Păguboasa despăgubire la FP

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 23 decembrie 2010

Păguboasa despăgubire la FP

Tranzacţiile la "colţ de stradă" cu acţiunile Fondului Proprietatea s-au desfăşurat în ultimii doi ani sub ochii indiferenţi ai autorităţilor; nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea supravegherii lor sau a protejării acţionarilor. Unii intermediari (chiar şi din rândul brokerilor) au câştigat din tranzacţionarea acestor titluri, profitând de lipsa de informaţie a unora dintre acţionarii Fondului.

Mulţi dintre ei şi-au vândut acţiunile la nici jumătate din valoarea la care au fost despăgubiţi. Unii dintre acţionarii Fondului Proprietatea nu aflaseră nici măcar până marţi (ultima zi în care Depozitarul Central a anunţat că mai înregistrează transferuri cu acţiuni FP) că Fondul urmează să se listeze la Bursă pe 25 ianuarie.

Apare, prin urmare, întrebarea cine ar trebui să vegheze asupra intereselor acestor acţionari bătrâni, neinformaţi.

"Ministerul de Finanţe ar fi trebuit să facă o informare corectă a acestor acţionari astfel încât aceştia să nu fie victimele unora care înţeleg mecanis-mele pieţei", a declarat, pentru ziarul "BURSA", Varujan Vosganian, fostul ministru al Economiei şi Finanţelor, iniţiatorul Ordonanţei care a dat drumul tranzacţionării acţiunilor Fondului Proprietatea, pe piaţa Over-The-Counter.

Varujan Vosganian a precizat: "Fondul Proprietatea a avut o dimensiune morală şi ar fi trebuit ca această dimensiune să se păstreze. Eu am fost printre cei care au decis ca cei deposedaţi de regimul comunist să fie despăgubiţi cu acţiuni la Transgaz şi Transelectrica, însă am trimis scrisori acasă tuturor acţionarilor, i-am înştiinţat. Se pare că, la Ministerul de Finanţe, s-a pierdut pe drum această comunicare".

Deşi unii acţionari îl acuză pe fos-tul ministru de Finanţe că a deschis "cutia Pandorei" atunci când a permis tranzacţiile cu acţiuni FP, Varujan Vosganian spune că a vrut să vină tocmai în ajutorul acţionarilor în vârstă, care aveau nevoie de bani şi riscau să nu mai prindă listarea Fondului la bursă: "Nu am dat această Ordonanţă pentru beneficiul cuiva, ci pentru că unii dintre acţionarii Fondului au solicitat-o, având nevoie de bani. M-am întâlnit cu reprezentanţii lor, nu a fost o decizie unilaterală, ci a fost luată împreună cu acţionarii. Dacă unii dintre ei s-au grăbit să vândă, au făcut acest lucru asumându-şi un risc".

Surse din Comisie care nu au dorit să le fie menţionate numele susţin că CNVM a fost cu mâinile legate la spate în privinţa tranzacţiilor OTC cu acţiunile Fondului, pentru că legea pieţei de capital nu menţionează astfel de tranzacţii.

"Legea noastră a omis să fixeze problema tranzacţiilor OTC, motiv pentru care noi nu am avut autoritate să supraveghem aceste tranzacţii", ne-au declarat sursele citate, adăugând: "Brokerii sunt supravegheaţi pentru activitatea pe care o des-făşoară pe piaţa de capital, dar ei pot să cumpere şi acţiuni necotate. Poate că, uneori, ce fac brokerii pe piaţa OTC nu este etic, însă cred că altfel de organisme, precum Asociaţia Brokerilor, ar trebui să îi investigheze şi, eventual, să îi sancţioneze".

Cine ar trebui să informeze acţionarii?

Dana Mirela Ionescu, preşedintele-director general al "Raiffeisen Capital&Investment", parte din consorţiul care se ocupă de listarea Fondului, susţine că atât Fondul, cât şi intermediarii listării au încercat să informeze acţionarii pe toate căile posibile.

Doamna Ionescu ne-a declarat: "În calitate de intermediari ai lis-tării, am anunţat listarea Fondului Proprietatea pe toate canalele disponibile, în presa scrisă, la televizor şi radio. Fondul Proprietatea a încercat prin toate modalităţile posibile să îşi informeze acţionarii, trimiţându-le scrisori, e-mail-uri, la Adunări Generale, prin apariţii televizate, emiţând comunicate de presă, anunţând lis-tarea în conferinţe de presă şi chiar făcând o secţiune specială pe site-ul FP. Mai mult de atât nu avem ce să facem. Este şi obligaţia Asociaţiilor de acţionari care au stabilit deja un contact cu acţionarii să îi informeze despre ce se întâmplă cu Fondul, despre apropierea listării etc, dar este şi datoria cel puţin morală a brokerilor care cumpără acţiuni".

Contactat de ziarul "BURSA", Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor Privaţi ai FP, şi unul dintre cei care susţinea că acordă "consultanţă" acţionarilor care îşi vindeau, marţi, titlurile, la Depozitarul Central, spune că este asaltat de telefoane de la acţionari neinformaţi.

"După ce stau zece minute cu ei la telefon şi le explic ce se întâmplă cu Fondul, îmi spun că vor să vândă pentru că au nevoie de bani. Vă invit să luaţi telefonul meu să vedeţi cât de neinformaţi sunt şi cât de greu este să îi lămureşti", spune Marius Murgu.

Listarea Fondului Proprietatea, programată pentru 25 ianuarie, anul viitor, la cinci ani de la înfiinţarea Fondului, este prezentată cu optimism şi ca un avantaj pentru acţionarii iniţiali care vor putea astfel să îşi facă "exit"-ul în mod transparent. Apare, însă, întrebarea dacă listarea nu vine prea târziu pentru aceşti acţionari şi dacă nu cumva cei mai mulţi dintre ei şi-au vândut deţinerile demult, sub valoarea la care statul i-a despăgubit.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Doamna Ciocirlan, Zah, Simulescu, Murgu...asta e plevusca. Numai lacheii stau ore intregi pe holuri. Sefii lor nu se obosesc sa faca asta....

    1. "Sursele" care spun ca brokerii ar trebui sanctionati, sunt cu siguranta din partida romilor lui Dinel Staicu. Acuma ca vicepresedintele BVB Zah, in loc sa se preocupe sa faca ceva pentru bursa, face bisnita marunta, ne arata viziunea sa despre piata de capital...Um om mic o bursa mica...frizeaza realitatea...nu?

      anonimule care te dai cu parerea despre Murgu din asociatia actionarilor.Tu, ascunzandu-te dupa calculator si care n-ai miscat in viata ta un deget ptr ceilalti fosti proprietari ia spune-mi ce ajutor i-ai da tu unui coleg care-ti cere sa-i gasesti urgent un cumparator ptr actiunile sale (ca altceva de valoare nu are) fiind in mare nevoi financiare> cum ar fi sa achite urgent tratamentul si operatia sotiei. Ori altul care nu vrea sa piarda apartamentul copiilor(ce nu-si mai pot achita rata la banca) nevoit sa-l achite integral, devreme ce acestia au ramasi someri ? ca sa-ti dau doar 2 exemple concrete a unor membri disperati din asociatia fostilor proprietari. Noi macar i-am sfatuit SA NU VANDA MAI MULT DECAT STRICT ACOPERIREA NEVOILOR FINANCIARE ACUTE si cu restul actiunilor sa astepte si ei listarea. Tu habar nu ai de problemele grave ale unora dintre vanzatori, dar te bagi in seama aiurea. Cumparatorii ordinari (nesusceptibili de influente asupra listarii) trebuie doar impozitati corespunzator, in rest ei fiind insutit mai putin vinovati decat demnitarii acestui stat de mucava, care i-a transformat pe fostii proprietari (cu varste de peste 80 de ani,) in cobai ptr piata de capital, impunandu-le o despagubire speculativa cu valoare incerta, in loc sa o faca prin obligatiuni de stat, cum ar fi procedat in lipsa banilor, orice stat responsabil cu cetatenii sai varstnici. Obligatiunile puteau fi oricand gajate de petenti la banca ori vandute la bursa transparent si inca din prima zi. Noi, am cerut-o repetat, inca de la initierea legii 247, insa toate guvernele au preferat sa incurajeze specula pe spatele proprietarilor si in plus au mai si amanat vesnic listarea. Asociatia a facut inca din prima luna a anului demersuri si interventii repetate la minister si parlament. Atit ptr listarea fondului cat si ptr dublarea dividendului. La fel cum ne-am luptat (deasemenea cu succes) sa primeasca in ultima saptamana din septembrie suplimentar 500 de fosti proprietari (blocati de ANRP), dividendele la care moral aveau dreptul. Tu ce ai facut in ultimul an ptr semenii tai de suferinta? ca de dividendele marite ai profitat si tu... te asteptam voluntar alaturi de noi la urmatoarele actiuni ptr sustinerea fondului ! de ex. in razboiul cu Min. Economiei privind nationalizarea participatiilor din energie. Ca madam Maurer laolalta cu jumatate din conducerea fondului sunt mai mult agentii infiltrati de la Economie...sarpele la san

      decat sa acuze mai bine dl. vosganian si-ar tine gura. el ce a facut pt. listarea FP....si-a pus oameni in pozitii cheie probabil si atat. fiind vb. de valori mobiliare ele sunt facute sa circule.

    dar decenta nu o poti astepta decat de la oameni... parca el a pusun pariu in urma cu ceva ani ca listeaza fondul... nu ca intra in jocul brokerilor bisnitzari ... dar interesele materiale fiind atat de mari nu a rezistat tentatiei sa se manjeasca... povestile cu decizia luata prin consultarea batraneiilor sa o spuna la cei pe care ii considera al prosti ca nu toti suntem la fel. daca vroia sa faca ceva pentru ei lista fondul la bursa si punct.

    Mai bine este de multe ori dusmanul binelui. Mai bine ar fi pentru despagubiti sa-si vanda detinerile dupa listare. Oare? Daca ei acum au nevoie de bani, de ce sa mai astepte? Sa se inghesuie toti dupa listare si sa vanda? Pai atunci poate cade pretuyl la 0.1 lei si tot pe brokeri vor da vina: vezi, tu mi-ai zis sa astept pana la listare, acuma da-mi diferenta hotule. oamenii au fost informati, plus ca scrie in toata presa. Cand ai actiuni de cateva mii (sunt modest) de euro si nu citesti zilnic presa financiara, atunci meriti sa pierzi bani (taxa pe prostie).

    1. matale domnule cash-caval cum faci? stii macar ce valoare de piata au activele ldin care fondului i s-au alocat actiuni? cand in cehia si austria se emit derivative avand andosate actiuni la "proprietatea" - si se vand ca painea calda - nu crezi ca e mai bine sa astepti listarea? ca nu te obliga nimeni sa vinzi imediat!

    Varujan, omul lui Vantu, impreuna cu Make, cu Farmache si altii sunt maestrii smenurilor de acest fel. jigodiile mai dau si sfaturi

    1. Chelu vorbeste de actiunile preluate prin Make si ziarul Bursa. Vorbeste si de vantu si de Farmache. Incepe hora.

    Unde credeti ca sa-u retras investitorii din piata reglementata a BVB? evident ca toti au trecut pe actiuni la FP, devenite marea afacere... Practic au omorat BVB cu piata neagra paralela. Cu complicitatea directa a CNVM. Ar trebui o ancheta cu multe arestari in randul oficialilor din minister, BVB, CNVM, toti care au sustinut-o din interese financiare. LISTA LOR SE GASESTE LA DEPOZITAR, adica in randul cumparatorilor de actiuni. De ce credeti ca depozitarul o tine la mare secret?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb