Parcursul acţiunii SCD la BVB

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 februarie 2020

Parcursul acţiunii SCD la BVB

"Zentiva", prezentă pe piaţa românească din anul 2000, a achiziţionat, în anul 2005, "Sicomed" - principala companie de medicamente generice din ţara noas-tră.

Înfiinţată în anul 1962 sub denumirea de "Întreprinderea de Medicamente Bucureşti", "Zentiva" SA (fosta "Sicomed") are ca obiect de activitate condiţionarea medicamentelor de uz uman în diferite forme galenice, acoperind aproape toate categoriile terapeutice şi fiind în prezent principalul producător intern de medicamente.

Astfel, acţiunile emise de societatea "Zentiva" Bucureşti se tranzacţionează la categoria Standard a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pe segmentul Principal, începând cu data de 13 august 1998 sub simbolul "SCD".

În 2008, "Sanofi" devine proprietarul "Zentiva", iar zece ani mai târziu, în 2018, "Zentiva" începe să funcţioneze ca o companie independentă susţinută de "Advent International".

Vineri, 31 ianaurie 2020, la orele 16:54, o acţiune SCD era cotată la 3,1300 lei, în scădere cu 0,95% faţă de şedinţa precedentă.

La 31 decembrie 2019, structura acţionariatului "Zentiva" SA era următoarea: "Zentiva Group" a.s. - 95,94%; alţi acţionari - 4,05%.

Portofoliul de produse al "Zentiva" SA include 130 de produse de uz uman, în forme solide (comprimate, capsule, peleţi) şi soluţii injectabile.

2005-2006 - "Sicomed" SA Bucureşti devine "Zentiva" SA Bucureşti

În anul 1999, în urma unei succesiuni de tranzacţii (constând într-o creştere de capital şi un plasament privat), pachetul majoritar de acţiuni (58,41% din capitalul social) a fost preluat de către grupul de investitori instituţionali format din Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Fundaţia Post-Privatizare, GED Eastern Fund, Euromerchant Balkan Fund, Black See Fund şi Galenica North East, prin intermediul companiei cipriote "Venoma Holdings" Limited, iar "Sicomed" SA a devenit societate 100% privată în august 2000.

În septembrie 2005, între firmele "Venoma Holdings" Limited Cipru şi "Zentiva" NV Olanda s-a încheiat un contract privind transferul acţiunilor către societatea olandeză, iar pe 13.01.2006 s-a înregistrat la Registrul Comerţului Bucureşti schimbarea denumirii societăţii din "Sicomed" SA Bucureşti în "Zentiva" SA Bucureşti.

Mai exact, grupul ceh "Zentiva" a achiziţionat, în septembrie 2005, societatea de investiţii "Venoma Holdings" Ltd, care deţinea 51% din acţiunile "Sicomed", iar ulterior grupul şi-a majorat participaţia la circa 75%. Preţul tranzacţiei a fost de 161 milioane euro.

Ulterior, "Zentiva" a lansat o ofertă publică pentru achiziţionarea a 204,39 milioane de acţiuni (reprezentând restul de 49% din capitalul social al "Sicomed"), la preţul de 1,37 RON/acţiune.

Odată cu preluarea de către cehi a pachetului majoritar al "Sicomed" de la "Venoma Holding", cotaţia acţiunilor SCD s-a apreciat, preţul titlurilor "Sicomed" atingând timp de trei zile consecutiv, maximul istoric de la acea vreme, de 1,32 RON/acţiune.

În luna ianuarie a anului 2006, SIF Oltenia şi-a vândut participaţia de 10% la un preţ de 1,37 lei pe acţiune, încasând 58,1 milioane lei (15,8 milioane euro). În acelaşi timp, SIF Muntenia şi-a vândut pachetul de acţiuni deţinut la "Sicomed", valoarea tranzacţiei ridicându-se la 60,1 milioane lei (16,3 milioane euro).

Câteva zile mai târziu, în data de 17 ianuarie 2006, "Sicomed" revine la tranzacţionare, după ce fusese oprită în vederea desfăşurării ofertei de cumpărare a acţiunilor lansate de "Zentiva". Acţionarul majoritar al producătorului de medicamente intenţiona să delisteze societatea (n.r. fosta "Sicomed") de la cota BVB, însă se pare că planurile cehilor au fost încurcate de fondul de investiţii "QVT Fund", care achiziţionase din piaţă circa 11% din acţiunile SCD.

Până atunci, ultima preluare considerabilă a fondului a fost cea de la SIF Muntenia, fondul cumpărând 1,4% din titlurile "Sicomed" la preţul de 1,38 RON/acţiune.

În februarie 2006, după încheierea ofertei publice realizate de "Zentiva", în urma căreia compania şi-a văzut zădărnicite planurile de delistare, după o scurtă evoluţie sinuoasă, pe fondul unui optimism exagerat, SCD atingea 1,54 RON, un maxim al cotaţiei de până atunci.

În urma închiderii ofertei iniţiate de "Zentiva" pentru delistarea fostei "Sicomed", acţionarul majoritar ajunsese la o deţinere de 74,91% din acţiuni, procent care nu permitea delistarea societăţii, aşa cum plănuia producătorul ceh de medicamente, care dorea la acea vreme să obţină controlul integral al acţiunilor, anunţând atunci că "va negocia dacă va fi nevoie" cu fondul de investiţii QVT Fund pentru a cumpăra şi acţiunile SCD pe care acesta le deţinea. QVT Fund deţinea, la sfârşitul anului 2006, 14,69% din capitalul social al producătorului de farmaceutice din Bucureşti.

Martie 2006 - Francezii de la "Sanofi" cumpără 24,9% din "Zentiva" NV

În martie 2006, grupul farmaceutic francez "Sanofi-Aventis" SA, pe atunci al treilea din lume în domeniu, a cumpărat 24,9% din producătorul ceh de medicamente generice "Zentiva" NV, plătind în acest sens 430 de milioane euro (518 milioane dolari). "Sanofi" a achiziţionat atunci 20% din titlurile companiei cehe de la "Warburg Pincus" din New York, iar restul de la salariaţi, devenind astfel acţionarul cu cea mai mare deţinere la compania cehă; managementul "Zentiva" mai deţinea, încă, 5,9% din producătorul ceh de medicamente, compania fiind la acea vreme a treia din Europa de Est, după valoarea de piaţă.

În acelaşi an, "Zentiva" Bucureşti a anunţat că, începând cu 1 august, Klaas Age Postema nu mai îndeplineşte funcţia de director general, dar continuă să exercite calitatea de preşedinte al Consiliului de Administraţie, până la 31 decembrie 2016. Klaas Age Postema fusese numit în funcţie la sfârşitul anului 2015 pentru a finaliza procesul de preluare a "Sicomed" (a cărei conducere o asigurase din 2002).

De la începutul lui 2006 şi până la data de 1 august a aceluiaşi an, cursul acţiunii SCD urcase de la 1,36 lei până la 1,55 lei, valoare care rămăsese aproape constantă din luna martie a anului respectiv.

În decembrie 2006, Consiliul de Administraţie al producătorului de medicamente "Zentiva" a decis să îl numească pe Alexander Cernak în funcţia de administrator provizoriu al companiei, începând cu 1 ianuarie 2007 şi a numit-o pe Manuela Voicilă în postul de director general al companiei.

La finalul lunii iulie 2007, Consiliul de Administraţie al "Zentiva" SA a acceptat demisia Marianei Wencz din postul de country general manager.

La data de 1 aprilie 2008, Dragoş Damian a fost numit în funcţia de director general al "Zentiva" SA, poziţie care fusese ocupată anterior de Manuela Voicilă, contractul său de management fiind încheiat la 1 aprilie 2008, în baza unui acord comun.

Iunie 2008 - "PPF Group" NV şi "Sanofi-Aventis" lansează oferte pentru societatea cehă "Zentiva"

La 17 iunie 2008, Fondul de Investiţii ceh "PPF Group" NV şi-a lansat oferta pentru "Zentiva", pe atunci cel mai mare producător de medicamente din Republica Cehă, anunţând totodată că şi-ar putea îmbunătăţi termenii propunerii. Oferta era de 950 de coroane cehe (59,6 dolari) pentru fiecare acţiune "Zentiva", respectiv 36,2 miliarde coroane (2,3 miliarde dolari) per total.

"PPF", alături de acţionarii aliaţi ai săi, controla atunci 19,2% din producătorul ceh, iar compania franceză "Sanofi-Aventis" deţinea 24,9% din capitalul societăţii cehe, fiind cel mai mare acţionar de la vremea respectivă.

Tot atunci, a anunţat şi "Sanofi-Aventis" că vrea să cumpere restul pe care nu îl deţinea la "Zentiva" NV, oferind în acest sens 30 de miliarde coroane cehe (1,96 miliarde dolari). Oferta francezilor de la "Sanofi" depăşea propunerea lansată de către "PPF Group" NV; "Sanofi" oferea 1.050 de coroane pentru o acţiune "Zentiva", comparativ cu 950 de coroane/titlu, cât propunea "PPF". La acea vreme, "Sanofi" deţinea 25% din "Zentiva", iar oferta sa era cu 15% mai mare decât preţul de închidere al titlurilor companiei cehe la data de 30 aprilie 2008, cu o zi înainte ca "PPF" să anunţe că va lansa o ofertă.

În acelaşi an, începând cu 1 iulie, Bursa de Valori Bucureşti a lansat indicii: BET-XT (Bucharest Exchange Trading Extended Index) şi BET-NG (Bucharest Exchange Trading Energy&Related Utilities Index). Pe atunci, în BET-XT a fost inclusă, printre altele şi "Zentiva" (SCD).

Tot în iulie 2008, "Zentiva" NV, a respins oferta de 2,4 miliarde de dolari primită de la "PPF", considerând-o prea mică. Amintim că "PPF" nu şi-a majorat, atunci, propunerea, ca răspuns la anunţul companiei franceze.

Câteva zile mai târziu, "Zentiva" NV a respins şi oferta de preluare de 2,02 miliarde de dolari primită de la "Sanofi-Aventis", oficialii "Zentiva" considerând că şi oferta francezilor, lansată la data de 11 iulie 2008, era prea mică.

În şedinţa din 15 iulie 2008 a BVB, un pachet de acţiuni "Zentiva" Bucureşti a fost transferat, în urma unei tranzacţii negociate (deal), care a însumat 1,05 milioa-ne lei. Cele 1,50 milioane de acţiuni SCD, reprezentau circa 0,35% din capitalul social al producătorului de medicamente şi au fost schimbate la preţul de 0,70 lei.

În perioada 1 ianuarie-27 august 2008, titlurile SCD au scăzut cu 52,69%, depreciere coroborată cu scăderile brutale de pe piaţa de capital din perioada res-pectivă.

O lună mai târziu, în septembrie, "Sanofi-Aventis" a evaluat compania "Zentiva" la 1,8 miliarde euro, ofertă acceptată de producătorul ceh, după ce producătorul de medicamente din Franţa a acceptat să-şi majoreze oferta pentru "Zentiva" cu 9,5 %, la 1.150 coroane cehe pe acţiune (în creştere faţă de 1.050 coroane cehe pe acţiune, reprezentând oferta precedentă, care fusese respinsă cu o lună în urmă de conducerea "Zentiva").

La acel moment, oferta "Sanofi" a avut un impact pozitiv asupra acţiunilor SCD, care s-au apreciat în şedinţa din 23 septembrie 2008 cu 5,66%, la preţul mediu de 0,58 lei/acţiune, după ce, la finalul săptămânii anterioare, crescuseră cu 14,81%.

Ulterior, şi grupul ceh "PPF", alături de "Generali PPF Holding", şi-a majorat participaţia la producătorul ceh de medicamente "Zentiva", ajungând la o deţinere de 21,59% (faţă de 19,23% anterior). Precizăm că "PPF", care era atunci cel de-al doilea acţionar în cadrul "Zentiva", şi-a retras în iulie 2008 oferta de 950 coroane/acţiune înaintată pentru preluarea grupului farmaceutic, după ce "Sanofi" lansase o contraofertă.

În intervalul 1 ianuarie-29 octombrie 2008, acţiunile SCD au înregistrat o scădere de 75,29%, depreciere coroborată cu scăderile brutale de atunci de pe piaţa de capital.

Martie 2009 - "Sanofi" achiziţionează acţiunile Grupului "Zentiva"

În luna martie 2009, grupul farmaceutic "Sanofi-Aventis" a achiziţionat acţiunile Grupului "Zentiva". În cursul anului 2009 şi până la 30 iunie 2015 "Sanofi-Aventis" a achiziţionat 6,73% din acţiunile "Zentiva" de la acţionari minoritari.

La finele lui iunie 2009, compania a anunţat că Dragoş Damian a fost schimbat de la conducerea "Zentiva", locul lui fiind ocupat de către Lars Ramneborn, vicepreşedintele comercial de atunci al grupului.

În august 2009, compania farmaceutică a informat că "Sanofi-Aventis" Europe, care deţinea indirect 74,91% din "Zentiva" Bucureşti (SCD) a lansat o ofertă publică de preluare, prin care voia să cumpere celelalte 25,09% din acţiuni (104,62 milioane de acţiuni) pe care nu le deţinea, pentru suma totală de 73,23 milioane lei (0,70 lei/unitate).

"Sanofi-Aventis" Europe a reuşit, însă, să cumpere atunci doar 3,4% din capitalul companiei, pentru care a plătit suma de 9,9 milioane lei, majorându-şi participaţia în cadrul "Zentiva", de la 74,91%, până la 78,3%, după ce acţionarii minoritari au vândut doar 14,18 milioa-ne acţiuni, la un preţ de 0,70 lei/unitate.

Ulterior eşecului ofertei publice de preluare obligatorie a 25% din acţiunile SCD, reprezentanţii multinaţionalei au declarat că delistarea "Zentiva" Bucureşti de la bursa autohtonă nu mai face parte din planurile "Sanofi-Aventis".

Cu toate acestea, în noiembrie 2009, compania franceză a mai achiziţionat 545.500 de acţiuni SCD la preţul de 0,7 lei/titlu (exact preţul pe care îl oferise în cadrul ofertei publice de preluare derulate în perioada 12 august - 22 septembrie acelaşi an, care eşuase). Tranzacţia respectivă venea după ce, cu doar câteva zile înainte, "Sanofi" mai cumpărase 3,21 milioane de acţiuni SCD, la preţul de 0,6979 lei/titlu, iar în şedinţa din 14 decembrie 2009, "Sanofi-Aventis" Europe a cumpărat încă 1,06% din capitalul SCD, plătind circa 3,1 milioane lei, în urma mai multor tranzacţii derulate pe piaţa reglementată a Bursei de la Bucureşti.

În intervalul 25 februarie - 25 martie 2011, acţiunile SCD, s-au apreciat puternic, profitul adus investitorilor fiind de 58,82%, în intervalul analizat.

În noiembrie 2016, "Sanofi" şi-a anunţat intenţia să vândă divizia de generice din Europa.

Un raport din decembrie 2017, trans-mis BVB, arăta că "Zentiva" NV, acţionând în mod concertat cu "Venoma Holdings" Ltd. şi "Sanofi-Aventis" Europe, intenţiona să lanseze o ofertă publică de cumpărare de acţiuni "Zentiva" SA (SCD).

La acea vreme, "Zentiva" SA era deţinută în proporţie de 50,98% de "Venoma Holdings" Limited; "Zentiva" NV avea 23,93%; "Sanofi-Aventis" Europe - 6,73%, iar alţi acţionari deţineau 18,36%.

1 octombrie 2018 - "Sanofi" finalizează vânzarea diviziei "Zentiva" către "Advent International" pentru 1,9 miliarde euro

Un raport din februarie 2018, transmis BVB, arăta că "Zentiva" NV - acţionarul majoritar al "Zentiva" SA - a lansat o ofertă publică de cumpărare pentru 18,32% din producătorul de medicamente din ţara noastră (76,37 milioane de acţiuni), la preţul de 3,5 lei/unitate.

Tot atunci, ofertantul a anunţat că intenţionează să iniţieze procedura de retragere de la tranzacţionare, ulterior ofertei, conform Legii 24/2017 privind piaţa de capital.

În aprilie acelaşi an, "Zentiva" NV, a mai cumpărat un pachet de 11,57% din SCD, în cadrul ofertei publice, încheiată pe 5 aprilie 2018. "Zentiva" NV a plătit 168,75 milioane lei, pentru cele 48,21 milioane de titluri SCD achiziţionate la 3,5 lei/unitate. Amintim că oferta majoritarului cuprindea un pachet de 18,32% din "Zentiva". Anterior ofertei, SCD era deţinută în proporţie de 50,98% de "Venoma Holdings" Limited; 23,93%, de "Zentiva" NV; 6,73%, de "Sanofi-Aventis" Europe, aceştia acţionând concertat.

Tot în aprilie 2018, compania a anunţat că "Advent International" şi "Sanofi" au intrat în negocieri exclusive în baza cărora "Advent" ar achiziţiona "Zentiva", divizia europeană a "Sanofi" de medicamente generice, pentru 1,9 miliarde euro (2,4 miliarde dolari).

Pe 1 octombrie 2018, producătorul farmaceutic francez a anunţat că a finalizat vânzarea diviziei "Zentiva" către "Advent" pentru 1,9 miliarde euro.

Sfârşitul lui 2018 - "Zentiva" Bucureşti, tot mai aproape de delistare

La finalul acelui an (n.r. 2018), "Zentiva" Bucureşti (SCD) - fosta "Sicomed" -, era tot mai aproape de a părăsi BVB, după ce "Zentiva Group" (entitate cu sediul în Praga), anunţase lansarea unei oferte publice de preluare obligatorie a societăţii, pentru 6,73% din capitalul social al SCD, reprezentând 28,046 milioane de acţiuni aflate în circulaţie şi care nu se aflau în proprietatea ofertantului şi a persoanelor cu care acţionau în mod concertat.

Preţul înaintat acţionarilor în oferta ce a fost aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost de 3,7452 lei/titlu şi ridica valoarea pachetului de acţiuni la 105,09 milioane lei.

În urmă cu an, în ianuarie 2019, "Zentiva Group" (care controlează "Zentiva" Bucureşti) a achiziţionat în oferta publică de preluare obligatorie a societăţii, derulată în perioada 18 decembrie 2018 - 11 ianuarie 2019, numai 0,2 milioane de acţiuni SCD (reprezentând 0,048% din capitalul social al producătorului de medicamente din Bucureşti) cu mult sub cele 28,046 milioane de titluri (6,73% din capitalul "Zentiva" Bucureşti), pentru cât a fost lansată operaţiunea de piaţă, ce reprezintă numărul de acţiuni aflate în circulaţie şi care nu se află în proprietatea "Zentiva Group" şi a persoanelor cu care acţiona în mod concertat.

După încheierea operaţiunii de piaţă, care s-a derulat la preţul de 3,7452 lei/titlu, procentul deţinut de ofertant şi persoanele cu care acţiona concertat era de 93,32% din capitalul "Zentiva" Bucureşti.

Aşadar, în urma derulării ofertei, "Zentiva Group" nu a reuşit să depăşească pragul de 95% din capitalul social al producătorului de medicamente din Bucureşti, care să-i permită delistarea companiei de la bursa noastră.

Producătorul de medicamente "Zentiva" (SCD) a finalizat, în data de 31 mai 2019, tranzacţia prin care a preluat compania românească "Solacium", împreună cu filiala sa "Be Well Pharma", de la "Siyiara Enterprises" din Cipru ce deţinea companiile împreună cu Alexandru-Tony Traşcă, aceasta fiind prima achiziţie a "Zentiva" după separarea de "Sanofi" de anul trecut.

La 04 iulie 2019, ASF a aprobat prospectul proporţionat pentru operaţiunea prin care fosta "Sicomed", plănuia să îşi majoreze capitalul social cu maximum 30 milioane lei, prin emisiunea a până la 300 de milioane de acţiuni noi. Fiecare acţiune nou emisă avea o valoare nominală de 0,1 lei/acţiune, numărul drepturilor de preferinţă fiind egal cu numărul acţiunilor emise atunci, respectiv 416.961.150 drepturi de preferinţă, fiecare acţionar primind un număr de drepturi de preferinţă egal cu numărul de acţiuni deţinute. Pentru subscrierea unei acţiuni noi erau necesare 1,3898 drepturi de preferinţă. Capitalul social al "Zentiva" SA putea creşte astfel de la 41.696.115 milioane lei până la un maximum de 71.696.115 milioane lei, iar acţiunile rămase nesubscrise urmau să fie anulate. Majorarea capitalului social fusese aprobată prin hotărârea acţionarilor din data de 30 aprilie 2019.

După ce (ca urmare a încheierii operaţiunii de majorare de capital din 5 august 2019), "Zentiva Group" ajunsese la o deţinere de 95,95% din "Zentiva" Bucureşti (peste pragul de 95% la care acţionarul majoritar poate să demareze procedura de delistare), ieşirea SCD de la cota BVB se apropia tot mai mult.

Din totalul celor 300 de milioane de acţiuni noi oferite spre subscriere deţinătorilor drepturilor de preferinţă la un preţ de 0,1 lei titlu, au fost subscrise 280,055 milioane de acţiuni, echivalentul a 93,35% din totalul titlurilor oferite spre vânzare, restul de 19,944 milioane de acţiuni urmând a fi anulate.

În urma operaţiunii, capitalul social al "Zentiva" Bucureşti ajunsese la 697,017 milioane de acţiuni, din care 668,778 milioane de titluri erau deţinute de "Zentiva Group", restul - 28,238 milioane de acţiuni SCD - aparţinând altor persoane fizice şi juridice.

2020 - Fuziunea dintre "Zentiva Group" şi societatea "AI Sirona Bidco" este anunţată

La data de 06 ianuarie anul curent, "Zentiva" (unul dintre principalii producători locali de medicamente), a anunţat fuziunea dintre "Zentiva Group" şi societatea "AI Sirona Bidco", aceasta din urmă fiind acţionarul unic al societăţii Zentiva Group, fuziunea producând efecte din data de 31 decembrie 2019.

Potrivit sursei citate, în urma fuziunii, societatea "Zentiva Group" a.s. a încetat să mai existe, întregul patrimoniu al acesteia fiind transferat către "AI Sirona Bidco" s.r.o., care, tot la data de 31 decembrie 2019, şi-a schimbat atât forma juridică din societate cu răspundere limitată (s.r.o.) în societate pe acţiuni (a.s.), cât şi denumirea din "AI Sirona Bidco s.r.o." în "Zentiva Group a.s."

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb