"Panama Papers" dezvăluie cum politicieni din lumea întreagă au beneficiat de societăţile offshore

Ioana Dogaru
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 aprilie 2016

"Panama Papers" dezvăluie cum politicieni din lumea întreagă au beneficiat de societăţile offshore

Actualizare 21:52 Oficial american: SUA studiază informaţiile publicate

Autorităţile americane sunt pe cale să examineze informaţiile publicate în afacerea "Panama Papers", a afirmat astăzi un purtător de cuvânt al Departamentului Justiţiei de la Washington, potrivit AFP.

"Suntem la curent cu articolele publicate şi suntem pe punctul de a le examina", a declarat Peter Carr, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Departamentului Justiţiei.

"Dacă nu putem face niciun comentariu legat de elementele specifice conţinute în aceste documente, Departamentul Justiţiei ia în serios orice afirmaţii credibile cu privire la corupţia din străinătate care ar fi putut avea vreo legătură cu Statele Unite sau sistemul financiar american", a mai spus acesta.

Peter Carr a evitat să precizeze dacă autorităţile americane vor deschide oficial o anchetă.

Numele băncilor elveţiene Credit Suisse şi UBS, britanică HSBC şi franceză Societe Generale au fost menţionate în cadrul acestei afaceri.

Purtătorul de cuvânt nu s-a referit la faptul că acordurile încheiate de UBS şi Credit Suisse, acuzate că i-au ajutat în trecut pe unii americani bogaţi să scape de fiscul din SUA, ar putea fi aduse în discuţie de această nouă afacere.

(S.A.)

---------

Actualizare 20:12 Reprezentanţii Deutsche Bank afirmă că banca i-a ajutat legal pe clienţii cu companii offshore

Deutsche Bank a anunţat astăzi că i-a ajutat pe unii dintre clienţii săi în privinţa companiilor din paradisurile fiscale, dar în mod legal, transmite agenţia EFE.

Un purtător de cuvânt al băncii germane a declarat că "suntem total conştienţi de semnificaţia acestui fapt".

"În ceea ce priveşte Deutsche Bank, ne-am îmbunătăţit procesul de admitere a clienţilor, verificăm cu cine facem afaceri şi ne asigurăm că directivele noastre, procedurile şi sistemul sunt structurate astfel încât să respecte legile şi reglementările relevante", au mai afirmat reprezentanţii Deutsche Bank.

(S.A.)

----------

Actualizare 14:58 Kremlinul ameninţă: Putin şi stabilitatea Rusiei sunt principala ţintă a "dezinformărilor"

Informaţiile privind conturile bancare secrete pe care lideri de nivel mondial le au în paradisuri fiscale "sunt orientate spre auditoriul rus" şi, în pofida faptului că numele preşedintelui rus Vladimir Putin nu figurează în această anchetă jurnalistică internaţională, tocmai el, precum şi "stabilitatea Rusiei" sunt principala ţintă a acestor "dezinformări", înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare din Federaţia Rusă, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează RIA Novosti şi AFP.

"Fără îndoială, a fost creat un produs informaţional orientat spre piaţa politică internă a Rusiei. Chiar dacă Putin nu figurează acolo şi chiar dacă sunt menţionate şi alte ţări, şi alţi lideri, pentru noi este o evidenţă că principala ţintă a acestor dezinformări a fost şi este preşedintele nostru, mai ales în contextul viitoarelor alegeri", a spus Peskov.

De asemenea, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, 'este vizată stabilitatea Rusiei'.

Totodată, potrivit lui Peskov, Kremlinul nu are de gând să ţină cont de apelurile publicate pe reţelele de socializare privind un vot de neîncredere la adresa lui Putin, ca urmare a acestei "anchete antiruseşti".

Şefi de stat şi alţi politicieni de rang înalt, miliardari, celebrităţi, sportivi, dar şi reţele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăţi offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, relevă o anchetă jurnalistică efectuată în comun de 107 instituţii media care au reuşit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăţi panameze de consultanţă, documente denumite acum generic "Panama Papers".

Furnizate iniţial publicaţiei germane Suddeutsche Zeitung de către o sursă anonimă, aceste documente, care par a fi cea mai mare scurgere de informaţii financiare secrete ajunse până în prezent în posesia presei, arată cum persoane din anturajul liderului de la Kremlin ar fi deturnat de-a lungul anilor prin intermediul companiilor offshore sute de milioane de euro din bani publici în folosul oligarhiei financiare ruse.

(I.D.)

-----

Actualizare 14:54 Partidul Radical din Ucraina va iniţia declanşarea procedurii de destituire a preşedintelui Petro Poroşenko

Liderul Partidului Radical din Ucraina, Oleg Liaşko, a spus luni că formaţiunea sa va începe declanşarea procedurii de destituire a preşedintelui Petro Poroşenko şi a cerut Radei Supreme (parlamentul unicameral) crearea unei comisii de anchetă pentru investigarea dezvăluirilor din presa internaţională, care a publicat numele unor înalţi demnitari, între care şi cel al preşedintelui ucrainean, care şi-au plasat averile în paradisuri fiscale pentru evitarea impozitelor, informează Reuters.

"Facţiunea Partidului Radical va iniţia declanşarea procedurii de destituire a preşedintelui Poroşenko, în conformitate cu prevederile Articolului 111 din Constituţia Ucrainei. Noi cerem crearea unei comisii parlamentare provizorii pentru investigarea faptelor legate de existenţa unor conturi ale preşedintelui Petro Poroşenko în societăţi offshore", a scrie Liaşko, pe pagina sa de Facebook, citată de portalul Strana.ua şi Reuters.

Potrivit acestuia, este "culmea cinismului" să-ţi ascunzi averea în paradisuri fiscale în timp ce "sute de soldaţi au murit în asediul de la Ilovaisk", din august 2014, în timpul luptelor cu rebelii separatişti proruşi în estul Ucrainei.

Biroul Naţional Anticorupţie din Ucraina (NABU) a anunţat anterior că nu va începe o anchetă împotriva preşedintelui Petro Poroşenko în urma publicării documentelor în afacerea "Panama Papers" din motive de imunitate.

"Refuzul Biroului Naţional Anticorupţie de a investiga acţiunile preşedintelui (Poroşenko) este o dovadă a subordonării acestuia şi a faptului că imită doar lupta împotriva corupţiei", a reacţionat Liaşko.

(I.D.)

----

Actualizare 14:05 Autorităţile austriece verifică implicarea băncilor în Panama Papers

Autoritatea de Reglementare a Pieţei Financiare din Austria (FMA) a anunţat, luni, că investighează dacă Raiffeisen Bank International şi Hypo Landesbank Vorarlberg au respectat regulile pentru prevenirea spălării de bani, după ce au fost nominalizate în una din cele mai mari scurgeri de informaţii financiare, care dezvăluie cum politicieni de top, staruri sportive şi criminali şi-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore, transmite Reuters.

FMA examinează dacă s-au respectat procedurile, cum ar fi verificarea naturii tranzacţiilor şi a persoanelor implicate, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei.

"Dacă va fi necesar, cazul poate fi raportat autorităţilor", a adăugat oficialul FMA.

Datele se referă la cel puţin 12 foşti şi actuali şefi de stat şi 128 de personalităţi publice implicate în tranzacţii financiare ilicite. Printre cei implicaţi se află preşedintele rus Vladimir Putin, fostul preşedinte egiptean Hosny Mubarak, fostul lider libanez Muammar Gaddafi şi preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Scurgerile de informaţii vin de la Mossack Fonseca, una din cele mai mari şi mai discrete firme de avocatură offshore din lume. Directorul Mossack Fonseca consideră că această companie nu a comis nicio ilegalitate şi că ea este victima unei "campanii internaţionale împotriva vieţii private".

Documentele au fost obţinute de Sueddeutsche Zeitung. Publicaţia germană a precizat că un angajat al firmei de avocatură a transmis datele, punându-şi viaţa în pericol. Angajatul nu a fost identificat în raport. Aşa-numitele "Panama Papers" prezintă activităţile unui număr de 214.000 de entităţi offshore, conform presei din 78 de ţări implicată în evaluarea datelor. Sueddeutsche Zeitung a împărtăşit informaţiile Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), posturilor de televiziune ARD, BBC şi publicaţiei britanice Guardian.

Băncile austriece Raiffeisen Zentralbank (RZB) şi Hypo Vorarlberg au fost menţionate în investigaţie deoarece ar fi ajutat persoane foarte bogate să-şi mute banii în conturi offshore pentru a evita plata taxelor.

Din 2002, Raiffeisen l-ar fi ajutat pe actualul preşedinte ucrainean Petro Poroschenko să evite plata taxelor, conform informaţiilor apărute în revista Falter, care, alături de postul de televiziune ORF, a colaborat la investigaţii. Banca s-ar fi ocupat de un credit de 115 milioane de euro dintr-un cont offshore în Insulele Virgine Britanice care avea legătură cu Roshen, cel mai mare producător de ciocolată din Ucraina, deţinut de Poroschenko.

Hypo Vorarlberg, membru al the Hypo Alpe Adria, care a fost salvată de la faliment de statul austriac, este de asemenea menţionată în legătură cu 20 de afaceri offshore.

Păstrarea banilor în conturi bancare offshore nu este ilegală şi ambele bănci au precizat că au îndeplinit toate cerinţele autorităţilor de reglementare. Desigur RZB şi-a îndeplinit obligaţiile legale, a afirmat purtătorul de cuvânt al Raiffeisen, Ingrid Krenn-Ditz.

Hypo Vorarlberg a subliniat că legile au fost respectat în mod riguros pentru a preveni spălarea de bani.

Şi Guvernul britanic a cerut luni o copie a datelor din Panama Papers pentru a le analiza şi a acţiona în cazul posibilei evaziuni fiscale. Tatăl premierului David Cameron este menţionat în Panama Papers, alături de alţi membri de vârf ai Partidului Conservator.

Autoritatea de Reglementare a Pieţei Financiare din Norvegia (FSA) a avertizat, luni, că dezvăluirile care arată că principalul grup bancar al ţării, DNB, a ajutat clienţii să-şi înfiinţeze companii offshore în Seychelles şi ar putea submina încrederea în industria bancară. Activităţile DNB din Seychelles au fost iniţial raportate de publicaţia Aftenposten. FSA va cere explicaţii de la băncile implicate, a anunţat şeful FSA, Morten Baltzersen.

Scurgerile de informaţii financiare provenind din 11,5 milioane de documente de la o firmă de avocatură din Panama au dezvăluit cum politicieni de top, staruri sportive şi criminali şi-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore, se arată într-o anchetă apărută duminică în publicaţia germană Sueddeutsche Zeitung.

"2,6 terabiţi de date, 11,5 milioane de documente şi 214.000 entităţi offshore: Panama Papers reprezintă cea mai semnificativă scurgere de informaţii la care au avut vreodată acces jurnaliştii", a anunţat duminică Sueddeutsche.

Conform postului german de televiziune ARD, documentele evaluate sunt emailuri, extrase de cont, copii după paşapoarte şi alte documente. Pe lângă dezvăluirea activităţilor offshore a 140 politicieni şi oficiali de rang înalt din întreaga lume, datele includ şi numele unor spioni, traficanţi de droguri şi alţi infractori. Numeroase celebrităţi şi sportivi de top au profitat de avantajele companiilor offshore.

(I.D.)

-------

Actualizare 13:55 Presă: Raiffeisen Zentralbank şi Hypo Vorarlberg sunt implicate în scandalul Panama Papers

Băncile austriece Raiffeisen Zentralbank şi Hypo Vorarlberg sunt implicate în una dintre cele mai mari scurgeri de informaţii financiare care dezvăluie cum politicieni de top, staruri sportive şi criminali şi-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore, informează site-ul thelocal.com.

Raiffeisen Zentralbank (RZB) şi Hypo Vorarlberg au fost menţionate în investigaţie deoarece ar fi ajutat persoane foarte bogate să-şi mute banii în conturi offshore pentru a evita plata taxelor.

Din 2002, Raiffeisen l-ar fi ajutat pe actualul preşedinte ucrainean Petro Poroschenko să evite plata taxelor, conform informaţiilor apărute în revista Falter, care, alături de postul de televiziune ORF, au colaborat la investigaţii. Banca s-ar fi ocupat de un credit de 115 milioane de euro dintr-un cont offshore în Insulele Virgine Britanice care avea legătură cu Roshen, cel mai mare producător de ciocolată din Ucraina, deţinut de Poroschenko, transmite Agerpres.

Hypo Vorarlberg, membru al the Hypo Alpe Adria, care a fost salvată de la faliment de statul austriac, este de asemenea menţionată în legătură cu 20 de afaceri offshore.

Păstrarea banilor în conturi bancare offshore nu este ilegală şi ambele bănci au precizat că au îndeplinit toate cerinţele autorităţilor de reglementare. "Desigur RZB şi-a îndeplinit obligaţiile legale", a afirmat purtătorul de cuvânt al Raiffeisen, Ingrid Krenn-Ditz.

Şi Hypo Vorarlberg a subliniat că legile au fost respectate în mod riguros pentru a preveni spălarea de bani.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:39 Autoritatea fiscală a Suediei va lansa investigaţii în cazul Panama Papers

Autoritatea fiscală a Suediei a declarat că va cere organizaţiilor de ştiri documentele "scurse" din firma de avocatura panameză Mossack Fonseca, pentru a vedea dacă acestea conţin informaţii cu privire la evaziunea fiscală, informează BBC.

Documentele includ între 400 şi 500 de nume de suedezi, transmite televiziunea locală.

"Vom solicita acces pentru a vedea dacă aceste persoane au plătit taxe în Suedia sau nu. În cazul în care nu, vom lansa investigaţii", spune Skatteverket, purtătorul de cuvânt al autorităţii fiscale suedeze.

(I.D.)

-----

Actualizare 10:11 FIFA anchetează un membru al Comisiei sale de etică

Federaţia Internaţională de Fotbal a deschis o investigaţie care îl vizează pe unul dintre membrii Comisiei sale de etică, avocatul uruguayan Juan Pedro Damiani, pe care uriaşa anchetă asupra paradisurilor fiscale îl leagă de trei persoane inculpate de justiţia americană în cadrul de corupţie din cadrul FIFA, transmite AFP.

Această vastă anchetă realizată de Consorţiul Internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ) se bazează pe aproximativ 11,5 milioane de documente, regrupate sub denumirea de "Panama Papers", care provin toate din arhivele cabinetului de avocatură Mossack Fonseca înregistrat în Panama.

Potrivit acestor documente dezvăluite de ICIJ, Damiani şi cabinetul său de avocaţi ar fi lucrat pentru şapte societăţi offshore legate de uruguayanul Eugenio Figueredo, fost vicepreşedinte al FIFA şi fost membru al Comitetului Executiv al acestui for, arestat la Zurich, la finele lunii mai 2015, precizează AFP.

Damiani ar fi servit, totodată, drept intermediar pentru o societate cu sediul în Nevada (SUA) şi având legătură cu oamenii de afaceri argentinieni Hugo şi Mariano Jinkis, conducătorii unei societăţi de marketing sportiv, urmăriţi la rândul lor de justiţia americană pentru o presupusă plată de zeci de milioane de dolari reprezentând mită pentru obţinerea drepturilor de televizare în America de Sud.

Conform ICIJ, un purtător de cuvânt al Comisiei de etică a FIFA a declarat că Damiani a recunoscut, pe 18 martie, că a avut legături de afaceri cu Figueredo. Comisia de etică a decis ulterior să deschidă o anchetă preliminară, adaugă ICIJ.

Consorţiul Internaţional al jurnaliştilor de investigaţie precizează însă că documentele nu pun în evidenţă existenţa unei manevre ilegale din partea lui Damiani sau a cabinetului său.

Francezul Jerome Valcke, fostul secretar general al FIFA, concediat la jumătatea lunii ianuarie după ce a fost pus sub acuzare într-o afacere legată de revânzarea de bilete pentru Cupa Mondială 2014, apare de asemenea în documentele respective, în calitate de proprietar al unei societăţi cu sediul în Insulele Virgine britanice şi creată în iulie 2014, aparent pentru cumpărarea unui yacht înregistrat în Insulele Cayman.

(I.D.)

------

Actualizare 9:27 Scurgerile de informaţii financiare dezvăluie cum sunt ascunşi banii, folosindu-se paradisurile fiscale offshore

Scurgerile de informaţii financiare provenind din 11,5 milioane de documente de la o firmă de avocatură din Panama au dezvăluit modul în care politicieni de top, staruri sportive şi criminali şi-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore, se arată într-o anchetă apărută duminică în publicaţia germană Sueddeutsche Zeitung, transmit Reuters, DPA, BBC şi CNBC.

Datele se referă la cel puţin 12 foşti şi actuali şefi de stat şi 128 de personalităţi publice implicaţi în tranzacţii financiare ilicite. Printre cei implicaţi se află preşedintele rus Vladimir Putin, fostul preşedinte egiptean Hosny Mubarak, fostul lider libanez Muammar Gaddafi şi preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Scurgerile de informaţii vin de la Mossack Fonseca, una dintre cele mai mari şi mai discrete firme de avocatură offshore din lume. Directorul Mossack Fonseca consideră că această companie nu a comis nicio ilegalitate şi că ea este victima unei "campanii internaţionale împotriva vieţii private".

Documentele au fost obţinute de Sueddeutsche Zeitung. Publicaţia germană a precizat că un angajat al firmei de avocatură a transmit datele, punându-şi viaţa în pericol. Angajatul nu a fost identificat în raport. Aşa numitele "Panama Papers" prezintă activităţile a 214.000 de entităţi offshore, conform presei din 78 de ţări implicată în evaluarea datelor. Sueddeutsche Zeitung a împărtăşit informaţiile Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), posturilor de televiziune ARD, BBC şi publicaţiei britanice Guardian.

"2,6 terabiţi de date, 11,5 milioane de documente şi 214.000 entităţi offshore: Panama Papers reprezintă cea mai semnificativă scurgere de informaţii la care au avut vreodată acces jurnaliştii", a anunţat duminică Sueddeutsche.

Conform postului german de televiziune ARD, documentele evaluate constau în emailuri, extrase de cont, copii după paşapoarte şi alte documente. Pe lângă dezvăluirea activităţilor offshore desfăşurate de 140 politicieni şi oficiali de rang înalt din întreaga lume, datele includ şi numele unor spioni, traficanţi de droguri şi alţi infractori. Numeroase celebrităţi şi sportivi de top au profitat de avantajele companiilor offshore.

Georg Mascolo, care a coordonat ancheta de la Sueddeutsche Zeitung şi două posturi germane de televiziune, a afirmat duminică seara că se aşteaptă ca dezvăluirile privind paradisurile fiscale să fie destul de "explozive" şi să apară noi surprize. Acestea vor fi prezentate în zilele următoare în presa germană şi sunt "remarcabile, deoarece nu a mai existat niciodată posibilitatea de a pătrunde atât de adânc în activitatea acestor paradisuri fiscale", susţine Mascolo.

Guvernul panamez a dat publicităţii o declaraţie în care susţine că a urmat o politică de "toleranţă zero" în toate domeniile privind serviciile financiare sau juridice care nu sunt au un nivel ridicat de transparenţă.

Documentele din Panama Papers acoperă perioada anilor '70 până în primăvara acestui an.

(I.D.)

------

Şefi de stat şi alţi politicieni de rang înalt, miliardari, celebrităţi, sportivi, dar şi reţele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăţi offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, relevă o anchetă jurnalistică efectuată în comun de 107 instituţii media care au reuşit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăţi panameze de consultanţă, documente denumite acum generic "Panama Papers", relatează duminică publicaţiile Le Monde şi Le Soir.

Aceasta din urmă o caracterizează drept cea mai mare scurgere de informaţii financiare înregistrată până în prezent, în timp ce Le Monde o descrie drept cea mai spectaculoasă intruziune în lumea obscură a finanţelor offshore.

Dar ancheta coordonată de Consorţiul Internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ) este semnificativă nu doar prin numărul documentelor - potrivit Le Monde ar fi circa 11,5 milioane-, ci şi prin faptul că nume grele ar putea fi vizate de aceste dezvăluiri, Le Soir estimând că "şocul din această duminică este planetar".

Printre cei care au recurs la diferite montaje financiare pentru a-şi disimula averile sunt enumeraţi deocamdată membri ai anturajului preşedintelui rus Vladimir Putin, premierul pakistanez Nawaz Sharif, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi fostul şef al executivului de la Kiev, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, preşedintele argentinian Mauricio Macri sau fostul premier irakian Ayad Allawi.

Sunt evocate şi nume din afara lumii politice, cum ar fi cazul fotbalistului Lionel Messi sau al fostului preşedinte al UEFA, Michel Platini.

Publicaţia belgiană Le Soir promite că în zilele următoare va face numeroase dezvăluiri despre belgienii care şi-au ascuns patrimoniile prin paradisurile fiscale, precizând deocamdată că numărul lor este de 732.

În centrul acestei "pânze de păianjen" se află societatea de avocatură Mossack Fonseca, specializată în consultanţă pentru crearea companiilor offshore, societăţi ecran ce disimulează identitatea reală a proprietarilor lor, potrivit sursei citate.

Societatea Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, ţară considerată unul dintre centrele financiare cele mai opace ale planetei şi o placă turnantă pentru spălarea de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude şi activităţi criminale, precizează Le Soir.

Documentele din arhiva acestei societăţi panameze relevă că, începând din anul 1977 şi până în 2015, ea a creat sau administrat peste 214.000 de entităţi offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienţi proveniţi din peste 200 de ţări şi teritorii.

Le Monde subliniază că aceste informaţii ar fi rămas în continuare secrete dacă o sursă anonimă nu ar fi început anul trecut să transmită această 'mină de aur' jurnaliştilor publicaţiei germane Suddeutsche Zeitung, care a reuşit astfel să cerceteze acuzaţiile de fraudă ce au vizat atunci Commerzbank, a doua bancă a Germaniei. Remarcând însă volumul datelor, cotidianul german a cerut sprijinul ICIJ, care a iniţiat astfel investigaţia anunţată acum şi care ar putea fi în zilele următoare sursa unor dezvăluiri cu numeroase implicaţii.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Astept mai multe detali :))

    Nu este niciun american. Doar câțiva britanici (printre care tatăl lui Cameron) și un ministru francez.

    În FIFA-leaks au fost implicați americani. Aici niciunul. Chiar așa să fie, sunt americanii cei mai ne-dedicați offshore-ului panamez? Probabil merg în altă parte. Unul dintre sponsorii ziariștilor care "au investigat" (aiurea, au primit prin e-mail și au căscat gura să pice para mălăiață) este George Soros. 

    1. Ciudat ca nici un American, Asian nu e mentionat.

      De aici pana la Soros e cale lunga.

      ( si nici un roman :)) ) 

    Open Society = George Soros are ceva jurnalisti si din Romania. Oare nu e timpul sa vina si ei cu articole incendiare despre toti strainii care au splat bani in tara noastra ?

    1. Nu. George Soros isi trimite armatele doar atunci cand regimul de putere ii este potrivnic afacerilor. La noi are totul la picioare. Deci, nimic de comentat.

    Ca am cont la ei, oare ar trebui sa il inchid?

    1. Nu. Daca iti place ce fac, ramai. Sunt destul de in regula.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb