Parlamentarii britanici protestează împotriva planului de redeschidere a Camerei Comunelor pe 2 iunie

M.A.
Internaţional / 25 mai 2020

Boris Johnson

Boris Johnson

La sfârşitul săptămânii trecute, Boris Johnson s-a izbit de crescânda revoltă a parlamentarilor din toate partidele faţă de planurile menite să-i forţeze să revină la Westminster pe 2 iunie şi să voteze personal în Camera Comunelor.

Peste 70 de parlamentari, printre care se numără majoritatea preşedinţilor de comisii, au semnat o scrisoare în care se plâng de planurile menite să elimine orice vot de la distanţă - planuri anunţate de reprezentantul guvernului în Camera Comunelor, Jacob Rees-Mogg - care i-ar face pe cei peste 650 de parlamentari să formeze în jurul Palatului Westminster o coadă de peste 1 km. Semnatarii afirmă că parlamentarii mai temători nu vor putea vota şi, în consecinţă, vor fi excluşi din acest proces democratic.

Parlamentarii rebeli s-au bucurat şi de sprijinul preşedintelui Camerei, Lindsay Hoyle, care le-a scris colegilor afirmând că ar prefera să păstreze sistemul hibrid de votare, potrivit căruia parlamentarii pot alege între votul personal şi votul de la distanţă, şi speră că guvernul va putea fi convins să se răzgândească.

O altă îngrijorare s-a manifestat şi din partea parlamentarilor care stau departe de Londra, ei temându-se că vor trebui să revină în imobilele pe care le împart cu alţi parlamentari, încălcând astfel regulamentul de izolare.

Într-o scrisoare de protest, scrisă şi coordonată de preşedintele comisiei pentru standarde şi privilegii, Chris Bryant, şi adresată şefei comisiei procedurale, Karen Bradley, grupul, format din parlamentari laburişti, conservatori, liberal-democraţi, precum şi din partea Partidului Naţional Scoţian (SNP) şi a partidului Plaid Cymru, din Ţara Galilor, declară următoarele: "Votarea nu trebuie să sporească riscul infecţiei. Şi totuşi, dacă parlamentarii ar urma să se aşeze la coadă la 2 metri distanţă, ei vor trebui să treacă printr-un lanţ de colegi care ar ajunge la o lungime de 1300 de metri şi care s-ar întinde pe tot terenul din jurul parlamentului. Toţi parlamentarii trebuie trataţi imparţial şi trebuie să aibă drepturi egale în a participa şi a-şi reprezenta alegătorii atât în privinţa dezbaterilor, cât şi în privinţa disputelor. Dar dacă mulţi parlamentari se află în izolare sau au prieteni sau membri ai familiei aflaţi în izolare sau au copii în grijă, votul personal ar însemna un gest iresponsabil din partea lor. În plus, asta înseamnă că ei nu pot participa, iar vocile alegătorilor lor nu vor putea fi auzite sau consemnate".

Într-un articol scris pentru The Observer, Bryant a scris: "Le-aş sugera în mod delicat tradiţionaliştilor existenţi printre conservatori că asta ar perturba atât de mult întregul sistem, încât până la vară, toată lumea va cere ca votul electronic să devină permanent".

Pe data de 20 mai, Rees-Mogg a anunţat un plan vizând revenirea în Parlament începând din ziua de 2 iunie, el susţinând că asta ar permite guvernului să adopte legile cele mai necesare. El a spus că nişte proceduri parlamentare hibride - care ar face ca majoritatea parlamentarilor să-şi exprime votul prin legături video - nu ar permite o examinare suficientă a problemelor de ordin politic, potrivit G4media.

Potrivit unor surse guvernamentale, guvernului i-ar fi astfel mult mai greu să poată redeschide parţial şcolile pe 1 iunie, dacă parlamentul nu este pregătit să dea un exemplu şi, în acelaşi timp, să se apropie ceva mai mult de normalitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb