Panama Papers: Servicii secrete au utilizat serviciile Mossack Fonseca

Ioana Dogaru
Internaţional / 12 aprilie 2016

Servicii secrete au utilizat serviciile Mossack Fonseca

Actualizare 8:04 Autorităţile fiscale din Peru au percheziţionat sediul Mossack Fonseca din capitală

Autorităţile fiscale din Peru au percheziţionat luni sediul filialei casei de avocatură Mossack Fonseca din capitala peruană, în urma scandalului mondial declanşat de "Panama Papers", pentru a confisca documente de interes pentru ancheta care vizează vastul sistem de evaziune fiscală dezvăluit, relatează AFP.

"Acest demers are scopul de a confisca documente contabile şi fiscale. Vom verifica documentaţia fizică şi informatică pentru a ne ajuta în anchetă", a explicat presei reprezentantul Administraţiei naţionale a impozitelor (SUNAT), Percy Diaz.

Anchetatorii au sosit la birourile casei Mossack Fonseca, situate în cartierul San Isidro din Lima, chiar în faţa Ambasadei Panama, cu mai multe vehicule pentru a transporta documentele confiscate.

SUNAT a constituit săptămâna trecută o echipă specială pentru această anchetă, cu scopul de a 'determina existenţa unor posibile cazuri de evaziune şi de fraudă fiscală', a explicat ea într-un comunicat.

"Vom colabora cu autorităţile", a declarat presei reprezentanta legală a cabinetului Mossack Fonseca în Peru, Monica de Ycaza Clerc, prezentă în cursul percheziţiei.

Mai multe personalităţi şi întreprinderi din Peru au fost implicate în vastul scandal declanşat de "Panama Papers" în urma scurgerii masive de documente difuzate în 3 aprilie de 100 de ziare în întreaga lume.

Printre acestea, doi importanţi donatori ai campaniei prezidenţiale ale candidatei dreptei Keiko Fujimori, clasată duminică detaşat pe primul loc al scrutinului, sunt citaţi în aceste documente.

Pe plan mondial, "Panama Papers" au dezvăluit averi din paradisurile fiscale ale circa 140 de responsabili politici şi alte celebrităţi.

Prin cele circa 11,5 milioane de documente provenite din cabinetul Mossack Fonseca apar nume din anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin, chinez Xi Jinping, sirian Bashar al-Assad, fotbaliştilor Lionel Messi şi Michel Platini, cineastului Pedro Almodovar ş.a.

--------

Agenţi secreţi din mai multe ţări, inclusiv intermediari ai CIA americane, au recurs la serviciile firmei panameze Mossack Fonseca, aflată în centrul scandalului "Panama Papers", pentru a-şi ascunde activităţile, relatează marţi cotidianul german Suddeutsche Zeitung, citat de AFP.

"Agenţi secreţi şi informatorii lor au utilizat în mare măsură serviciile firmei" din Panama, scrie cotidianul din Munchen (sud).

Potrivit Suddeutsche, "agenţii au deschis societăţi fictive pentru a-şi ascunde acţiunile... Printre aceştia se numără de asemenea intermediari apropiaţi CIA", Agenţia Centrală de Informaţii din Statele Unite.

În "clientela" Mossack Fonseca figurează de asemenea "unii actori" care s-au ocupat de vânzări secrete de arme către Iran în anii 1980 (afacerea numită "Iran-Contra"), un scandal implicând vânzări secrete de arme americane Teheranului având ca scop eliberarea de ostatici americani din Liban şi a ajuta financiar "Contras" din Nicaragua, afirmă ziarul.

"Panama Papers" mai arată că chiar "actuali sau foşti înalţi responsabili ai serviciilor secrete din cel puţin trei ţări... Arabia Saudită, Columbia şi Ruanda" figurează printre clienţii cabinetului de avocatură din Panama, mai scrie Suddeutsche.

Printre ei, şeicul Kamal Adham, fostul şef al informaţiilor saudite decedat în 1999 şi care "în anii '70", era văzut ca "unul dintre principalii interlocutori ai CIA" în Orientul Mijlociu, mai afirmă cotidianul din Munchen.

Al doilea cotidian din Germania în ceea ce priveşte vânzările, Suddeutsche Zeitung a primit de la un informator anonim peste 11 milioane de documente provenind de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca şi care scot la iveală secretele financiare ale celor bogaţi şi puternici din întreaga lume, aminteşte France Presse.

Cotidianul liberal de stânga a partajat această bogăţie de informaţii cu Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), care regrupează zeci de organisme în lume.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb