Panica de la Bursa din China a eclipsat Grecia

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iulie 2015

Panica de la Bursa din China a eclipsat Grecia

Jumătate din acţiunile chineze, oprite de la tranzacţionare, după un picaj dramatic

Saxo Bank: "Cum tranzacţionăm în China? Cu o cască, centură de siguranţă şi, de preferat, din interiorul unui tanc"

Reglementatorul a interzis acţionariilor mari să îşi mai vândă acţiunile

------------

Actualizare 13:50 Saxo Bank: "China trebuie să acţioneze pentru a evita criza politică"

"Am fost prea multă vreme sceptici cu privire la potenţialul economiei chineze, iar proiecţia noastră legată de creşterea economică a Chinei reflectă acest lucru. Prin haosul care domneşte acum în China se poate desluşi un lucru: economia chineză trebuie să facă tranziţia spre un sistem bazat pe cerere şi ofertă de tip occidental, pentru că nu se mai poate baza doar pe creşterea generată de investiţii", arată o analiză semnată de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank.

Analiza arată: "Veniturile din investiţii în China au scăzut foarte mult şi este nevoie de tot mai multă datorie, privată şi publică, pentru a menţine creşterea aproape de ţinta oficială. Principala noastră grijă legată de economia chineză este că această reorientare către o economie mai direcţionată de consum se face prea lent. Pe termen scurt, înseamnă mai puţin efort, dar, pe măsură ce economia se poate baza tot mai mult pe investiţii, împinge tot mai departe ziua în care Beijingul recunoaşte că are o problemă.

Recentele intervenţii ale băncii centrale - Banca Populară Chineză a redus raportul cererii de rezerve ale băncilor comerciale dacă întrunesc anumite condiţii standard de împrumut şi a tăiat dobânda cu 25 de puncte de bază - poate par haotice şi de neînţeles, dacă ne uităm la ultimele date economice care indică toate stabilitate. E destul de straniu, având în vedere îngrijorările legate de investiţiile generate de datorie în piaţa de acţiuni.

Consecinţa acestor investiţii provocate de datorie într-o piaţă de acţiuni umflată este simţită acum într-un mod destul de dramatic. Nu doar în China, unde milioane de investitori încearcă cu disperare să minimizeze pierderile renunţând la poziţiile pe acţiuni. Această devălmăşie în care s-a transformat vânzarea după eşecul guvernului de a interveni, a dus la o cădere a indicelui Shanghai Stock Exchange de 33%.

Sursa: Bloomberg - căderea indicelui Shanghai Stock Exchange în doar 3 săptămâni

Cu peste 80 de milioane de investitori chinezi simţind impactul imediat al acestei corecţii dramatice, implicaţiile pentru lumea întreagă sunt destul de limpezi. Grecia este o problemă pentru Europa care arde la foc mic într-o Uniune Europeană unde riscul cel mai mare este cel de contagiune - şi anume dacă Grexitul reprezintă un model şi pentru alte state periferice, Italia fiind cea mai fragilă acum, deşi avem alegeri mai întâi în Spania, în decembrie.

Riscurile din China sunt mai evidente şi reprezintă o ameninţare clară şi prezentă în Australia şi în alte economii cu leverage pe exporturile către statul asiatic. Deci orice risc pentru stabilitatea financiară din China poate fi resimţit mai rapid, suplimentar faţă de ceea ce am înregistrat, în termeni de scăderea preţurilor la mărfuri. Minereul de fier, care depinde în mod special de creşterea Chinei, a scăzut 10% ieri - cel mai jos nivel din 2009 şi, probabil, cea mai mare scădere într-o singură zi înregistrată recent. În ultima săptămână, a pierdut 25%.

Sursa: Saxo Bank - dolarul australian, sub presiune din cauza scăderii preţurilor la mărfuri

Dincolo de pieţele de acţiuni care au primit o lovitură în figură din cauza scăderii înregistrate în China, sectorul mărfurilor a fost şi el lovit serios. Indicele de mărfuri Bloomberg, care măsoară evoluţia a 22 de materii prime, a scăzut 7% anul acesta şi numai în ultimele zile a pierdut 4,2% - cel mai mult din 2011 încoace. Ţiţeiul, deja încorsetat de saţietatea producţiei globale şi eforturile Arabiei Saudite de a scoate producătorii americani de pe piaţă, a înregistrat ieri cea mai mare scădere într-o singură sesiune de tranzacţionare din ultimele 5 luni.

De fapt, ţiţeiul este supus unor presiuni pe mai multe fronturi, iar fragilitatea pieţei chineze de acţiuni, posibilitatea ca Iranul să reintre pe piaţă şi nivelul scăzut de lichidităţi, toate contribuie la conturarea unui context foarte fluid. Ţiţeiul are nevoie de stabilirea unei noi marje şi am putea vedea ţiţeiul crud WTI în jurul valorii de 50 de dolari, cu un maxim de 58 de dolari pe baril.

Revenind la China, am văzut datele economice, inclusiv rapoartele periodice cum ar fi indicele PMI, stabilizându-se după o relativă scădere în 2015, iar acţiunile Băncii Populare Chineze par un răspuns la slăbiciunea manifestată pe piaţa de acţiuni. Până acum, Banca nu a reuşit să facă ceea ce şi-a propus, asta ca s-o spunem cu blândeţe...

Ceea ce ne face să credem că vor exista mai multe încercări de a opri acest trend, înainte de a se transforma dintr-o problemă financiară într-una politică pentru liderii de la Beijing".

(A.C.)

------------

Actualizare 11:14 Poliţia chineză se alătură investigaţiei privind trading ilegal

Poliţia chineză s-a alăturat joi autorităţii de reglementare a pieţei de capitală din ţară, pentru a investiga indicii referitoare la "vânzarea în lipsă", pe fondul haosului recent manifestat, transmite agenţia Xinhua.

Vice-ministrul securităţii publice Meng Qingfeng a vizitat, joi dimineaţă, împreună cu o echipă, sediul Comisiei de Reglementare a Valorilor Imobiliare din China, semn că autorităţile vor ancheta operaţiunile care au încălcat legea şi reglementările pieţei de valori, comentează sursa citată.

----------

Actualizare 08:37 Bursa din Shanghai creşte cu peste 5%

Bursa din Shanghai a început să îşi revină, joi, înregistrând o creştere de peste 5% pe sedinţă, după ce în ultimele 3 săptămâni a înregistrat o scădere de peste 30%, în ciuda multitudinii de măsuri de urgenţă adoptate de autorităţile chineze în încercarea de a stopa mişcarea de panică.

---

Investitorilor de pe bursele din China le-a fost recomandat să tranzacţioneze "cu o cască, centură de siguranţă şi, de preferat, din interiorul unui tanc", de către analiştii Saxo Bank, imagine care surprinde "măcelul" fără precedent de ieri.

Acţiunile chineze s-au prăbuşit puternic, iar peste 40% dintre acestea au fost suspendate de la tranzacţionare, astfel că panica instalată în piaţă a eclipsat situaţia din Grecia şi negocierile de la Bruxelles dintre premierul Alexis Tsipras şi liderii europeni.

Indicele Shanghai Composite a scăzut cu 8%, la deschiderea de ieri, pentru a închide cu o scădere de 5,9%, majoritatea acţiunilor din cadrul acestuia coborând cu 10%, maximul admis înainte de oprirea de la tranzacţionare.

Indicele Shenzhen Composite a pierdut 2,5%, în timp ce indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a coborât cu 5,8%.

Cel puţin 1.331 de companii au fost oprite de la tranzacţionare pe bursele de pe continent, blocând acţiuni de 2,6 trilioane de dolari, aproximativ 40% din capitalizarea bursieră a Chinei, potrivit Bloomberg. Alte 747 de companii au scăzut cu 10%, făcând aproape imposibile cumpărările.

Din 12 iunie, Shanghai Composite a pierdut 32%.

Saxo Bank : "Să ne aşteptăm la multe surprize"

În ciuda scăderilor, Kay Van-Petersen, Asia Macro Strategist la "Saxo Bank", crede că vom vedea noi vârfuri ale acţiunilor până la sfârşitul anului. "Şi, da, pare că nu are niciun sens ceea ce spun", precizează analistul.

Acesta a adăugat: "Dar, de fapt, lucrurile se întâmplă după cum urmează: vom face orice să evităm să ne prăbuşim de la marginea prăpastiei, mai ales atunci când ne numim... administraţia chineză, al cărei mandat este reforma, dereglementarea şi deschiderea pieţelor financiare.

Şi nu, acţiunile din China nu au luat avânt pentru că au fost ieftine, ceea ce, în mod logic, presupune că nu vor cădea pentru că sunt scumpe.

Această volatilitate este bună pentru piaţă - e ca tulburarea specifică unui adolescent care se maturizează. De asemenea, să nu uităm că 10% din populaţia Chinei deţine acţiuni (în SUA - 50%, iar în Australia, dacă nu mă înşel, 80%). China stă pe un fond de rezerve de 4 trilioane dolari şi, cu toate acestea, chinezii nu au fonduri de pensii sau alte tipuri de beneficii ca în SUA sau Australia.

Să ne aşteptăm la multe surprize, pentru că sunt multe iniţiative în pregătire".

Analiştii UBS recomandă investitorilor care vor să stea pe piaţa chineză să se limiteze la companiile mari, întrucât au date fundamentale mai bune şi vor fi mai puţin afectate de vânzările retailului.

"Ne aşteptăm la volatilitate, în următoarele zile, şi noi măsuri luate de autorităţi vor avea impact semnificativ asupra traiectoriei pieţei", a spus Hyde Chen, analist al băncii elveţiene de investiţii.

Raportul UBS de ieri subliniază faptul că majoritatea companiilor oprite de la tranzacţionare au invocat "motive semnificative", sintagmă care în mod normal se foloseşte pentru restructurări sau fuziuni.

"Este absurd să opreşti tranzacţionarea doar pentru că nu vrei să îţi scadă acţiunile", a spus Tsutomu Yamada, analist la Kabu.com Securities Co. din Tokyo, citat de Bloomberg, continuând: "Fac tot posibilul să oprească deprecierile, dar nu funcţionează".

Autoritatea de supraveghere a spus, pe şleau, că pe piaţă este o atmosferă de panică

Interesant este că termenul "panică" a fost folosit chiar de autoritatea de supraveghere chineză, care, în mod normal, ar fi trebuit să dea mesaje de calmare.

"În prezent, există o atmosferă de panică în piaţă şi o creştere mare a vânzărilor iraţionale, care cauzează lipsa de lichiditate", a declarat China Securities Regulatory Commission, reglementatorul din China.

Guvernul face tot ce poate ca să salveze pieţele, potrivit CNN: "Banca Populară a Chinei a tăiat dobânda la un minim istoric, brokerii s-au angajat să cumpere acţiuni de miliarde, iar reglementatorul a anunţat o suspendare a IPO-urilor".

De asemenea, Guvernul de la Beijing a anunţat că firmele de asigurări au permisiunea de a investi 10% din fondurile lor în acţiuni blue chips (faţă de 5% anterior).

De asemenea, Banca centrală a Chinei a promis că va furniza şi mai multă lichiditate pentru a finanţa achiziţiile de acţiuni ale firmelor de brokeraj, după ce, sâmbătă, principalele 21 de companii de brokeraj chineze au promis că vor investi peste 19 miliarde de dolari în produse financiare bursiere.

"Autorităţile nu doar că au eşuat să stabilizeze piaţa, dar chiar au crescut nivelurile de panică", a spus Alex Wong, director la Ample Capital Ltd., manager de active bazat în Hong Kong.

Evoluţia economiei şi proporţia mare de investitori de retail, explicaţii pentru scăderile masive

Una dintre explicaţiile pentru scăderile masive de la bursele din China poate fi faptul că economia chineză a înregistrat cea mai slabă creştere din 2009, potrivit CNN.

PIB-ul Chinei a înregistrat o creştere de 7,4% în 2014, ratând ţinta de creştere fixată de autorităţile de la Beijing (7,5%), după un avans de 7,7% în 2013.

"Bursa din China a devenit detaşată de realitatea economiei propriu-zise a ţării şi exagerat de supraevaluată", a scris, pe Twitter, Patrick Chovanex, director general al Silvercrest Asset Management.

"Oamenii vând tot ce le pică în mână pentru a pune mâna pe bani", a spus Liu Xu, trader la Guoyun Investment Co din Beijing, citat de Zerohedge, care adaugă: "Unii au nevoie să răspundă apelurilor în marjă, în timp ce alţii sunt cuprinşi de teamă că economia chineză va fi afectată de criză".

În plus, spre deosebire de alte mari pieţe bursiere, care sunt dominate de managerii profesionişti de fonduri, investitorii de retail sunt responsabili pentru aproximativ 85% din tranzacţiile de pe piaţa bursieră chineză, ceea ce creşte volatilitatea.

Scăderea de pe pieţe va cauza pierderi pentru mulţi oameni, ceea ce va face ca Guvernul să se îngrijoreze despre posibilitatea începerii unor proteste de stradă, scrie The Guardian.

Reducerea surprinzătoare a dobânzii de politică monetară la finele lunii iunie, relaxarea marjelor de tranzacţionare şi alte măsuri de stabilizare nu au reuşit să îi calmeze pe investitori.

Anterior scăderilor din iunie, pieţele din China erau printre cele mai performante din lume şi atinseseră maximul ultimelor şapte ani, la mijlocul lunii trecute.

Piaţa din Shanghai urcase cu peste 150% în 12 luni, dar a scăzut cu 30%, în ultimele trei săptămâni .

The Economist notează că importanţa Bursei nu este atât de mare în China: "Valoarea free-float-ului pieţelor chineze este numai de o treime din PIB, comparativ cu peste 100% în pieţele dezvoltate. Mai puţin de 15% din investiţiile gospodăriilor sunt plasate la bursă, motiv pentru care creşterea acţiunilor nu a ajutat la impulsionarea consumului, iar scăderea preţurilor nu îi va face rău.

Multe acţiuni erau cumpărate pe credit, iar derularea acestor împrumuturi explică de ce Guvernul nu a reuşit să oprească fuga investitorilor. Dar această finanţare nu prezintă un risc sistemic, fiind doar aproximativ 1,5 % din totalul activelor din sistemul bancar".

Investigaţie pentru suspiciuni de manipulare

Reglementatorul pieţei de capital din China a spus, la începutul lunii, că va investiga suspiciuni de manipulare, după scăderea de aproximativ 20% a bursei, de la mijlocul lui iunie.

China Securities Regulatory Commission a stabilit o echipă care să investigheze manipularea, "în special indicii a unei manipulări între pieţe", a spus Zhang Xiaojun, purtător de cuvânt al CSRC, joia trecută.

Reglementatorul a luat această decizie pe baza rapoartelor din pieţele de acţiuni şi futures din China, care monitorizează mişcări neobişnuite în tranzacţionare.

LA ÎNCHIDEREA EDIŢIEI

Tranzacţionarea la New York Stock Exchange, oprită

Tranzacţionarea acţiunilor la New York Stock Exchange a fost oprită, ieri la 11:30 a.m. (ora New-York-ului), aparent din cauza unor probleme tehnice, relata presa internaţională.

Un purtător de cuvânt al NYSE a spus, potrivit abc News: "Momentan, avem probleme tehnice, pe care încercăm să le rezolvăm cât de repede posibil".

NYSE a precizat că toate ordinele deschise vor fi anulate.

Nasdaq nu a raportat probleme tehnice şi a anunţat că va continua să tranzacţioneze acţiunile listate la NYSE.

Ulterior, în jurul orei 22:00, ora României, activitatea bursei din New York a fost reluată.

Potrivit Reuters, autorităţile americane au dat asigurări că nu a fost vorba de vreun atac cibernetic.

Reglementatorul a interzis acţionarilor mari să îşi mai vândă acţiunile

Autoritatea de reglementare din China a interzis acţionarilor mari şi directorilor de companii să îşi mai vândă acţiunile la companiile listate, timp de şase luni, potrivit Bloomberg.

Investitorii cu participaţii de peste 5% trebuie să îşi menţină deţinerile, portrivit unui comunicat al China Securities Regulatory Commision.

Preţul cuprului, la nivelul minim al ultimilor şase ani şi jumătate

Preţul futures al cuprului a scăzut ieri, pe pieţele externe, continuând declinul de marţi, pe fondul volatilităţii de la Bursa din China, ţară care este cel mai mare consumator mondial de metale. Cotaţia a ajuns, în aceste condiţii, la nivelul minim al ultimilor şase ani şi jumătate, investitorii temându-se că cererea de metale din China va slăbi.

Preţul de referinţă al cuprului la Bursa din Londra (London Metal Exchange - LME) a scăzut cu peste 5% la amiază, ajungând la 5.289,50 dolari tona. Cotaţia este cea mai scăzută din 30 ianuarie până în prezent.

La Comex New York, preţul cuprului cu livrare în septembrie a coborât cu 5,9%, la 2,389 dolari livra - cel mai redus nivel din 17 iulie 2009 până în momentul actual. Ulterior, cotaţia a revenit pe curs ascendent, atingând 2,4895 dolari livra.

China generează 40% din cererea mondială de cupru.

Platina şi paladiul, în declin semnificativ

Cotaţia platinei a coborât, ieri, până la cel mai redus nivel din ultimii şase ani, iar cea a paladiului - până la nivelul minim al ultimilor doi ani, pe fondul situaţiei de pe pieţele din China.

Cotaţia spot a platinei a scăzut cu 1,8% pe piaţa din Londra, în jurul orei locale 14.20, la 1.042,74 dolari uncia. Mai devreme, preţul metalului preţios a coborât la 1.039,75 dolari uncia, cel mai redus nivel din martie 2009 până acum.

La New York, preţul acestui metal a scăzut cu 0,7%, la 1.031,57 dolari uncia.

Preţul spot al paladiului a pierdut 2,4% la Londra, consemnând un nivel de 661,22 dolari uncia, după ce, anterior, atinsese minimul ultimilor doi ani: 659,25 dolari uncia. La New York, preţul paladiului a scăzut cu 0,5%, la 646,98 dolari uncia.

De menţionat că, după ce au scăzut puternic pe fondul prăbuşirii Bursei din China, respectiv al situaţiei din Grecia, cotaţiile petrolului şi aurului s-au redresat ieri. Investitorii sunt optimişti cu privire la o viitoare înţelegere între Atena şi creditori.

Preţul petrolului WTI cu livrare în august a urcat cu 0,3% la ora 10.20, la New York, ajungând la 52,60 dolari barilul, iar cel al aurului cu livrare în aceeaşi lună - cu 0,6%, la 1.160 dolari uncia. Piaţa petrolului din SUA a fost influenţată şi de situaţia stocurilor de profil din ţară. (A.V.)

Claudiu Cazacu, XTB: "Economia globală nu e suficient de robustă pentru a depăşi uşor o încetinire abruptă a Chinei"

Economia globală nu e suficient de robustă pentru

a depăşi uşor o încetinire abruptă a Chinei, consideră Claudiu Cazacu, analistul şef al XTB România, care ne-a transmis un scurt comentariu referitor la scăderile de pe pieţele chineze.

"Piaţa de capital din China a intrat într-un declin accelerat în ultimele săptămâni, pe măsură ce constrângerile de lichiditate au forţat vânzări din partea celor care cumpăraseră în marjă (folosind creditul acordat de brokeri)", ne-a spus acesta, adăugând: "Comportamentul este unul tipic pentru pieţe supra-cumpărate, în care sentimentul ultra-entuziast oferise evaluări generoase, atrăgând un public numeros dar nesofisticat.

Folosirea efectului de levier a creat aprecieri rapide ale cotaţiilor, dar forţează în acelaşi timp vânzări atunci când valoarea garanţiilor scade. Măsurile impuse de PBOC au fost agresive, dar piaţă a citit în ele o îngrijorare reală, şi declinul a fost amplificat, inclusiv după ce peste 1000 de companii şi-au suspendat acţiunile de la tranzacţionare".

Pe termen scurt, Claudiu Cazacu vede, însă, piaţă apropiindu-se de un minim local, şi reuşind să recupereze parţial declinul.

Domnia sa ne-a spus: "Scăderile din China au pus presiune pe unele materii prime, inclusiv pe preţul petrolului şi al aurului (avem aici explicaţia pe care unii observatori nu reuşeau să o detecteze, fiind surprinşi de scăderea metalelor preţioase într-o perioadă de nesiguranţă în Grecia). Economia reală va fi serios afectată dacă scăderile se agravează, cu încă 15-20% de la nivelurile actuale. Pentru moment, riscurile pot fi depăşite, dar atenţia va trebui să fie mare pe datele de producţie industrială şi creştere economică în China în trimestrele următoare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb