PÂNĂ LA SFÂRŞITUL LUNII MARTIE, Fondul Proprietatea va avea administrator

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 4 decembrie 2008

Caietul de sarcini al licitaţiei internaţionale pentru desemnarea societăţii de administrare a Fondului Proprietatea a fost publicat, ieri, în Monitorul Oficial, iar conform datelor estimative ale procedurii de selecţie, Fondul va avea un administrator în jur de 20 martie, cel târziu.

Potrivit datelor estimative ale diferitelor faze ale procedurii de selecţie, deschiderea ofertelor finale se va face peste 59 de zile lucrătoare de la data publicării caietului de sarcini al licitaţiei în Monitorul Oficial, însă consiliul de supraveghere al Fondului poate prelungi întreg procesul de selecţie fie pe etape, fie ca întreg, fără ca prelungirea totală să poată depăşi cu mai mult de 15 zile lucrătoare faţă de ultima dată prevăzută în calendarul iniţial.

Guvernul a aprobat pe 15 octombrie, printr-o Hotărâre, caietul de sarcini, calendarul şi regulamentul de organizare a licitaţiei internaţionale pentru selectarea societăţii care va administra Fondul Proprietatea.

Hotărârea de guvern privind aprobarea regulamentului de organizare a licitaţiei internaţionale pentru desemnarea administratorului Fondului Proprietatea şi a caietului de sarcini al licitaţiei a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial, la aproximativ două luni de la aprobarea Guvernului şi la două săptămâni de la avizul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Şeful comisiei de selecţie a administratorului, Sebastian Vlădescu, declara, că "selecţia adminis­tratorului Fondului Proprietatea va începe cu anunţul, iar din momentul anunţului companiile vor avea o perioadă de două săptămâni în care, pe baza documentelor primite, să înceapă o sesiune de întrebări şi răspunsuri", potrivit NewsIn.

"Cu siguranţă vom avea companii mari interesate de administrarea Fondului Proprietatea, dar probabil vor fi mai puţine decât la începutul lunii august, ţinând cont că unele au dat faliment sau sunt în pragul falimentului. Însă sper că vor apărea altele", declara, luna trecută, şeful comisiei de selecţie a administratorului, Sebastian Vlădescu.

Fondul Proprietatea primise, până pe 1 august, scrisori de intenţie din partea a 28 de companii, din care doar una este înregistrată în România, care urmează să concureze pentru administrarea unor active de aproape 4 miliarde euro.

Între timp, agravarea crizei financiare de pe pieţele financiare a băgat în faliment banca de investiţii Lehman Brothers, a patra din lume, iar una dintre cele mai mari bănci americane, Bank of America, a preluat Merrill Lynch, a treia bancă mondială de investiţii.

Fortis, care şi-a manifestat intenţia de a administra Fondul Proprietatea printr-o divizie din Austria, a fost salvată de la faliment in extremis prin naţionalizare de autorităţile belgiene, olandeze şi luxemburgheze, iar Royal Bank of Scotland - un alt candidat - a fost practic naţionalizată de guvernul britanic, în schimbul unui ajutor financiar de 20 miliarde lire sterline (34 miliarde dolari).

Companiile interesate de administrarea FP trebuie să fi administrat atât în 2006 cât şi în 2007 active cu o valoare totală de peste 30 de miliarde de euro, valoarea aplicându-se atât pentru o singură societate, cât pentru un consorţiu.

O altă condiţie este să aibă asigurare de răspundere profesională în valoare de cel puţin 50 de milioane de euro.

Candidaţii nu au voie să participe la mai mult de două consorţii, prin urmare nu pot depune mai mult de două oferte.

Singura companie din România care a depus scrisoare de intenţie este BCR Asset Management.

Numărul de acţionari persoane private ai Fondului Proprietatea a ajuns în prezent la 2.024, de la 2.080 câţi erau la jumătatea lunii octombrie, iar deţinerea acestora în capitalul Fondului a crescut cu 4,44 puncte procentuale, până la 25,30%.

Planurile guvernului prevăd listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi la o bursă internaţională, din Londra sau New York. Ultimele declaraţii făcute de conducerea Fondului dau de înţeles că listarea se va realiza, cel mai devreme, la jumătatea anului viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb