Ovidiu Silaghi - propus la şefia Transporturilor

E.O.
Ziarul BURSA #Politică / 17 iulie 2013

Ovidiu Silaghi - propus la şefia Transporturilor

Ovidiu Silaghi a fost nominalizat, ieri, prin vot, de BPN al PNL pentru postul de ministru al Transporturilor, cu 47 de voturi "pentru" şi 5 voturi "împotrivă". Deputatul PNL a mai ocupat acest post în perioada mai-decembrie 2012.

Prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis a confirmat, citat de Mediafax, că Ovidiu Silaghi reprezintă propunerea oficială a partidului pentru postul de ministru al Transporturilor.

Iohannis a subliniat că propunerea referitoate la Silaghi va fi comunicată partenerilor din USL, care o vor comunica mai departe, arătând că nu va fi convocată o şedinţă a USL pentru a prezenta rezultatul votului BPN al PNL.

Iohannis a negat, totodată, informaţiile apărute în presă referitoare la un schimb de portofolii între PSD şi PNL, în urma căruia PNL ar fi cedat Transporturile către PSD pentru Educaţie sau Apărare.

Înaintea şedinţei, PNL a dat publicităţii un comunicat de presă în care a precizat că decizia de clasare emisă de Curtea de Apel Oradea în cazul promovat de ANI împotriva deputatului Ovidiu Silaghi este definitivă şi irevocabilă.

Premierul Victor Ponta şi-a exprimat, luni, speranţa ca numirea unui nou ministru al Transporturilor să aibă loc "zilele astea", precizând că a avut o convorbire telefonică cu liderul PNL Crin Antonescu pe această temă şi că va face propunerea către şeful statului după o decizie a PNL.

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta s-au întâlnit, ieri, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta, în principal, despre noul acord care poate fi încheiat de România cu FMI, ocazie cu care au abordat şi tema unei eventuale numiri a lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor.

Silaghi: "Am făcut recurs la ÎCCJ, cer ANI despăgubiri de un leu"

Deputatul PNL Ovidiu Silaghi a precizat că a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), cerând ANI despăgubiri de un leu şi ca pe site-ul instituţiei să fie afişată decizia Curţii de Apel Oradea.

Silaghi a menţionat că a câştigat procesul cu ANI, din luna aprilie, şi că sentinţa Curţii de Apel Oradea este definitivă şi neatacabilă.

Întrebat dacă acel proces cu ANI ar putea reprezenta o piedică în nominalizarea sa la minister, din punctul de vedere al preşedintelui Traian Băsescu, Silaghi a răspuns: "Acea constatare a ANI a fost pentru mine o piedică în a face parte din Guvernul Ponta 2\".

Solicitat să comenteze faptul că Traian Băsescu a spus, potrivit premierului Victor Ponta, că se va gândi până la sfârşitul săptămânii la nominalizarea sa la Transporturi şi întrebat dacă este de părere că şeful statului va avea ceva împotrivă, Silaghi a răspuns: "Nu cred să aibă nimic împotrivă şi e foarte bine că se gândeşte, pentru că Ministerul Transporturilor e un minister pilot în Guvern şi cea mai mare parte a fondurilor structurale europene sunt gestionate prin acest minister. Mi se pare absolut normal ca preşedintele României să se gândească bine".

Agenţia Naţională de Integritate anunţa, pe 9 noiembrie 2012, că Ovidiu Silaghi, ministru al Transporturilor şi Infrastructurii în acea perioadă, nu poate justifica 206.798 de lei (aproximativ 45.955 de euro), reprezentând diferenţa între cheltuielile efectuate şi veniturile realizate în perioada 7 mai 2012-15 octombrie 2012.

În perioada aprilie 2007 - decembrie 2008, Silaghi a ocupat funcţia de ministru pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, iar din 7 mai 2012 a fost învestit în funcţia de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii. Între aceste două mandate, respectiv în perioada 2009 - 7 mai 2012, Silaghi şi-a exercitat prerogativele de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Romexpo SA.

În perioada 7 mai 2012 - 15 octombrie 2012, Ovidiu Silaghi a realizat, împreună cu soţia sa, Ariana, venituri salariale în cuantum de 24.872 de lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 231.670 de lei, rezultând o diferenţă nejustificată de 206.798 lei (aproximativ 45.955 de euro), potrivit ANI.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat, atunci, Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Oradea, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Silaghi în perioada exercitării funcţiei de ministru al Transporturilor.

De asemenea, ANI a sesizat Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, cerând să facă cercetări cu privire la tranzacţii financiare suspecte efectuate de Ovidiu Silaghi împreună cu Ariana Silaghi.

Dosarul privind averea lui Ovidiu Silaghi a fost clasat în luna aprilie de Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a constatat că provenienţa bunurilor este justificată.

Silaghi vrea să continue proiectele lui Fenechiu

Ovidiu Silaghi a subliniat că atât el, personal, cât şi colegii din PNL au apreciat ca foarte bună prestaţia fostului ministru Relu Fenechiu în fruntea Ministerului Transporturilor.

El a precizat că a stabilit, în urma unor "discuţii lungi" cu Fenechiu, strategia de a continua toate programele începute de acesta.

"Vrem să avem în acest domeniu o continuitate. Cum el a preluat de la mine ministerul, în aceiaşi termeni şi cu aceiaşi parametri de performanţă dorim să continuăm această activitate la Ministerul Transporturilor", a adăugat Silaghi.

El a menţionat că şi după ce a părăsit Ministerul Transporturilor a avut o relaţie de colaborare cu Relu Fenechiu.

"Colaborarea mea cu ministrul Fenechiu a continuat şi după ce am părăsit Ministerul Transporturilor. Eu, în calitatea mea de preşedinte al Comisiei de Afaceri Europene (n.r. a Camerei Deputaţilor), dânsul, în calitate de ministru al Transporturilor, ne-am străduit, este meritul dânsului în primul rând de a debloca POS-ul de Transport, ceea ce s-a şi întâmplat. Şi marele merit pe care trebuie să i-l recunoaştem este privatizarea CFR Marfă. Părea un obiectiv foarte greu de atins şi era un obiectiv important impus de negocierile cu Fondul Monetar Internaţional", a subliniat Silaghi.

La rândul său, Relu Fenechiu a arătat că a votat, în şedinţa BPN al PNL, pentru ca Ovidiu Silaghi să ocupe funcţia de ministru al Transporturilor, ca succesor al său, şi a opinat că preşedintele Traian Băsescu nu va avea nimic împotriva nominalizării lui Silaghi la acest minister.

"Deocamdată, cu domnul ministru Silaghi nu am discutat aproape deloc cu privire la proiectele din minister. În momentul în care va fi nominalizat şi va ocupa acel scaun, voi sta alături de dumnealui atât timp cât îmi va cere să îi povestesc despre ce am făcut şi ce proiecte sunt în derulare", a spus Fenechiu.

În prezent, premierul Victor Ponta asigură interimatul la Transporturi.

Fenechiu: "Trec prin cea mai grea perioadă din viaţă; nu aş dori nimănui să treacă prin aceste clipe"

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a declarat, ieri, că trece prin cea mai grea perioadă din viaţa sa şi că nu doreşte nimănui să treacă prin astfel de clipe, mai ales când ştie că e "absolut nevinovat", arătând că îi pare rău că a plecat din minister, mai ales în urma unei condamnări.

"Îmi pare foarte rău că am plecat de la minister. Îmi pare foarte rău că am plecat în condiţiile în care am plecat, pentru că situaţia mea, şi politică, şi familială, nu este cea mai fericită astăzi. Dacă vreţi, trec prin cea mai grea perioadă din viaţa mea şi nu aş dori nimănui să treacă prin aceste clipe, mai ales când ştii că eşti absolut nevinovat", a spus Fenechiu.

Întrebat la cine se referă când vorbeşte despre o situaţie familială nefericită, Fenechiu a răspuns: "La frate, la părinţi, la copii, la toţi cei care se uită azi la mine".

El a spus că speră să îşi dovedească nevinovăţia, astfel încât, dacă se va întoarce vreodată în minister, să îşi continue proiectele începute.

Relu Fenechiu a precizat: "Acel răspuns (n.r. privind reîntoarcerea sa în Guvern când îşi va clarifica situaţia juridică) l-am dat atunci când s-a pus o întrebare cu privire la un proiect al meu de suflet: la autostrada Iaşi -Târgu Mureş. Eu sper din toată inima ca ea să se facă. Dacă eu mă voi întoarce vreodată la minister - şi sper din toată inima şi eu să-mi dovedesc nevinovăţia şi să mă întorc - cu siguranţă mă voi ocupa de ea".

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, vinerea trecută, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul "'Transformatorul'', pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb