Participarea opţională la Pilonul II de pensii - o idee proastă

THEODOR STOLOJAN
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 septembrie 2017

Participarea opţională la Pilonul II de pensii - o idee proastă

Guvernul a afirmat că se pregăteşte să modifice legislaţia cu privire la Pilonul II de pensii, în sensul ca participarea angajaţilor să nu mai fie obligatorie, ci opţională. Argumentul invocat de către primul-ministru ar fi că în Pilonul I de pensii "randamentul" este mai mare decât cel obţinut la Pilonul II de pensii. În prezent, angajatul, care participă la Pilonul II de pensii, varsă lunar la acest pilon o sumă reprezentând 5,1 la sută din salariul său brut (acest procent ar fi trebuit să ajungă deja la 6 la sută).

Acest argument este fals. În realitate, un angajat care optează să nu mai contribuie la Pilonul II de pensii, respectiv contribuţia sa de 5,1 la sută din salariul brut să fie vărsată tot la Pilonul I de pensii, nu câştigă nimic în plus la pensie. Explicaţia este simplă: pensia în cadrul Pilonului I de pensii se calculează pe baza numărului de puncte de pensie, rezultat din raportul, în fiecare an, al salariului obţinut de angajat la salariul mediu pe economie.

De exemplu, un angajat care a avut salariul mediu pe economie in anul 2016, are un punct de pensie pentru acel an; cine a avut dublul salariului mediu pe economie, va avea două puncte de pensie.

În consecinţă, faptul că un angajat varsă o contribuţie la Pilonul I de pensii mai mare cu suma aferentă procentului de 5,1 la sută nu are nicio relevanţă, deoarece punctele de pensie se calculează în funcţie de mărimea salariului. Guvernul, dacă chiar are de gând să aplice această măsură proastă, atunci ar trebui să schimbe modul de calcul al punctului de pensie: în loc de raportul între salariul angajatului şi salariul mediu pe economie să opereze cu contribuţia angajatului virată la Pilonul I de pensii şi contribuţia medie pe economie. Dar această schimbare ar conduce imediat la faptul că pensia cuvenită în Pilonul I de pensii pentru un angajat care participă şi la Pilonul II de pensii va fi mai mică decât pensia unui angajat care lucrează în aceleaşi condiţii, dar este participant numai la Pilonul I de pensii.

Soluţia corectă nu este slăbirea Pilonului II de pensii, prin reducerea numărului de participanţi, ci, dimpotrivă, întărirea acestuia, prin mărirea contribuţiei de la 5,1 la sută la 6 la sută, aşa cum a fost prevăzut la adoptarea acestui pilon.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Traficantul de influență, Stolojan, trântește concluzia de după ușă. Practic, vine de nicăieri.

    "Soluția corectă" 

    Soluția la ce? La creșterea deficitului bugetului de pensii de stat?

    Pedelacii s-au grăbit să majoreze contribuția donată administratorilor privați, acționând în contratimp cu guvernanții Ungariei și Poloniei, care la acea vreme diminuau contribuțiile virate privaților. 

    1. matinal, bravo.

      solutia corecta la asigurarea unui venit sustenabil din pensie pentru cat mai multi romani, nu sa stam la cheremul statului care oricum, peste 2-3-4 decenii, nu iti va da nici macar de o paine. Daca 2 tari din lumea asta mare au facut asta, nu inseamna ca au facut bine. 

      Pe mine nu ma intereseaza cum gestioneaza statul deficitul, nu din cauza transferurilor la pilon II se mareste, ci, acum, din cauza pensiilor speciale acordate in stanga si in dreapta, mai putin oamenilor de rand.

      Pentru mine, stiu ca singurul mod de a imi fi asigurat un venit cat de cat la pensie, este sa am si Pilonul II. 

      Tot pedelacii au mărit gaura bugetului de pensii de stat acordând pensia minimă unora care n-au contribuit. Pensia minimă reprezintă, de fapt, ajutor social.

      Ați vrut doar să speriați tâmpițeii cu dramele actualilor pensionari (vechime întreagă și limită de vârstă) pe care i-ați batjocorit. 

      Pentru mine, știu sigur că îngraș niște căpușe care administrează pilonul II, așa-zisele randamente sunt și banii mei pe care statul îi folosește pentru plata serviciului cu datoria publică, garanția de stat pentru pilonul II va dispărea într-un an și voi încasa o așa-zisă pensie privată de 3 pâini pe lună.

      Pai si merita shleahta anumitor pensionari suturi numa' cu shpitzu'n cururi si azvarliti de guler pe scari !!!

      Cum ma, unde s-a mai pomenit ca pensionarii din armata , politie sau justitie sa isi bata joc de restul tarii, de mame si copii prin pensiile absolut SFIDATOARE ??!!?? Base trebuia sa taie cu 50% minim 80% din pensii ! Iar pamantul nelucrat timp de maxim 5 ani sa fie confiscat de stat, nu sa ramana parloaga, in NESIMTIREA betivului de la tara , ce hauie in crsmalele satelor jos Basescu, holbandu-se pe latrina 3 toata ziulica !!! 

      Trebuia să le taie, nu să le mărească.

      Pensiile securiștilor au crescut continuu, iar bețivilor de care zici le-a dat pensia minimă din bugetul de pensii de stat. 

      Contributorii decenți fac foamea din cauza mafiei securiste care vrea să închidă și haznaua 3. Doar să furi tot bugetul statului e plictisitor, e nevoie de o democrație nord-coreeană, populară. 

      Ti-am zis dimineață că ești traficant de influență și aflu din ziare că te-a denunțat Gabriel Sandu.

      Prin intermediul LAR-urilor, Microsoft a făcut trafic de influență începând cu anul 2004, fiind susținut în acest sens de un grup consistent de oameni politici în frunte cu președintele de atunci al României, Traian Băsescu, cu primul-ministru Emil Boc, cu consilierul președintelui României, Theodor Stolojan etc. 

      Auzi cat se primeste salar pentru jobul de postac? Daca nu esti postac,esti prost de bubuie.

    Dacă statul este nemulțumit de administratorii privați atunci sa înființeze o societate de ADMINISTRARE deținuta de stat care sa concureze pe aceasta piața . Cred ca rezultatele vor vorbi de la sine. Altfel comparam mere cu pere.

    1. ......Fugi d-le....Societate de Administrare ??? detinuta de Stat este ehivalent cu un FURT pe fata...Cine sa administreze ...persoane puse politic ??? Nu vezi cum sunt in stare sa administreze Bugetul Romaniei...

    Poți sa optezi sa cedezi si locuința, autoturismul sau banii din banca de exemplu. Dacă alternativa este sa fi împușcat bineînțeles ca alegi prima varianta.

    1. Virarea contribuției la pensia privată obligatorie își oferă nenumeroase alternative.

      Capitalism obligatoriu, piață liberă cu banii statului, concurență pe 2,5% comision fix general.

      Umblați cu cercul. 

    Luatul celor 8 miliarde de euro este miza, restul este ambalajul.

    1. Te referi la cei care deja încasează comisioane de pe urma lor fără să facă nimic?

      Legea a fost cizelata de Bruxelles ca să se îmbogățească niște șmecheri. Ce capitalism e ăla în care un șmecher încasează niște bani de la stat pe gratis își retine din toată suma 2,5 % , nu din câștig cum ar fi normal apoi îi folosește 30 de ani fără dobânda dupa care îi restituie beneficiarului dacă o mai trăii. De exemplu în perioada 2008-2017 randamentul la pilonul 2 a fost intre 9 și 12 % ,depinde de administrator.Deci pensionarul a câștigat o medie de 10 % în 9 ani, cam 1,2 % pe an, în timp ce preturile au crescut cu 100 %. Singurele randamente pozitive au fost la salariile și profiturile administratorilor. Va dați seama ca în 30 de ani pe trendul ăsta fondul va creste cu 30 % iar prețurile cu 300 %. De fapt ne aducem aminte cu toții promisiunile din campania electorală când Stolojan și Videanu promiteau un salariu minim de 1000 € și o pensie minimă de 700 € așa că de sfaturile lor suntem sătui.

    Pilonul 2 este o cacealma si guvernantii stiu acest lucru.Schimbarea denumirii fondului si investitiile in alte tari sunt inceputul realizarii planuluipus la cale pentru a da lovitura peste cativa ani.precedente exista.Cine a studiat istoria fondurilor de pensii stie la ce fac referire.

    Nea Stolo, te-ai rablagit de tot. Legea pensiilor spune ca "În situaţia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condiţiile prezentei legi se corectează cu raportul dintre contribuţia datorată la sistemul public de pensii şi contribuţia prevăzută de lege pentru condiţii normale de lucru.".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb