Reafirmarea legitimităţii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a fi adoptată luni în Rada Supremă, parlamentul ucrainean, informează dpa.
În cadrul unei sesiuni speciale pentru a marca trei ani de la începerea invaziei Rusiei pe scară largă, rezoluţia a obţinut 218 voturi favorabile, sub cele 226 de voturi necesare pentru a putea trece.
Aproape 54 de parlamentari prezenţi în sala de şedinţe nu au luat parte la vot, inclusiv 38 de reprezentanţi ai partidului preşedintelui, Slujitorul Poporului.
Rezoluţia a fost concepută de conducerea forului legislativ ca o demonstraţie simbolică de sprijin pentru preşedintele Zelenski, a cărui legitimitate este atacată de Rusia şi, mai recent, de Statele Unite.
"Rada Supremă aminteşte încă o dată că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost ales în alegeri libere, transparente, democratice. Mandatul său nu este pus în discuţie de poporul ucrainean sau de Rada Supremă".
Textul face referire şi la articolul 108 din Constituţia Ucrainei, potrivit căruia şeful statului aflat în funcţie rămâne în funcţie până când următorul preşedinte ales preia funcţia.
Mandatul preşedintelui Zelenski s-a încheiat în luna mai, însă nu pot fi programate alegeri din cauza legii marţiale aflate în vigoare în Ucraina, aminteşte dpa.
Donald Trump l-a acuzat săptămâna trecută pe Volodimir Zelenski că este un "dictator" deoarece nu a organizat alegeri în ultimii ani, preluând acuzaţii similare, aduse anterior de Rusia.
Preşedintele Zelenski s-a putut baza până acum pe majorităţi schimbătoare în Parlament pentru a adopta legi deoarece nu întotdeauna sunt prezenţi suficienţi parlamentari din propriul său partid.
Acordurile internaţionale, cum ar fi un potenţial tratat de pace cu Rusia sau propusul acord cu SUA privind exploatarea resurselor minerale ucrainene, nu pot fi ratificate şi nu pot intra în vigoare fără sprijin parlamentar.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2025, 22:45)
Pai normal, cu un sprijin de max. 4% cum vrea criminalul actor pitc ratat sa si distruga mai departe tara si sa i omoare poporul?
Ar trebui judecat si spanzurat
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2025, 23:29)
Rusia nu are structuri democratice, de asta nu puteți înțelege.
Parlamentul de la Kiev a spus că Rusia mai poate pierde încă 1 milion de ruși, dar nu mai are altă armată sovietică. Ce s-a dus e copeica ta.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2025, 23:48)
Alcoolul in exces dauneaza grav sanatatii,
mai ales la ficat si creier (dar numai la cei care au)