Consiliul de Administraţie şi principalii directori ai DNB, cea mai mare bancă norvegiană, au anunţat astăzi că nu erau la curent cu activităţile diviziei din Luxemburg, care i-a ajutat pe unii clienţi să-şi înfiinţeze firme offshore pentru a evita plata taxelor, informează Reuters.
Oficialii băncii au prezentat astăzi rezultatele investigaţiei interne în urma informaţiilor apărute în scandalul "Panama Papers".
După apariţia dezvăluirilor, DNB a anunţat, în 14 aprilie, că în perioada 2006 - 2010 a ajutat aproximativ 40 de clienţi să-şi înfiinţeze firme offshore în Seychelles şi regretă că a procedat în acest mod.
"Nu aveam informaţii despre aceste fapte, dar ceea ce s-a întâmplat în această perioadă este responsabilitatea mea", a afirmat directorul general Rune Bjerke, în cadrul unei conferinţe de presă.
"Consiliul de Administraţie are deplină încredere în Rune Bjerke şi rezultatele investigaţiei interne nu au oferit motive să se pună la îndoială poziţia sa'', a declarat preşedintele DNB, Anne Carine Tanum.
Guvernul norvegian a anunţat că va examina informaţiile de la DNB. Statul este cel mai mare acţionar al DNB, cu o participaţie de 34%, şi a cerut explicaţii privind deciziile de a-i ajuta pe clienţi să-şi înfiinţeze firme offshore.
Datele din Panama Papers se referă la foşti şi actuali şefi de stat, precum şi la personalităţi publice implicate în tranzacţii financiare ilicite, precum preşedintele rus, Vladimir Putin sau preşedintele sirian Bashar al-Assad.