Parchetul bagă zîzanie între păgubiţii FNI

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 februarie 2004

Unii investitori FNI şi-au primit integral banii investiţi

Ceilalţi investitori, care n-au primit nimic, se simt nedreptăţiţi

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Investitorilor va cere anularea Ordonanţei care a deblocat contul FNI

Parchetul General a deblocat pe data de 6 februarie contul FNI şi a vărsat suma de 61,2 mili-arde de lei în conturile celor 410 membri ai "Asociaţiei Investitorilor Păgubiţi CEC FNI 1999-2000", care au cîştigat în instanţă, anul trecut, ca FNI, SOV Invest, CEC şi AVAB să plăteas-că, în solidar, sumele subscrise de membrii asociaţiei amintite la cumpărarea unităţilor de fond FNI.

Faptul că, pînă la urmă, contul FNI a fost deblocat doar pentru despăgubirea unei părţi a investitorilor FNI, i-a năucit pe ceilalţi investitori, care nu s-au ales pînă acum cu nimic. Aceştia nu acceptă să cedeze unora ceea ce, de fapt, aparţine tuturor investitorilor. Mihai Nicolaevici, preşedintele Consiliului de Încredere al Investitorilor FNI şi al "Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Investitorilor", asociaţie care numără 8000 de membri, crede că deblocarea contului FNI trebuia realizată doar în urma unei hotărîri a Adunării Generale a Investitorilor în condiţiile lichidării fondului şi distribuirii unui procent de 1% tuturor investitorilor, proporţional cu cota deţinută de fiecare dintre aceştia, pentru că atît mai deţinea fondul la momentul prăbuşirii. Restul de pînă la 100% din deţinerile investitorilor ar fi trebuit achitat de cel care a garantat investiţia şi care a fost iniţial CEC, iar acum este AVAB (care a preluat obligaţiile băncii, respectiv, contractul de cauţiune/fidejusiune). "La împiedicarea organizării Adunării Generale a Investitorilor FNI au contribuit, pe lîngă măsurile Parchetului General, cele ale CNVM şi AVAB, instituţii care aveau obligaţii legale în le-gătură cu aceasta încă din 2000 sau care le-au fost conferite, ulterior, de Guvernul României", a mai menţionat Mihai Nicolaevici. Parchetul General instituise sechestru asupra bunurilor şi conturilor FNI încă din anul 2000 şi nu a dat posibilitatea investitorilor să lichideze fondul, motivînd că o face în interesul cauzei penale, pentru protecţia patrimoniului acestuia pe parcursul cercetărilor.

"Asociaţia Naţională pentru Protecţia Investitorilor" a solicitat în două rînduri Parchetului General ordonanţele prin care a dispus ridicarea sechestrului asupra contului FNI şi vînzarea acţiunilor "Sidex" din portofoliul FNI. Mihai Nicolaevici ne-a declarat că va face plîngere împotriva actelor emise de procurorul care a instrumentat cazul FNI şi că va cere procurorului general infirmarea actelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb