PARTE A COSTUMULUI POPULAR TRADIŢIONAL MARAMA - element de inspiraţie pentru producătorii licorii bahice

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Cultură / 24 iunie 2019

MARAMA - element de inspiraţie pentru producătorii licorii bahice

Alături de ia românească, marama - vălul din pânză fină care împodobeşte capul femeilor - completează armoinos costumul nostru popular. Această bucată de borangic ţesut nu a rămas la statutul de năframă, ci pare să reprezinte chiar o sursă de inspiraţie pentru unii producători de vinuri.

Domeniul Coroanei Segarcea a lansat, la începutul aces-tei luni, o nouă colecţie de vinuri, pe care a denumit-o "MARAMA".

Colecţia de vinuri nobile "MARAMA" a fost creată în amintirea Reginei Maria, acest obiect vestimentar al portului romnânesc fiind atât de îndrăgit de regină încât îl purta aproape în orice împrejurare, identificându-se, astfel, cu marama, din care a făcut un simbol al tradiţiei noastre.

Licorile "MARAMA" au fost lansate atât la Castelul Bran, cât şi pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, la Palatul Reginei Maria, locul său de suflet, unde, prin testament, a decis ca inima să-i fie păstrată.

Bucurându-se de mai mult de 100 de invitaţi, evenimentul de lansare organizat de Domeniul Coroa-nei Segarcea a avut loc în "Casa de piatră" de pe domeniul ce a aparţinut Reginei Maria. Memoria acesteia a fost evocată de aca-demicianul Răzvan Theodorescu, care a spus, citat de Cotidianul.ro: "Regina Maria şi-a amintit la Cotroceni că des-cinde din Romanovi şi şi-a comandat mobilă ruso-bizantină, dar şi că descinde din Casa de Windsor, comandându-şi mobilă în stil celtic. Tot ea a transformat zidurile acelea austere medievale ale Castelului Bran (care nu are nici o legătură cu Dracula) într-un loc ce este vizitat şi azi de numeroşi turişti. Femeia aceasta extraordinară a adus bun gust în România! Balcicul a fost dovada subtilităţii ei. Faptul că aţi dat numele acesta, «MARAMA», atât de românesc, unei regine ruso-britanice, care a fost mai româncă decât nu ştiu câţi români, vă face cinste!"

Proprietarii Domeniului Coroanei de la Segarcea au povestit cum au primit proprietăţile pe care au plantat zeci de hectare de vie, fără să uite amintirea Casei Regale a României, în numele căreia au pus pe piaţă mai multe colecţii de vinuri, precum "Principesa Margareta", "Minima Moralia" sau aceas-tă serie de şase vinuri nobile din seria "MARAMA", dedicată Reginei Maria.

Mihai Anghel, care administrează afacerea, decorat în urmă cu câţiva ani de MS Regele Mihai, declara că Domeniul Coroanei a fost semnul divin pe care l-a urmat şi: "Sînt foarte mîndru de felul în care arată azi şi, mai ales, pentru că am reuşit să înlocuiesc toată via cu soiurile de struguri cultivate pe vremea Regelui Carol I. De aceea spun mereu că am primit Domeniul Coroanei ca pe un dar divin".

Colecţia de vinuri "MARAMA" este alcătuită din şase vinuri nobile: Feteas-că Regală, Fetească Albă, Tămâ-ioasă Românească, Tămâioasă Roză, Feteas-că Neagră Roze şi Fetească Neagră. Toate acestea au o etichetă albă pe care parcă sunt brodate "musculiţele" ce se găsesc pe marama purtată toată viaţa cu mândrie şi nobleţe de Regina Maria.

"MARAMA" este a doua colecţie cu trimitere directă la Casa Regală pe care a pus-o în circulaţie Domeniul Coroanei din Segarcea, prima având denumirea Principesa Margareta, conform publicaţiei citate mai sus. De alt-fel, Domeniul Coroanei este furnizor oficial al Casei Regale din România.

Reprezentanţii companiei spun că "Domeniul Coroanei Segarcea se întinde peste un terroir binecuvântat, cu sol aspru şi soare arzător, ca într-un amestec preţios de natură şi caracter uman. Aflată pe aceeaşi latitudine cu Bordeaux şi Piemonte, în paralela «de aur», via de la Segarcea adăposteşte soiuri de struguri roşii, albi, precum şi soiuri cu caracter aromatic, aduse din pepiniere din Franţa şi Italia. Dintre acestea, o varietate rose, provenind dintr-un nobil Muscat de Frontignan, cultivat în sudul Franţei, a reuşit să supravieţuiască timp de mai bine de un secol în via de la Segarcea, rămânând unică în lume".

Segarcea - "pământ mult visat" în denumirea lui latinească - este unul dintre cele doisprezece domenii date în administrare Casei Regale a Româ-niei în 1884, în timpul regelui Carol I, de către Parlament. Acesta a fost momentul în care a luat naştere Adminis-traţia Domeniilor Coroanei (ADC). Dintre aceste domenii, cel de la Segarcea era singurul căruia o serie de specialişti agronomi şi viticultori coordonaţi de Florian Davidescu şi Dobre Rădulescu, i-au dat drept destinaţie cultivarea viţei de vie.

De atunci, vinurile de la Domeniul Coroanei Segarcea au însoţit Familia Regală în timpul dineurilor diplomatice şi evenimentelor oficiale şi au fost martorele evenimentelor istorice, ca un tăcut şi loial servitor, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

Domeniul Coroanei Segarcea a fost preluat chiar de ziua regalităţii, pe 10 mai 2002, de familia Anghel, care, prin întreaga investiţie, a urmărit readucerea la viaţă a valorilor regale şi a celor mai înalte standarde de elaborare a vinului, de care Regele ar fi fost pe deplin mulţumit. Plantaţia de 300 de ha a fost complet refăcută începând din anul 2005.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb