Parlamentarii din Comisia de buget doresc să discute cu reprezentanţii băncilor

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 iunie 2009

Preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a declarat ieri că, până la sfârşitul lunii iunie, Comisia sa va avea o întâlnire cu Asociaţia Româ­nă a Băncilor şi cu alte structuri implicate, pentru a discuta problema reluării creditării, pe diverse domenii. "Până la sfârşitul lunii iunie vom relua acest dialog cu Asociaţia Română a Băncilor pe tema reluării creditărilor, de această dată divizată pe domeniile pe care trebuie să se întâmple acest lucru, pe agricultură, pe administraţie publică, în cazul cofinanţărilor şi aşa mai departe", a declarat Viorel Ştefan, citat de NewsIn. Acesta a precizat că în data de 27 mai a mai avut loc, alături de Comisia de buget din Senat, o întâlnire pe această temă, unde reprezentanţii băncilor şi-au arătat disponibilitatea pentru rezolvarea problemei reluării creditării. "S-au pronunţat în sensul că şi ei sunt preocupaţi de ce trebuie făcut pentru relansarea creditării. Dar de la declaraţii până la fondul problemei este cale lungă. Nu cred că sistemul bancar va sacrifica interesul de a avea profit de dragul relansării creditării", a mai afirmat Ştefan. Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, cu referire la întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanţii principalelor bănci, că reacţia acestora este "incorectă" şi a precizat că, deşi le-a propus un parteneriat, nu a auzit decât plângeri din partea băncilor.

"O să fiu foarte sincer să vă spun că reacţia nu este mulţumitoare şi o consider incorectă. Eu le-am propus un parteneriat, iar astăzi am auzit numai plângeri, ce să mai facă statul. Dar este timpul ca băncile din România să facă şi ele ceva pentru economia românească", a spus Traian Băsescu, la TVR 1, întrebat dacă la întâlnirea de la prânz cu băncile acestea au avut o reacţie pozitivă.

"Simpla menţinere a liniilor de credit este un efort pe care îl recunoaştem şi este o respectare a înţelegerilor anterioare acordului cu Fondul, dar eu aştept de la bănci mai mult. Aştept dinamism şi curaj", a spus şeful statului.

Traian Băsescu a precizat că are să le reproşeze băncilor dobânzile foarte mari. "Au lichidităţi, sunt bani, nu înţeleg de ce mai menţin aceste dobânzi. Sigur, au nişte probleme din decembrie, ianuarie, februarie, când s-au repezit să-şi ia clienţii unii altora, ca într-un joc fără reguli, şi atunci au oferit dobânzi foarte mari la depozite. Acum le este foarte greu să coboare aceste dobânzi, pentru că ei plătesc la depozitele pe care le au dobânzi mari, de 20%, de 18%, însă asta nu este vina economiei româ­neşti. Este responsabilitatea lor şi trebuie să-şi asume şi răspunderea de a mai pierde din profit", a mai spus Traian Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb