care unele sunt listate pe bursă, se numără unele dintre cele mai valoroase întreprinderi de stat din ţara noastră: "Hidroelectrica", "Nuclearelectrica", "Aeroporturi Bucureşti", "Romgaz", "Transelectrica", "Administraţia Porturilor Maritime" SA Constanţa şi "Complexul Energetic Oltenia".

În acest context, Greg Koniecnzy, CEO şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a comentat: "Dacă anul 2017 a fost un an dificil, marcat de încălcări flagrante, abuzuri şi atacuri sistematice împotriva guvernanţei corporative, ieri a fost de departe cea mai neagră zi din istoria guvernanţei corporative în România. Amendamentele adoptate reprezintă un uriaş pas înapoi în timp pentru companiile de stat şi România, iar riscurile de corupţie şi deteriorare a integrităţii la nivelul acestor companii cresc dramatic. Este extrem de trist să vedem cum iniţiative care au avut un impact pozitiv demonstrat, precum legislaţia guvernanţei corporative, sunt practic demolate de majoritatea parlamentară într-un ritm accelerat, propagând astfel un semnal extrem de negativ în rândul investitorilor locali şi internaţionali".

Johan Meyer, Co-CEO şi Co-Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a adăugat: "În mod evident nu au fost luate în consideraţie deloc implicaţiile complexe pe care aceste modificări le vor avea asupra pieţei locale de capital şi bunăstării companiilor de stat. Modificările vizează clar intenţia de a proteja şi îmbogăţi câţiva privilegiaţi în detrimentul şi pe cheltuiala majorităţii românilor".

Potrivit FP, implicaţiile amendamentelor votate ieri includ, printre altele:

"- eliminarea obligaţiei numirii de manageri profesionişti şi independenţi politic în conducerea executivă şi Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat;

- eliminarea obligaţiei companiilor de stat privind raportarea publică şi transparentă a situaţiilor financiare anuale şi semestriale;

- eliminarea obligaţiei de a publica identitatea, experienţa profesională şi remuneraţia managerilor din conducerea companiilor de stat;

- eliminarea posibilităţii acţionarilor minoritari de a numi membri în Consiliile de Administraţie din cadrul companiilor de stat şi îngrădirea accesul acestora la informaţii din cadrul companiei;

- eliminarea obligaţiei companiilor de a publica in mod transparent hotărârile adoptate de către acţionari pe website-urile companiilor".

În comunicat se mai arată: "În concluzie, Fondul Proprietatea consideră că exceptarea companiilor de stat de la aplicarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă, reprezintă o ameninţare directă pentru sănătatea lor financiară, deschizând larg uşa numirilor politice, care vor servi cel mai probabil altor interese decât bunăstarea şi dezvoltarea acestor companii. În plus, excepţiile au un impact negativ asupra investiţiilor străine si relaţiilor internaţionale ale României".

De asemenea, "Fondul Proprietatea" face un apel public către preşedintele Klaus Iohannis de a trimite înapoi în Parlament spre reexaminare legea privind guvernanţa corporativă, "în speranţa eliminării excepţiilor amintite în urma unei analize detaliate a potenţialelor efecte negative ale legii".

Deputaţii au motivat excepţiile introduse în lege prin faptul că există deja cuprinse în propunerea legislativă privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii prevederi cu privire la implementarea unui management profesionist, evaluat pe indicatori de performanţă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "Dupa noi potopul!">

    1. shi denivosa cand o iei la bulau k s anu mai fure din mioneyu barbatilor?

      shi denivosa cand o iei la bulau k s anu mai fure din mioneyu barbatilor?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb