Parlamentul European susţine asigurarea fructelor şi a laptelui în şcoli

Elena Deacu
Companii / 28 mai 2015

Deprinderile de alimentaţie sănătoasă se formează devreme, de aceea UE şi statele membre ar trebui să facă şi să investească mai mult pentru a încuraja copiii să mănânce sănătos şi de la producători locali, a spus Parlamentul miercuri.

Deputaţii au modificat propunerea legislativă şi au aprobat un mandat de negociere cu statele membre, care are în vedere asigurarea unor lecţii de alimentaţie sănătoasă, precum şi lapte, fructe şi legume în şcoli din schemele europene.

"O alimentaţie sănătoasă şi echilibrată este baza unei stări bune de sănătate. Însă consumul de fructe, legume şi lapte a scăzut în UE, cu multe consecinţe negative pentru europeni. Noile reguli prevăd mai multe măsuri luate de şcoli, nu numai pentru a le oferi copiilor noştri alimente sănătoase, ci şi pentru a-i educa în privinţa deprinderilor de alimentaţie sănătoasă", a spus Marc Tarabella (S&D, BE), raportorul din Parlament.

Parlamentul a aprobat propunerea de a combina schemele de lapte şi fructe din şcoli şi de a extinde măsurile educative.

Deputaţii au inclus produsele lactate cu efecte benefice dovedite asupra sănătăţii copiilor, cum ar fi brânza, caşul şi iaurtul pe lista alimentelor eligibile pentru finanţări UE (cu condiţia să nu fie aromatizate şi să nu conţină adaosuri de fructe, nuci şi cacao), prioritare fiind produsele locale şi regionale

Ei au cerut statelor membre să rezerve 10-20% din finanţarea UE pentru activităţile educative, pentru promovarea deprinderilor de alimentaţie sănătoasă şi pentru combaterea risipei alimentare, inclusiv prin vizite la ferme şi distribuirea ocazională a unor specialităţi locale, cum ar fi fructe şi legume procesate (cu condiţia să nu conţină zahăr, grăsimi, sare, îndulcitori sau amelioratorii artificiali de aromă), miere, măsline sau fructe confiate

Totodată, ei au solicitat alocarea a unei sume suplimentare de 20 milioane de euro pentru măsuri în domeniul produselor lactate, ceea ce va duce finanţarea anuală în acest domeniu la 100 milioane de euro, iar cea pentru fructe şi legume, la 150 milioane

O distribuţie corectă a fondurilor UE între statele membre, prin stabilirea a două criterii principale pentru întreaga schemă (procentul copiilor cu vârste între 6 şi 10 ani în totalul populaţiei şi gradul de dezvoltare a regiunii în interiorul statului membru). Nivelul anterior de fonduri alocate schemelor de lactate va fi luat în calcul pentru primii şase ani, fiind comparat cu o sumă minimă anuală, nouă, de ajutor UE, stabilită pentru fiecare copil, potrivit deputaţilor.

Parlamentul a aprobat amendamentele la propunerea legislativă şi mandatul de negociere cu statele membre UE, cu 458 de voturi pentru, la 97 şi 28 de abţineri. După aprobarea de către Consiliul de Miniştri a poziţiei lor de negociere, Parlamentul, Consiliul şi Comisia Europeană vor începe discuţiile privind varianta finală a legii.

Schema de distribuţie a laptelui în şcoli a fost stabilită în 1977. Schema de distribuţie a fructelor, care include şi prevederi pentru educaţie, a fost introdusă în 2007. Ambele scheme au fost prevăzute pentru promovarea consumului de fructe, legume, lapte şi produse lactate, dar au funcţionat până acum în baza unor dispoziţii legale şi financiare distincte. Toate cele 28 de state membre participă la schema de distribuţie de lapte şi 25 la schema de distribuţie de fructe (statele membre UE, cu excepţia Marii Britanii, a Finlandei şi a Suediei).

Consumul de fructe, legume şi lapte este în continuare în scădere în Europa. Peste 20 de milioane de copii sunt supraponderali, iar adolescenţii consumă în medie dioar 30 - 50% din porţia zilnică recomandată de fructe şi legume.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb