Curtea de Apel Bucureşti a suspendat efectele hotărârii adunării generale a acţionarilor Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) prin care Statul Român, ca acţionar majoritar al companiei, a decis majorarea capitalului social de la 143,77 milioane de lei, la 4,91 miliarde de lei prin aport în natură, se arată într-un raport al Franklin Templeton publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Decizia instanţei vine în urma acţiunii înaintată de Fondul Proprietatea de anulare a efectelor AGEA a Aeroporturi Bucureşti, când statul a aprobat majorarea capitalului companiei cu valoarea terenului din interiorul Aeroportului Băneasa.
"Ca urmare a şedinţei care a avut loc la data de 13 ianuarie 2022, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea de suspendare formulată de Fond şi a dispus suspendarea efectelor Majorării până la soluţionarea irevocabilă a cererii de anulare a AGEA CNAB", se arată în raport.
Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, contestase evaluarea actuală a terenului Aeroportului Băneasa, de 3,8 miliarde de lei, care este de 11 ori mai mare decât evaluarea anterioară de 336 milioane de lei.
Johan Meyer, CEO-ul Franklin Templeton Bucureşti şi managerul de portofoliu al FP, declara în luna septembrie a anului trecut: "Fondul Proprietatea este extrem de nemulţumit de cel mai recent raport de evaluare pentru terenul aeroportului Băneasa, care a fost realizat într-o manieră evident neprofesionistă şi include multe erori fundamentale, ceea ce a determinat Fondul să conteste concluziile sale. Această abordare defectuoasă a dus la o supraestimare masivă a valorii terenului de 3,8 miliarde de lei, o valoare care este de 11 ori mai mare decât evaluarea aprobată anterior".
CEO-ul Franklin Templeton Bucureşti a adăugat: "Fondul a comunicat în mod clar Consiliului de Administraţie interimar al CNAB implicaţiile folosirii unei evaluări atât de evident ruptă de realitate pentru efectuarea majorării de capital social, inclusiv riscurile juridice pentru companie şi Consiliu. Fondul îşi va susţine drepturile în calitate de acţionar minoritar la CN Aeroporturi Bucureşti şi se va opune, prin toate mijloacele legale la dispoziţia sa, acestui raport de evaluare, precum şi la punerea în aplicare a majorării capitalului social utilizând evaluarea în dispută. Din nou, acesta este un exemplu de resurse irosite care ar trebui să fie folosite în schimb pentru asigurarea unui serviciu mai bun pentru clienţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti. Acest tip de acţiuni creează percepţii profund negative în rândul investitorilor existenţi şi potenţiali şi ar trebui evitate cu orice preţ. Aceasta subliniază nevoia de implementare imediată a legislaţiei privind guvernanţa corporativă pentru a selecta un consiliu de administraţie independent şi profesionist".
Fondul Proprietatea deţine 20% din Aeroporturi Bucureşti, restul fiind în proprietatea Ministerului Transporturilor.