Parlamentarii britanici vor închisoare pentru bancherii "iresponsabili"

V.P.
Ziarul BURSA #Politică / 20 iunie 2013

Bancherii britanici cu salarii mari ar putea fi acţionaţi în instanţă şi trimişi la închisoare, potrivit unui raport întocmit de parlamentarii britanici. Comisia Parlamentară pentru Standarde Bancare (PCBS) din Marea Britanie a propus includerea "comportamentului iresponsabil" al bancherilor în rândul infracţiunilor penale.

Remunerarea excesivă a dus la abateri în serviciu, întărind principiul că standardele slabe sunt adesea considerate normale, se arată în raportul PCBS. "Mulţi angajaţi ai băncilor au fost plătiţi prea generos pentru nişte greşeli şi le-au fost acordate bonusuri, care le-au fost plătite înainte să fie evidente consecinţele pe termen lung ale acţiunilor lor", potrivit documentului parlamentarilor. Recompensele băneşti pentru succesele pe termen scurt au fost, uneori, prea mari, spre deosebire de sancţiunile aplicate în caz de eşec, au mai adăugat oficialii britanici.

PCBS, comisie care a fost înfiinţată în Marea Britanie anul trecut, după scandalul de manipulare Libor, care a condus la amendarea Barclays cu 290 milioane de lire, a propus o serie de măsuri drastice, pentru a preveni repetarea crahului financiar din 2008, când Royal Bank of Scotland (RBS) şi Lloyds au fost salvate cu bani publici.

Printre aceste măsuri se numără introducerea în legislaţie a unei noi infracţiuni penale de "comportament iresponsabil" şi amânarea cu până la 10 ani a plăţilor către bancheri, care să fie mai strâns corelate cu siguranţa şi soliditatea instituţiilor de credit. De asemenea, reglementatorii ar trebui să aibă competenţa să anuleze salariile şi pensiile directorilor de bănci care au necesită ajutor din partea statului, UK Financial Investments, organis­mul responsabil pentru gestionarea participaţiei contribuabililor la Lloyds şi RBS, ar trebui anulat, şi noi reforme care să vizeze consolidarea concurenţei în domeniul serviciilor bancare ar trebui implementate, mai notează raportul Comisiei.

Potrivit PCBS, aceste recomandări sunt necesare pentru a repara imaginea şi reputaţia sistemului bancar britanic. Comisia a mai precizat că strategia Trezoreriei de a deţine 82% din RBS nu funcţionează cum trebuie şi a recomandat să se rupă de instituţie.

Potrivit unui studiu al companiei de cercetare Ipsos Mori, atitudinea britanicilor vizavi de bănci a fost puternic afectată de criza financiară din 2008 şi de măsura de salvare a instituţiilor de credit cu bani publici.

În urmă cu o săptămână, Financial Times relata că PCBS pregăteşte mai multe propuneri pentru privatizarea RBS, prezentă şi în ţara noastră, cele mai radicale vizând divizarea aces­teia în o bancă "bună" şi una "rea", res­pectiv distribuirea de acţiuni către populaţie. Parlamentarii solicitau Guvernului de la Londra să ia în calcul toate variantele posibile şi să prezinte un plan în acest sens până în septembrie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tampitii astia de britanici, pentru a-i face responsabili pe cei care au distrus in loc sa creeze, au nationalizat intreprinderile. Prin nationalizare, statul a devenit actionar si astfel, isi va putea trage la raspundere administratorii. In Romania, intreprinderile noastre care au falimentat in ultimii 10 ani, au statul majoritar. Dar statul nostru de ce nu atrage responsabilitatea administratorilor care s-au imbogati atat licit cat si ilicit de pe urma functiilor lor, la intreprinderile care au falimentat sau au intrat in insolventa?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb