PARLAMENTARII AU PRIMIT CÂTEVA SECRETE DE ROS Uimitor, Coldea spune că nu e vinovat şi noi nu aflăm nimic

A.T.
Ziarul BURSA #Politică / 10 februarie 2015

Uimitor, Coldea spune că nu e vinovat şi noi nu aflăm nimic

Georgian Pop: "Cunoaştem, în acest moment, mult mai multe lucruri din răspunsurile primite decât ceea ce putem să comunicăm"

Acuzaţiile lansate la adresa SRI şi a generalului Florian Coldea în ultimele zece zile sunt defăimătoare, a declarat ieri deputatul PSD Georgian Pop, şeful Comisiei de Control al SRI, adăugând că documentele prezentate de conducerea SRI au probat clar că aceste acuzaţii sunt nefondate.

Georgian Pop a spus că pentru fiecare întrebare şi pentru fiecare răspuns, în parte, au stat documente, informaţii şi rapoarte interne ale SRI: "După cum bine ştiţi, legislaţia în vigoare prevede că noi, Comisia, putem comunica public doar anumite concluzii, nu putem să divulgăm informaţiile de securitate naţională de care luăm cunoştinţă. Practic, cunoaştem în acest moment, legat de fiecare întrebare din spaţiul public, mult mai multe lucruri din răspunsurile primite decât ceea ce putem să comunicăm".

Fostul ministru Elena Udrea a declarat că a depus un denunţ la DNA pe numele directorului interimar al SRI, Florian Coldea. Elena Udrea l-a acuzat pe Florian Coldea că a instrumentat o campanie împotriva sa şi că i-ar fi cerut fostului său soţ, Dorin Cocoş, să îi dea 500.000 de euro deputatului Sebastian Ghiţă pentru a-i susţine televiziunea, România TV.

Senatorul Daniel Savu, membru al Comisiei, a spus că discuţiile din Comisia SRI sunt opozabile oricărui procuror sau judecător care, la un moment, dat, îi poate ancheta pe cei care prezenţi ieri la audieri, în baza acuzaţiilor penale pe care spune Elena Udrea că le-a făcut la DNA.

Urmează să vedem ce va anunţa DNA în acest caz.

Raportul controlului intern derulat la SRI în urma declaraţiilor Elenei Udrea a fost prezentat membrilor Comisieri, în lipsa lui Florian Coldea, de o echipă de peste zece oameni din cadrul Serviciului.

De la audierile de ieri a lipsit deputatul Sebastian Ghiţă, despre care Udrea susţine că a fost beneficiar al unor importante sume de bani date de Dorin Cocoş, la cererea lui Coldea.

Domnia sa susţine că membrii Comisiei SRI au pus întrebări exhaustive lui Florian Coldea privind acuzaţiile care i-au fost aduse şi alte informaţii vehiculate în spaţiul public, iar parlamentarul susţine că răspunsurile au fost clare şi probate cu documente.

Înainte ca parlamentarii să ajungă la concluzia că afirmaţiile Elenei Udrea sunt nefondate, Florian Coldea a făcut o scurtă declaraţie de presă, în care s-a apărat: "SRI a acţionat, în contextul electoral al anului trecut, în deplină neutralitate şi echidistanţă politică, de bună-credinţă şi în interesul naţional. Resping categoric afirmaţiile exprimate public la adresa SRI şi a mea, care sunt denigratoare şi lipsite de orice fundament real".

Parlamentarii susţin că SRI nu a făcut afaceri cu Dorin Cocoş

În ceea ce priveşte legătura dintre Florian Coldea şi Dorin Cocoş, Georgian Pop s-a rezumat în a preciza doar că, având în vedere operaţiunea în derulare din celebrul dosar Microsoft, orice fel de declaraţii publice ar face referitor la acest dosar "ar însemna că influenţează într-un fel sau altul cursul anchetei".

Potrivit domnului Pop, "nu a existat niciodată o discuţie a conducerii SRI sau a domnului Coldea privitoare la sume de bani, la transferuri sau la afaceri". Parlamentarul a ţinut să precizeze, referitor la relaţia generalului Coldea cu Dorin Cocoş că niciodată nu a fost o astfel de discuţie sau o astfel de implicare a SRI, lucru certificat de documentele prezentate în raportul intern.

Şeful Comisiei SRI a adăugat: "Întâlnirile care au existat între Elena Udrea şi George Maior (n.r.fostul director general al SRI) au fost făcute strict pe baza procedurilor interne de acces în sediul SRI. Toate întâlnirile cu demnitari care solicită acest lucru se supun unor proceduri foarte stricte. În aceste întâlniri, doamna Udrea nu a făcut niciodată vreo acuză. Şi noi am constatat că până să fie acuzată în dosarul Microsoft Elena Udrea avea o opinie laudativă la adresa SRI. După ceea, domnia sa şi-a schimbat declaraţiile".

Senatorul Savu: "Controlul intern al SRI este independent, nu i se subordonează lui Coldea"

Senatorul PSD Daniel Savu, membru al Comisiei de control al SRI, susţine că există o deplină încredere în raportul prezentat Comisiei, întrucât echipa care l-a verificat pe generalul Coldea nu i se subordonează, aşa cum a afirmat Elena Udrea.

Domnia sa a explicat: "Direcţia de protecţie internă, care are şi o direcţie de control, nu se subordonează primului adjunct al SRI şi are sistem propriu de verificare. Tot ce face această comisie este sub incidenţa legii. Am întrebat dacă au identificat aspecte penale de orice fel, inclusiv implicarea SRI în viaţa politică. Membrii direcţiei ne-au comunicat că nu au identificat astfel de lucruri în 2014 şi că instituţia a fost echidistantă în an electoral. Nici Victor Ponta, care a pierdut alegerile, nu a contestat acest aspect şi a şi spus că nu a remarcat ingerinţe SRI".

Senatorul susţine că la finalul audierilor nu a fost constatată nicio infracţiune în activitatea instituţiei. Daniel Savu a afirmat că au existat dezbateri şi asupra posibilităţii ca fostul preşedinte Traian Băsescu să fie audiat şi a comentat: "Băsescu dezinformează publicul spunând că nu avea competenţe să verifice afirmaţiile Elenei Udrea la adresa lui Coldea. Noi nu am fost sesizaţi. El, dacă ştia ceva, trebuie să sesizeze Comisia SRI sau, ca şef al CSAT, putea demite adjuncţi sau militari de carieră din SRI. Parlamentul numeşte doar directorul general al SRI".

Audierea conducerii SRI s-a desfăşurat cu maximă rigoare şi a avut o durată record în raport cu audierile anterioare, arată un comunicat remis redacţiei. "Toţi membrii comisiei, de la partidele puterii şi cele ale opoziţiei, au adresat întrebări, toate întrebările pe care le-au considerat personal, profesional sau legal necesare, au fost abordate in amănunt, cu fermitate şi minuţiozitate, absolut toate aspectele specifice ale activităţii SRI precum şi cele expuse recent în spaţiul public", mai precizează comunicatul.

Actualul director al instituţiei, Florian Coldea, a răspuns personal tuturor întrebărilor şi solicitărilor care îl vizau. Ulterior, comisia a permis directorului instituţiei să se retragă şi a invitat la audiere reprezentantul SRI care a dispus declanşarea verificării interne şi care a coordonat-o. Acesta a prezentat aspecte care au reieşit în urma verificării interne SRI şi a răspuns la întrebările adresate de toţi membrii comisiei, mai afirmă sursa citată.

Despre demisia lui George Maior din funcţia de director al SRI, Comisia parlamentară de control afirmă: "În urma audierilor, s-a constatat faptul că decizia unilaterală a directorului Maior a generat un element de surpriză în instituţie, dar activitatea a funcţionat în toată această perioadă la parametri optimi. Atribuţiile directorului au fost preluate de fostul prim-adjunct al instituţiei, este condusă în continuare de acesta şi echipa formată din membrii Biroului Executiv al SRI (care au fost prezenţi în sală) şi cei ai Consiliului Director. Activitatea instituţiei se desfăşoară în continuare în parametrii profesionali şi legali precum şi la standarde impuse de parteneriatele internaţionale ale României. Nu este o situaţie nouă pentru serviciile speciale din România, nici măcar pentru SRI, mecanismele şi instrumentele de păstrare strictă a legalităţii şi echidistanţei în toate acţiunile precum şi cele de control asupra acestor activităţi sunt aceleaşi".

Reprezentanţii SRI audiaţi au prezentat Comisiei secvenţe video din cadrul a 23 de videoconferinţe cu toate efectivele de comandă ale SRI, pe durata anului 2014, în care Maior şi Coldea atenţionau explicit, recurent, întregul personal cu privire la obligaţia legală şi profesională de a respecta cu stricteţe cerinţele de neutralitate, echidistanţa şi neimplicare în viaţa politică.

SRI susţine că a cooperat şi cooperează cu organele de aplicare a legii în conformitate cu legislaţia în vigoare, în baza şi in limitele legii, precum şi conform protocoalelor interinstituţionale. Comisia parlamentară afirmă că a constatat că, în anul 2014, cooperarea SRI - DNA şi SRI - DIICOT s-a derulat, în ambele cazuri, în condiţii foarte bune.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Deci o comisie greoaie formata din oameni santajabili si controlati de SRI trebuie sa controleze SRI !

    Dupa o saptamana in care sri sterge si verifica orice posibile probe este chemat suspectul sa spuna o poezie si detectorul de minciuni numit comise constata ca totul este asa cum zice sri. 

    "Parlamentarul a ţinut să precizeze, referitor la relaţia generalului Coldea cu Dorin Cocoş că niciodată nu a fost o astfel de discuţie sau o astfel de implicare a SRI, lucru certificat de documentele prezentate în raportul intern.  

    Potrivit domnului Pop, "nu a existat niciodată o discuţie a conducerii SRI sau a domnului Coldea privitoare la sume de bani, la transferuri sau la afaceri". 

    Concluzie : 

    Capii SRI sau intalnit cu udrea si ci cocos ! 

    coldea sa intanit cu cocos ! 

    Nu exista documente care sa ateste continutul discutiilor dintre coldea si cocos sau dinre udrea si coldea !? 

    Deci este clar ca nu sa discutat de spaga, afaceri si trafic de influenta !? 

    De ce s-au furat din Romania in ultimii 25 de ani aproape toate resursele prin legi si aranjamente sub umbrela SRI ? 

    Big Brother trebuie sa existe pentru controlul sri ! 

    Comisia pentru controlul sri !? 

    1. s-au, s-a / probabil graba.

      Pe de alta parte, cum poate proba controlul intern ca o intalnire NU a avut loc (atentie!), proba facandu-se pe baza de documente! A fost controlul intern zi si noapte alaturi de dl Coldea ca sa ii furnizeze un alibi? A fost dl Coldea supravegheat de proprii angajati, zi si noapte, ca sa poata fi probat cu documente? Ma indoiesc, sincer!

      Comisia de Control a SRI e o facatura, SRI-ul se implica, iar Udrea nu avea nicio sansa sa scape fara sa-i fie incuviintata arestarea avand in vedere ca a inceput sa spuna prea multe in spatiul public. 

      De obicei le corectez dupa ce le scriu cum face si sri corecteaza erorile pana ajunge la comisie !

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb