Autorităţile de la Teheran au în plan să listeze la bursa locală 100 de companii din sectorul producţiei până la sfârşitul anului calendaristic iranian curent (care se încheie în 20 martie 2021), potrivit agenţiei de ştiri IRNA, care îl citează pe viceministrul Industriei, Mineritului şi Comerţului, Saeed Zarandi.
Acesta spune că, potrivit graficului, pe piaţa bursieră va fi lansată cel puţin o ofertă publică iniţială (IPO) în fiecare săptămână.
Saeed Zarandi afirmă, conform Tehran Times: "Potrivit analizelor din anii precedenţi, s-a constatat că principala problemă a industriei şi a sectorului de producţie, precum şi a comerţului, este lipsa lichidităţii, în timp ce ţara are un volum mare de lichiditate. Există diverse metode în lume pentru a duce capitalul către producţie, iar piaţa bursieră este una dintre cele mai bune modalităţi de a face acest lucru".
La data de 25 aprilie, ministrul Finanţelor şi Economiei din Iran, Farhad Dejpasand, a declarat că producţia companiilor listate pe piaţa din Teheran a crescut cu 7,1% în perioada de 11 luni ce s-a scurs din 21 martie 2019 până în 19 februarie 2020. Dejpasand a menţionat că această cifră este un indiciu că Iranul ar trebui să se îndrepte către noi strategii de proiectare a mecanismelor economice, astfel încât resursele şi fondurile publice să fie direcţionate către piaţa de capital. Conform afirmaţiilor sale, piaţa locală de capital nu este expusă impactului negativ al altor pieţe din lume, iar Bursa din Teheran are un rol special în economie şi poate acoperi rapid una dintre legăturile lipsă ale finanţării proiectelor din ţară.
Oficialul iranian a subliniat necesitatea oferirii sentimentului de încredere marilor companii şi organizaţiilor din ţară, care să prezinte oferte şi să-şi listeze acţiunile la bursă. Farhad Dejpasand a adăugat: "Prima ofertă de acţiuni din companii de stat a fost anunţată astăzi (n.r. ieri), iar valoarea acesteia este de 165 de trilioane de riali (aproximativ 3,9 miliarde de dolari). Alte două oferte vor avea loc în viitorul apropiat. Alături de astfel de companii de stat, am văzut pe piaţă şi organizaţii neguvernamentale precum Shasta, a cărei ofertă publică iniţială a avut loc pe 15 aprilie. Mai sunt companii care au anunţat că sunt pregătite şi plănuiesc să se listeze".
În 15 aprilie, Compania de Investiţii de Securitate Socială (SSIC, cunoscută şi prin acronimul său persan Shasta) a oferit opt miliarde de acţiuni, care reprezintă 10% din capitalul său, pe Bursa de Valori din Teheran (TSE).
Majorările de capital ale companiilor listate pe piaţa din Teheran au crescut cu 75% în ultimul an calendaristic iranian (încheiat pe 19 martie), potrivit autorităţii pieţei de capital din Iran, care adaugă că, anul trecut, au fost eliberate autorizaţii pentru majorări de capital unui număr de 146 de companii.
Amintim că Bursa de Valori din Teheran a crescut semnificativ în ultimul an, mai precis cu 225%, evoluţie care este surprinzătoare pentru mulţi specialişti, dar pe care Guvernul iranian o atribuie faptului că publicul are încredere în politicile economice ale regimului.
Recent, Hamid Enayat, analist iranian care locuieşte în Europa şi militează pentru drepturile omului, fiind un opozant al regimului din ţara sa, a scris în The Media Express că ceea ce se vrea a fi o schemă de susţinere a economiei ţării este doar o escrocherie administrată de guvern pentru "a fura activele populaţiei, cu scopul acoperirii deficitului bugetar generat de scăderea preţurilor ţiţeiului, respectiv a vânzărilor de petrol".