PÂNĂ SĂ IEFTINEASCĂ ÎMPRUMUTURILE, Scăderea dobânzii cheie a pus presiune pe leu

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 august 2013

Cursul euro-leu a crescut cu 1,93 bani, ieri

Moneda naţională s-a depreciat puternic faţă de euro, ieri, după ce, luni, Banca Naţională a României (BNR) a luat prin surprindere analiştii, coborând rata dobânzii de politică cu 0,5 puncte procentuale, prima decizie de acest fel în peste trei ani. Cursul oficial euro-leu din ziua precedentă a fost de 4,4304 lei/euro, cu aproape doi bani mai mare faţă de marţi.

Euro a început şedinţa de tranzacţionare de ieri la nivelul de 4,4063 lei, urcând rapid până la 4,4185 lei. După o uşoară depreciere, care a adus moneda europeană la 4,4146 lei, aceasta a început un nou avans, depăşind 4,43 lei, în mai puţin de două ore. După anunţarea cursului oficial de către Banca Naţională, euro a avut o evoluţie fluctuantă, coborând, pentru câteva minute, sub 4,43 lei, în jurul orei 15.00.

De atunci, moneda europeană a avut o creştere susţinută, câştigând un ban în trei sferturi de oră. La ora 17:00, cursul se apropia de 4,45 lei/euro, coborând uşor, de atunci. Volumele tranzacţionate ieri au fost mai mari decât în zilele anterioare, ne-au precizat dealerii.

Scopul reducerii dobânzii de politică monetară este să stimuleze creditarea în lei, prin micşorarea dobânzilor la împrumuturile în monedă locală, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declarând, luni, că speră ca reducerea dobânzii cheie să se vadă în piaţă încă de luna următoare.

Analistul Călin Rechea a scris, pentru ziarul BURSA că este probabil ca măsura să se dovedească ineficientă, din cauza subcapitalizării sistemului bancar şi a firmelor din economia reală a ţării noastre (vezi articolul "Unde găsim un "Schmecker" pentru a opri diluarea banilor?" din data de 05.08.2013).

Un alt efect al deciziei BNR să taie 0,5 puncte de bază din dobânda cheie îl reprezintă stimularea interesului pentru titluri de stat. Băncile pot să utilizeze titlurile de stat drept colateral pentru sumele împrumutate de la BNR în cadrul operaţiunilor repo. Dobânda la care Banca Centrală oferă lichiditate instituţiilor de credit este dobânda de politică monetară. Pentru ca achiziţia de titluri de stat să fie atractivă pentru bănci, rata dobânzii cheie trebuie să fie inferioară ratei cuponului plătit de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), ne-au explicat analiştii.

O consecinţă cu manifestare mai rapidă a reducerii dobânzii de politică monetară ar urma să fie creşterea presiunii pentru deprecierea leului, au atras atenţia surse bancare. BNR s-a pregătit să tempereze o a astfel de acţiune, prin creşterea rezervelor valutare din ultimele luni, precizează sursele. Cumpărând valută într-o perioadă în care moneda naţională creştea, a dus la temperarea aprecierii leului şi, în acelaşi timp, ar putea să genereze profit pentru Banca Centrală, dacă aceasta va vinde la un curs mai ridicat pentru euro, au mai explicat acestea.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb