Parlamentul European va dezbate astăzi situaţia din Republica Moldova şi provocările pe care autorităţile de la Chişinău trebuie să le gestioneze în această perioadă, în urma recentelor proteste de stradă şi avertizări cu privire la o lovitură de stat, informează Radio Chişinău, conform Agerpres.
Parlamentul European face referire la avertismentele făcute de autorităţile de la Chişinău potrivit cărora Rusia doreşte să organizeze o lovitură de stat în Republica Moldova, inclusiv prin sabotaj şi prin stimularea tulburărilor civile, ca o modalitate de a opri procesul de integrare a republicii în Uniunea Europeană.
Dezbaterea privind provocările întâmpinate de Republica Moldova ca urmare a războiului din Ucraina şi încercărilor de destabilizare din partea Rusiei va fi urmată de o declaraţie a şefului politicii externe a UE, Josep Borrell.
În acest context, europarlamentarul român Siegfried Mureşan a scris pe Facebook că Republica Moldova este la fel de importantă pentru siguranţa României şi a Uniunii Europene cum este şi Ucraina.
Europarlamentarul român a apreciat modul în care Republica Moldova a ajutat mii de refugiaţi ucraineni, contribuind astfel la siguranţa Europei.
"Cu un guvern servil şi antieuropean la Chişinău, Rusia ar fi fost mai periculoasă acum pentru noi toţi, folosindu-se de Moldova'', a scris Mureşan.
În opinia sa, Rusia şi oligarhii din Republica Moldova vor o ţară săracă şi controlabilă, în care justiţia nu funcţionează, de aceea fac tot posibilul să o destabilizeze.
Europarlamentarul român susţine implementarea mecanismului prin care UE să poată sancţiona oligarhii din Republica Moldova care lucrează la destabilizarea ţării, aşa cum a sancţionat şi oligarhii din Federaţia Rusă responsabili de războiul din Ucraina.
În postarea sa, Siegfried Mureşan subliniază că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este cel mai sigur mod prin care poate fi garantată stabilitatea şi siguranţa republicii pe termen lung şi face apel la deschiderea negocierilor de aderare înainte de finalul acestui an.
Europarlamentarul român mai spune că Uniunea Europeană trebuie să susţină în continuare financiar Republica Moldova, inclusiv pentru a-şi reduce dependenţa faţă de gazul din Federaţia Rusă şi să acorde sprijin autorităţilor de la Chişinău în lupta cu propaganda şi dezinformarea rusă.
O rezoluţie privind situaţia din Republica Moldova ar urma să fie supusă la vot în Parlamentul European, într-o sesiune plenară viitoare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2023, 18:01)
CE S-A DISCUTAT AZI ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN REFERITOR LA MOLDOVA ? SAU TOTUL A FOST AMÂNAT PENTRU ... LA NOAPTE ?! ...