Panasonic va arde cărbune pentru fabricarea bateriilor în SUA

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 octombrie 2023

Panasonic va arde cărbune pentru fabricarea bateriilor în SUA
Călin Rechea

Încărcarea bateriilor pentru automobilele electrice cu electricitate produsă din cărbune sau cu ajutorul generatoarelor alimentate cu motorină, cum este cazul celei mai mari staţii de încărcare Tesla din lume, nu mai surprinde pe nimeni, nici chiar pe cei mai zeloşi ecologişti.

Dar arderea cărbunelui nu se opreşte aici. O ştire recentă de pe site-ul publicaţiei Cowboy State Daily din Wyoming arată că viitoare fabrică de baterii construită de Panasonic va consuma aşa de multă energie electrică, încât va avea nevoie de propria centrală.

Soluţia găsită de autorităţi a fost prelugirea perioadei funcţionare pentru o centrală pe cărbune, a cărei putere instalată este suficientă pentru alimentarea unui mic oraş.

În cererea înaintată comisiei de reglementare, Kansas City Corporation Commission, compania Evergy, care operează centrala pe cărbune, a precizat că sunt necesare noi investiţii pentru alimentarea continuă a fabricii Panasonic, în condiţiile în care cererea se ridică la 200 - 250 MW.

Un oficial al companiei a declarat în faţa comisiei că fabrica Panasonic, care va ocupa o suprafaţă de circa 37 de hectare, creează "provocări pe termen scurt din perspectiva adecvării resurselor".

Investiţiile includ construcţia a două noi substaţii şi modernizarea a trei substaţii, precum şi extinderea unei reţele de transmisie de circa 50 de kilometri.

În aceste condiţii, centrala va continua să ardă cărbune, iar transformarea sa în centrală pe gaze naturale va fi amânată.

Costurile suplimentare vor fi recuperate prin majorarea preţurilor pentru toţi clienţii companiei Evergy, în condiţiile în care şi Panasonic va suporta o parte, însă acestea sunt acoperite oricum de subvenţia masivă, de circa 6,8 miliarde de dolari, acordată conform legii Inflation Reduction Act (IRA).

În urmă cu un an, Reuters scria că Panasonic a început construcţia unei fabricii de baterii în Kansas, iar lansarea producţiei de serie a fost planificată pentru martie 2025.

Capacitatea iniţială de producţie este de 30 GWh pe an, echivalentă cu 60% din capacitatea totală a companiei în Japonia şi în Statele Unite, iar numărul locurilor de muncă ar putea ajunge la 4.000, după cum mai arăta Reuters.

Oficialii Panasonic au declarat că iniţial vor fi produse baterii litiu-ion modelul 2170, care deja sunt montate pe automobilele Tesla, iar apoi se va trece la modelul mai avansat 4680, aflat în prezent în faza de dezvoltare.

Organizaţiile ecologiste şi-au exprimat nemulţumirea faţă de decizia autorităţilor din Kansas, însă această atitudine "doar reflectă un fapt ignorat în ceea ce priveşte maşinile electrice - cantităţile masive de energie necesare pentru producerea lor", iar concluzia cotidianului regional din Vestul american este că "necesarul de energie din reţea va creşte puternic pe măsura construirii fabricilor de baterii şi maşini electrice".

Un oficial local a declarat pentru Cowboy State Daily că "mulţi oameni nu ştiu cum se produce energia pentru asigurarea unei reţele stabile", iar pentru alimentarea maşinilor electrice va fi nevoie de mai multă energie, care "nu poate veni de la centrale solare şi eoliene".

Deşi acestea ar putea asigura "putere auxiliară suplimentară", prin natura lor nu pot asigura sarcina de bază din reţea, după cum mai arată Cowboy State Daily.

Directorul executiv al Consiliului American al Cărbunelui, Emily Arthun, a declarat pentru Cowboy State Daily că autorităţile federale încep să recunoască tot mai mult necesitatea utilizării cărbunelui pentru asigurarea sarcinii de bază în reţelele electrice din SUA, în urma discuţiilor avute la Washington cu membri ai Congresului şi cu reprezentanţi ai Comisiei Federale de Reglementare a Energiei.

"Oamenii încep să înţeleagă că necesarul de energie este în creştere, iar închiderea prematură a centralelor pe cărbune este o greşeală", a mai precizat Emily Arthun.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb