PÂNĂ PE 23 MAI Administratorii SIF-urilor, atenţionaţi că trebuie să se autorizeze/înregistreze în calitate de AFIA

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 aprilie 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis, vineri, o atenţionare prin care aminteşte administratorilor SIF-urilor că trebuie să se autorizeze sau înregistreze în calitate de administrator de fonduri de investiţii alternative (AFIA), până la data de 23 mai 2016, respectiv să se încadreze în prevederile legii 74/2015 privind administratorii de fonduri alternative.

La o dezbatere din 17 martie, Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF Transilvania, a precizat: "Prin legea 74/2015 suntem obligaţi să ne înregistrăm sau să ne autorizăm. Din punctul meu de vedere, suntem deja autorizaţi şi trebuie doar să ne înregistrăm".

În schimb, Florentina Boboc, director Direcţia Reglementare Autorizare ASF, a spus, atunci, că nu poate da un răspuns cu privire la necesitatea de autorizare sau înregistrare a SIF-urilor.

Legea AFIA mai pune şi alte probleme celor vizaţi, la care ASF nu are un răspuns, dar, cu toate acestea, Autoritatea pare să nu ţină cont de ele.

De exemplu, potrivit regulamentului 10/2015, AFIA se asigură că persoanele care sunt încadrate pe posturi de execuţie legate direct de activitatea de administrare a portofoliilor sau de administrare a riscurilor au absolvit un curs de specializare organizat de instituţii de specialitate de natura organismelor de formare profesională, naţionale sau internaţionale, care atestă dobândirea unor cunoştinţe în domeniul administrării investiţiilor sau administrării riscului şi care să le permită îndeplinirea responsabilităţilor aferente funcţiei ocupate.

Se pare însă că, până acum, ASF nu a autorizat astfel de cursuri în ţara noastră, aşa că nu avea cum să le parcurgă cineva şi este cam greu ca acest lucru să se întâmple până pe 23 mai.

Comunicatul ASF de vineri arată: "ASF atrage atenţia entităţilor care intră sub incidenţa Legii nr. 74/2015 privind administratorii de fonduri de investiţii alternative şi a Regulamentului nr. 10/2015 privind administrarea fondurilor de investiţii alternative, asupra obligaţiei de încadrare în prevederile legale anterior menţionate, după cum urmează:

1. Administratorii AOPC- urilor (n.r. alte organisme de plasament colectiv, respectiv SIF-urile) din România prevăzute la art. 114 alin. (1) şi art. 115 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 297/2004, inclusiv AOPC autoadministrate, care îşi desfăşoară activitatea înainte de data intrării în vigoare a Legii nr. 74/2015, au obligaţia, după caz, ca în termen de maximum 12 luni de la intrarea în vigoare a acesteia, respectiv 23.05.2015:

a) să solicite ASF, fie autorizarea, fie înregistrarea lor în calitate de AFIA şi să depună cererile şi documentaţia în acest sens;

b) să îşi adapteze documentele de constituire şi funcţionare, precum şi activitatea la prevederile Regulamentului nr. 10/2015;

c) să se asigure că autoritatea de supraveghere din statul membru de origine transmite ASF o notificare cu privire la intenţia AFIA stabilit în acel stat membru de a administra un FIA din România, fie direct, fie prin crearea unei sucursale, sau de a presta serviciile menţionate la art. 5 alin. (5) din Legea nr.74/2015.

2. Obligaţia de înregistrare la ASF revine inclusiv administratorilor fondurilor cu capital de risc, respectiv administratorilor fondurilor de antreprenoriat social, care doresc distribuirea titlurilor de participare pe teritoriul EEA sub titulatura EuVECA sau EuSEF, a căror activitate este reglementată începând cu data de 22 iulie 2013 de prevederile Regulamentului (UE) nr. 345/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind fondurile europene cu capital de risc, respectiv de cele ale Regulamentului (UE) nr. 346/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind fondurile europene de antreprenoriat social (...)".

Ţara noastră a adoptat o lege pentru administratorii de fonduri alternative, în condiţiile în care nu avem încă o lege a fondurilor de investiţii alternative. Florentina Boboc a precizat, recent, că ASF şi-a propus să finalizeze proiectul legii FIA până la finalul acestui semestru, urmând ca acesta să fie transmis Ministerului Finanţelor, în vederea promovării.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dar administratorii nu vor decat bani, de ce sa mai faca si altceva?La cati bani au de numarat si asa nu le prea ajunge timpul.

    1. O sa faca urgant cursurile pe banii actionarilor...ca doar nu o sa se mai apuce acum de invatat...fiindca nu mai au timp sa faca bani pentru buzunarul propriu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb