Palestinienii dau în judecată Guvernul britanic

A.P.
Internaţional / 23 octombrie 2020

Palestinienii dau în judecată Guvernul britanic

Avocaţi palestinieni au atacat în justiţie Guvernul britanic - la peste 100 de ani de la Declaraţia Balfour -, pe care-l consideră vinovat de faptul că acest text care a deschis calea înfiinţării statului israelian, din care decurge "suferinţa palestinienilor", relatează AFP.

Semnată în 1917 de către şeful diplomaţiei britanice de atunci Arthur Balfour, această Declaraţie anunţa că Londra susţinea "înfiinţarea în Palestina a unui cămin naţional pentru poporul evreu".

Această iniţiativă a Londrei, care conducea atunci în Palestina mandatară, a fost o etapă importantă în procesul care avea să conducă, în 1949, la înfiinţarea statului Israel, dar şi la deplasarea unui număr de aproximativ 750.000 de plaestinieni şi la decenii de conflict.

Reclamanţii - al căror demers este înainte de orice simbolic - consideră că Guvernul britanic se face vinovat de o declaraţie "sinistră" şi cer despăgubiri pentru palestinienii lezaţi - fără să stabilească o sumă.

"Mandatul britanic este rădăcina suferinţei poporului palestinian şi a deschis calea încălcării drepturilorlor şi jafului pământului lor", a denunţat într-o conferinţă de presa, la Ramallah, preşedintele Adunării Naţionale a Muncitorilor Independenţi Munib al-Masri.

Plângerea a fost depusă joi la Tribunalul din Nablus, în nordul Cisirdaniei ocupate, în numele Fundaţiei pentru urmărirea drepturlor palestinienilor, al Sindicatului Jurnaliştilor Palesirnieni şi Adunării Naţionale a Muncitorilor Independenţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Eu zic sa-i dam in judecata pe italieni pentru ca ostenii imperiului roman au violat femei dace si l-au mai si omorat pe Decebal. Le cerem ca despagubire macar columna lui Traian ca tot au facut romanii un film (magistral de altfel) cu numele asta. Daca columna nu se poate, m-as multumi si cu Fontana din Trevi, neaparat cu The Spanish steps, ca sa avem pe ce sa mancam o pizza take away. Acum dau gluma la o parte si imi aduc aminte ca am fost in Palestina, la Rammalah; in ziua in care am trecut din Israel in Palestina, ghidul a fost simpatic si a zis ca putem sta linistiti ca in ultimele 24 de ore nu se luase nici un ostatic ! Am putut sa vad diferenta intre Palestina si Israel dpdv al dezvoltarii: diferenta este intre Ciulnita si Paris. Este clar ca teritorul pe care se afla Israelul a fost al Palestinei, aici nu este nici un dubiu; insa Israel a civilizat in 70 de ani zona cum nu este nici macar 1 metru patrat din Palestina in cateva mii de ani. Stau si ma intreb: de ce israelienii au ales calea dezvoltarii iar palestinienii inca au beduini si n-au curent si apa curenta decat in orasele ceva mai rasarite ? Sigur, banii sunt unul din raspunsuri. Insa nu singurul. Tell Aviv este la fel de civilizat ca un oras de pe Coasta de Azur. Nu tin nici cu unii nici cu altii, caci n-am eu dreptul sa am o opinie pe tema asta; dar stiu ca civilizatia ajuta oamenii sa capete o constiinta superioara iar Palestina este undeva intre Epoca de Bronz si Evul Mediu. Nu-i critic, este o realitate de la fata locului. Sunt convins ca palestinienii de rand sunt oameni buni, dar liderii politici nu mai stii cum sa mentina climatul de dusmanie cu Israelul. Ambele tari au vina lor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb