PÂNĂ LA SFÂRŞITUL ANULUI, Ucraina va plăti 3,1 miliarde de dolari din datoria faţă de Gazprom

A.C.
Internaţional / 26 septembrie 2014

Ucraina va plăti către Gazprom două miliarde de dolari pentru gazele naturale primite de la Rusia până la sfârşitul lui octombrie iar suma adiţională de 1,1 miliarde de dolari până la sfârşitul anului, a anunţat Comisarul UE pe Energie Gunther Oettinger.

Suma pe care Ucraina va trebui să o plătească Rusiei este mai mică de suma de 5,3 miliarde de dolari pe care Kiev o datorează către Gazprom.

Gazprom va relua livrările de gaze naturale şi va trimite cel puţin cinci miliarde de metri cubi de gaz către Ucraina la un preţ de 385 de dolari/1000 mc după ce primeşte prima tranşă din cele două miliarde de dolari, au mai afirmat comisarul UE şi ministrul Energiei rus Alexander Novak.

"Aceasta depinde de acordurile finale. Colegii noştri afirmă că se va întâmpla în octombrie", a declarat, azi la Berlin, Novak.

Însă, el a reiterat că preţul de 385 de dolari a fost redus, cu "un discount de 100 de dolari din preţul curent". Acest preţ va fi valid pentru încă alte şase luni, a mai adăugat acesta.

Ucraina va mai avea opţiunea de a cumpăra până la 5 miliarde de metri cubi până la sfârşitul lunii martie din 2015, această tranzacţie fiind influenţată de condiţiile meteorologice, a mai adăugat Oettinger.

Oettinger a mai declarat că Rusia şi Ucraina aveau ca obiectiv să ajungă la un acord ce acoperă rezervele de gaze până la sfârşitul lunii martie 2015. O nouă rundă de negocieri este programată pentru sfârşitul săptămânii viitoare.

UE şi Banca Mondială ar putea acţiona ca garanţi ai plăţii datorate de Ucraina, a mai afirmat Novak.

Declaraţiile celor doi au fost făcute în timpul altei runde de negocieri pe gaze naturale ţinute de Rusia, UE şi Ucraina astăzi.

Câteva runde de negocieri intermediate de UE între aprilie şi mijlocul lunii iunie au eşuat în a produce rezultate.

Preţul gazului pentru Ucraina a fost un impediment, în timp ce Kiev încă insistă că este prea mare. Rusia a oferit Ucrainei un preţ final de 385 de dolari/1000 mc, care este un preţ mai mic decât cel pentru alţi clienţi europeni ai Rusiei.

Rusia şi Ucraina au ajuns, în această seară, la un acord preliminar în domeniul gazelor naturale, ce ar putea pune capăt disputei care riscă să perturbe livrările către Europa în timpul iernii, a anunţat astăzi în Bruxelles comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, după discuţii cu miniştrii Energiei din cele două ţări, informează Bloomberg.

Astfel, Ucraina va plăti 3,1 miliarde dolari până la sfârşitul anului, pentru gazele primite anterior, iar Rusia va furniza, în lunile următoare, cel puţin 5 miliarde mc de gaze Ucrainei.

Acordul trebuie să fie aprobat de guvernele fiecărei ţări şi stipulează ca Ucraina să plătească 385 dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, în următoarele şase luni. Preţul prevăzut în acord este unul final, potrivit ofertei Gazprom, şi se află la nivelul superior al preţului avut în vedere de Uniunea Europeană.

UE, care depinde de gazele ruseşti ce tranzitează Ucraina în proporţie de 15% din necesar, a încercat încă din luna mai să intermedieze un acord între Rusia şi Ucraina, pentru continuarea livrărilor. O ultimă rundă de discuţii tripartite a eşuat în iunie, Rusia oprind livrările de gaze naturale destinate Ucrainei, din cauza unor facturi neplătite în valoare de 4,5 miliarde dolari, în acel moment. Între timp, datoria a urcat la 5,3 miliarde dolari, potrivit Gazprom.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb