Parlamentul European a respins astăzi raportul privind descărcarea bugetară pe 2020 al agenţiei de pază a frontierelor externe ale UE (Frontex), informează AFP, conform Agerpres.
Agenţia apreciază că votul de la Strasbourg a exprimat neîncrederea în Frontex, acuzată că a ascuns returnarea forţată a migranţilor din Marea Egee.
Europarlamentarii şi-au amânat decizia în mai, înainte de a refuza printr-un vot strâns descărcarea bugetară a Frontex - un gest care nu are consecinţe asupra activităţii agenţiei.
În 2020, mai multe anchete de presă şi un raport al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) au indicat că Frontex a jucat un rol în respingerea cu forţa a migranţilor de către garda de coastă a Greciei.
Lipsa procedurii de închidere oficială a bugetului Frontex "nu schimbă trecutul, dar trimite un semnal clar în favoarea acţiunii şi a schimbărilor", a arătat eurodeputatul ecologist belgian Philipp Lamberts, care a cerut Comisiei Europene "o acţiune hotărâtă pentru a pune capăt definitiv acestor tratamente inumane" aplicate migranţilor.
Directorul Frontex, francezul Fabrice Leggeri, a demisionat în aprilie după o anchetă OLAF care îl viza în mod special, alături de alţi doi membri ai consiliului executiv al agenţiei. Raportul confidenţial a fost dezvăluit recent integral, însă fără nume, de revista germană Der Spiegel, în colaborare cu mai multe portaluri online de anchete; documentul consemnează "greşeli grave şi alte nereguli" ale conducerii Frontex din perioada respectivă.
Conform raportului, şefii agenţiei au participat la returnări forţate ale migranţilor din apele greceşti sau au acoperit astfel de operaţiuni şi în acelaşi timp au gestionat necorespunzător activitatea Frontex, marcată de conflicte de interese şi de cazuri de hărţuire.
Frontex a reacţionat vinerea trecută printr-un comunicat în care susţine că acestea "sunt practici din trecut".
"Sunt conştientă că lectura raportului a fost şocantă pentru mulţi dintre dumneavoastră, cum a fost şi pentru mine, dar sunt convinsă că consiliul de administraţie al Frontex şi-a asumat pe deplin răspunderea într-un mod foarte eficient", a afirmat în faţa europarlamentarilor Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne. Ea a adăugat că speră ca până la sfârşitul anului să fie numit un nou director al Frontex.
Mandatul agenţiei a fost întărit în 2019, Frontex fiind acum agenţia europeană cu cel mai mare buget, după creşteri în fiecare an. În 2020, suma a ajuns la circa 360 de milioane de euro, iar în 2022 - la 750 de milioane, menţionează AFP.
Parlamentul European a respins şi descărcarea bugetară a Consiliului Uniunii Europene, ca de fiecare dată în ultimii zece ani, pentru a condamna lipsa de cooperare din partea acestei instituţii.