Ovidiu-George Dumitrescu: Este posibil ca BVB să încheie 2012 pe un trend pozitiv

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 ianuarie 2012

Ovidiu-George Dumitrescu

Ovidiu-George Dumitrescu

Vara anului 2011 a fost una "glacială", cu scăderi consistente pe marea majoritate a simbolurilor din piaţă, principalii indici atingând, începând cu prima săptămână a lui august, valori mai mici decât cele de la finalul lui 2010, ne-a spus Ovidiu-George Dumitrescu, analist financiar la "Tradeville".

Domnia sa ne-a acordat, cu amabilitate, un interviu despre evoluţia bursei bucureştene în anul trecut şi despre estimările sale pentru acest an.

"Este posibil ca sfârşitul de an 2012 sa găsească pieţele internaţionale şi BVB pe un trend pozitiv", ne-a spus Ovidiu-George Dumitrescu.

2011, anul volatilităţii

Reporter: Ce estimări aveţi pentru evoluţia pieţei de capital autohtone în acest an?

Ovidiu-George Dumitrescu: Este foarte probabil ca începutul de an să rămână sub imperiul incertitudinilor curente, presiunea rămânând mai ales la vân-zare. În a doua jumătate a lui 2012 ne aşteptăm ca, în ciuda unei situaţii macroeconomice încă nefavorabile, pieţele să anticipeze o redresare care ar avea loc în semestrul al doilea al anului 2013.

Ca atare este posibil ca sfârşitul de an 2012 sa găsescă pieţele internaţionale şi BVB pe un trend pozitiv.

Reporter: Ce sector credeţi că merită atenţia investitorilor în 2012? De ce?

Ovidiu-George Dumitrescu: Lăsând la o parte eventuale situaţii particulare, consider că, cel puţin în prima parte a lui 2012, merită atenţia investitorilor acţiunile defensive, în special cele din sectoarele farma şi utilităţi, datorită inelasticităţii cererii pentru produsele şi serviciile lor care le permite să menţină un nivel de dividende rezonabil prin care să compenseze, măcar în parte, o evoluţie mai puţin spectaculoasă a preţului acţiunilor. Politica de dividend va depinde, în acel moment, de alegerea acţionarilor aflaţi în poziţii de control.

Pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu, companiile de petrol şi gaze, în special cele din domeniul producţiei, pot oferi şi ele oportunităţi interesante unor investitori cu un apetit de risc mai ridicat decât media.

În plus, având în vedere caracterul deosebit al acestei recesiuni, cred că investitorii îşi vor îndrepta atenţia şi spre companii care oferă servicii de suport altor companii (de exemplu software de management) sau chiar spre bunurile de lux, având în vedere polarizarea socială la care asis-tăm, mai ales în Europa şi SUA. Procesul de selecţie va avea, totuşi, un rol important, în acest caz.

Într-un scenariu optimist, spre finalul lui 2012 am putea vedea o revigorare a sectoarelor energie, materiale primare (inclusiv metalurgie) şi transporturi. Însă, această ipoteză depinde aproape în totalitate de aprecierea pieţei privind finalul perioadei de rezultate economice mai slabe ce pare să urmeze în Europa, dacă nu chiar la nivel global.

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia acţiunilor în anul 2011?

Ovidiu-George Dumitrescu: Pentru a simplifica lucrurile am putea supranumi anul 2011 ca fiind "anul volatilităţii".

Dacă primele trei luni ale anului au oferit investitorilor speranţe prin aprecieri importante ale indicilor locali, ceea ce a urmat a fost o scădere greu de "digerat" pentru mulţi dintre participanţii la piaţă. Din acest punct de vedere, vara a fost una "glacială", cu scăderi consistente pe marea majoritate a simbolurilor din piaţă, principalii indici atingând, începând cu prima săptămână a lui august, valori mai mici decât cele de la finalul lui 2010. Din păcate, cei mai importanţi indici locali au rămas la valori mai mici cu 15 - 20% faţă de începutul anului.

Reporter: Care au fost principalii factori care au influenţat evoluţia acţiunilor în anul 2011?

Ovidiu-George Dumitrescu: La nivel general, piaţa a fost influenţată în special de îngrijorările privind o nouă recesiune în lumea dezvoltată şi de criza datoriilor de stat din zona euro. În plus, lupta politică din Statele Unite a fost un alt factor important ce a contribuit la pierderea încrederii investitorilor, atât la nivel global cât şi la nivelul pieţei locale. Au existat, desigur, şi acţiuni (cum ar fi OLT - Oltchim, AZO - Azomureş sau UARG -Argus) pentru care factorii specifici au fost mai importanţi decât cei sistemici, motiv pentru care au avut parte de creşteri spectaculoase, de multe ori în disonanţă cu datele fundamentale ale societăţilor emitente.

Reporter: Care au fost acţiunile "vedetă" ale anului?

Ovidiu-George Dumitrescu: În prima parte a anului, acţiunile FP au ţinut de departe capul de afiş. Ulterior, au apărut creşterile spectaculoase ale unor companii cum ar fi "Oltchim", "Azomureş" sau "Argus", pe fondul unor conjunc-turi favorabile la nivelul cererii de acţiuni.

La finalul anului s-au remarcat transferurile "Electromagnetica" şi "Artego" de pe piaţa Rasdaq pe piaţa reglementată a BVB.

Reporter: Care au fost plusurile şi minusurile anului?

Ovidiu-George Dumitrescu: În opinia noastră, cel mai mare câştig pentru piaţă a fost listarea acţiunilor "Fondul Proprietatea" atât prin plusul de lichiditate aferent, cât şi prin implicarea activă în piaţa de capital autohtonă a uneia dintre cele mai prestigioase companii de administrare active din lume ("Franklin Templeton").

Alte evenimente pozitive au fost transferurile "Electromagnetica" şi "Artego" de pe piaţa Rasdaq pe piaţa reglementată a BVB şi, recent, aprobarea de CNVM a cadrului de reglementare necesar emiterii şi funcţionarii de instrumente tip ETF.

Din păcate, cei mai importanţi indici locali au rămas la valori mai mici cu 15 - 20% faţă de începutul anului.

Piaţa a fost influenţată în special de îngrijorările privind o nouă recesiune în lumea dezvoltată şi de criza datoriilor de stat din zona euro.

Cel mai mare câştig pentru piaţă a fost listarea acţiunilor "Fondul Proprietatea" atât prin plusul de lichiditate aferent, cât şi prin implicarea activă în piaţa de capital autohtonă a uneia dintre cele mai prestigioase companii de adiministrare active din lume ("Franklin Templeton").

Este foarte probabil ca începutul de an să rămână sub imperiul incertitudinilor curente, presiunea rămânând mai ales la vânzare.

Pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu, companiile de petrol şi gaze, în special cele din domeniul producţiei, pot oferi şi ele oportunităţi interesante unor investitori cu un apetit de risc mai ridicat decât media.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb