Tot mai insistent pe piaţă sunt lansate zvonuri cum că Marcel Ciolacu va fi sărit din "rotativă". Cu alte cuvinte că, din ianuarie, PSD nu va primi poziţia de premier, aşa cum s-a stabilit atunci când a fost alcătuită coaliţia. Atenţie, printr-un document scris. De aici încolo se vehiculează posibilitatea scoaterii forţate a PSD de la guvernare. Ba mai mult, este lansată şi teza, chiar şi de către Ciolacu însuşi, a alegerilor parlamentare anticipate. Să vedem ce ne spune logica formală.
Este adevărat. A fost bătut în cuie principiul aşa-numitei "rotative". Şi a fost stabilit şi mecanismul. A fost fixată data. Ianuarie 2022. Este adevărat, viitorul premier nu a fost nominalizat de către PSD. Ar putea fi Ciolacu. Ar putea fi altcineva. Dar ce este cu aceste zvonuri? E o simplă fentă politică, după care au început să alerge analiştii? Şi dacă da, cine lansează fenta? Şi dacă nu, care este scopul acestei abureli? Să ne ofere o temă numai bună să elimine de pe agenda publică alte probleme, care îl ard pe cetăţean la buzunar? Să încercăm să răspundem la aceste întrebări. Cumva, am să încep cu sfârşitul. Adică cu scenariul alegerilor anticipate parlamentare. Ni se sugerează chiar de către Marcel Ciolacu însuşi că, dacă se rupe înţelegerea cu PNL, atunci România va merge la anticipate parlamentare. Este o mare gogoriţă. Pe care mă grăbesc să o elimin din discuţie. Anticipate parlamentare nu pot fi iniţiate decât în situaţia cu totul şi cu totul imposibilă în care absolut toţi parlamentarii decid să demisioneze simultan. Iar cei care figurează pe liste şi ar putea să le ia locul conform Constituţiei, decid şi ei şi anunţă acest lucru, în scris, că nu mai vor să devină parlamentari. Este la mintea cocoşului că aşa ceva nu se va întâmpla. Dar nu şi la mintea unora, care se fac luntre şi punte pentru a încinge spiritele.
Acum să atacăm frontal subiectul principal. Fentarea lui Marcel Ciolacu. Şi de această dată voi începe cu concluzia. Marcel Ciolacu nu poate fi eliminat din această schemă a "rotativei", el sau politicianul desemnat de PSD, decât în eventualitatea în care liderul acestui partid vrea pur şi simplu să fie tras pe sfoară. Dar de ce ar accepta Marcel Ciolacu, care are un scor electoral foarte bun, el şi partidul pe care-l reprezintă, să facă acest ruşinos pas înapoi? Doar într-o singură ipoteză. În ipoteza în care este şantajat. Iar şantajul este suficient de puternic. În sensul că ar putea ajunge la puşcărie. Dar pe ce bază? Singurul mare semn de întrebare în ceea ce îl priveşte este certificatul său de luptător cu rol determinant în aşa-zisa revoluţie din decembrie 1989, care, conform voluminoasei anchete existente la Parchetul Militar, nu a avut sub nicio formă loc în oraşul său de obârşie. Însă nici sub acest aspect lucrurile nu sunt până în acest moment pe deplin clare. Nu există niciun indiciu că procurorii ar fi declanşat o anchetă în ceea ce-l priveşte. Alte posibile elemente de şantaj nu se cunosc. Prin urmare, eu unul am îndoieli serioase legate de posibilitatea ca Marcel Ciolacu să se lase eliminat pe sine sau să accepte eliminarea unui candidat PSD în luna ianuarie, în ceea ce priveşte funcţia de premier al României.
Dacă aşa stau lucrurile, atunci putem să luăm în calcul un alt scenariu. Şi anume că în PNL ar exista preocupări cât se poate de serioase în sensul asigurării unei continuităţi la vârful Palatului Victoria pentru Nicolae Ciucă. Nu trebuie exclusă deloc posibilitatea ca liberalii să se cramponeze de partea cea mai consistentă a ciolanului puterii, să nu se grăbească deloc să treacă în planul secund şi, în acest scop, să-şi asume chiar riscul, dacă au în acest sens garanţii de la Klaus Iohannis, de a încerca să conducă statul român în vremuri atât de tulburi în minoritate, cerşind, în schimbul unor avantaje, o susţinere a PSD. Probabil din opoziţie. Pentru că PSD, la rândul său, nu ar avea prea multe motive să susţină o politică promovată de liberali, pe care, din multe puncte de vedere, o contestă. Ar trebui să primească la schimb avantaje extrem de consistente. Umilitoare pentru PNL. Şi de natură ca, în final, să împingă acest partid la lada de gunoi a istoriei.
Nu este deloc exclus ca toate zvonurile lansate în ultima vreme, cum că PSD se pregăteşte să iasă de la guvernare, să fie lansate tot din interiorul PNL, pentru a pregăti în acest sens opinia publică şi pentru a-i culpabiliza anticipat pe socialişti.
Întrucât nu am absolut niciun motiv să alerg după fentă, cred mai degrabă că asistăm, în plină caniculă, la o furtună într-un pahar cu apă. Ca să putem discuta despre cu totul altceva, decât despre o realitate simplă. Inflaţia de peste 15%, despre care se vorbeşte, reprezintă un fals. Din simplul motiv că cele mai multe cheltuieli românul le are cu hrana şi cu energia. Iar la aceste capitole, inflaţia s-a dus spre 40%-50%. Iar mămăliga stă să explodeze. Doar războiul din Ucraina o mai ţine pe loc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2022, 14:00)
scopul acestei abureli ? este victimizarea lui ciolacu , un individ mediocru dar cu , care ,securitatea are planuri mari cu el si cu psd la viitoarele alegeri . psd este pe tobogan , ca si toate partidele politice , nici unul nu sare prea mult de 10 la suta . vorbesc din lumea reala de la oamenii cu care vorbesc liber nu din sondajele cu viza securitatii .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2022, 16:15)
Cred ca PSD nu e deloc confortabil ca are interzis sa mai arunce cu populisme în oameni și atunci, de ce ar mai sta? Nu tu măriri de pensii, nu tu saligny fără număr la primarii înfometați, nu tu salarii mărite de 2-3x la bugetari, desigur. De unde? De la antreprenori, desigur, dușmanii de clasa...și de la amărâții part-time din privat.
3. Un anume pragmatism
(mesaj trimis de Augustin în data de 09.08.2022, 19:42)
Daca ''Germania se indreapta catre o inevitabila recesiune'' atunci Romania catre ce se inreapta?
Intr-o asemanea situatie M. Ciolacu nu va dori sa preia functia conform ''rotativei'' pentru ca nu va putea sa satisfaca pilonul de baza al politicii sociale a PSD, noi venim si dam.
Drept urmare vor lansa ideea continuitatii in fata unei ''situatii speciale''.
In atare conditii PNL in mod deliberat va deconta politic trecerea Romaniei prin recesiune, dar nu gratuit ci in schimbul unei asocieri la guvernare dupa alegerile din 2024. Pare mai logic.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2022, 23:47)
Si ce se va intampla cu viitoarea credibilitate a PNL?