Participaţia statului la Fondul Proprietatea a scăzut la 9,15%

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 6 septembrie 2011

Participaţia statului la Fondul Proprietatea a scăzut la 9,15%

ANRP a transmis în perioada 2-25 august un număr 646 titluri de conversie Depozitarului Central pentru transferul unor pachete reprezentând 3,37% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) de la Ministerul Finanţelor în contul a 720 de persoane, astfel că statul mai are 9,15% din titluri.

La finalul lunii iulie, statul deţinea prin Ministerul Finanţelor Publice 12,52% din acţiunile Fondului.

Pachetul de acţiuni transferat din portofoliul Ministerului de Finanţe în perioada 1-25 august este evaluat la 206,8 milioane lei (48,7 milioane euro), raportat la preţul de la închiderea şedinţei bursiere de vineri, de 0,4449 lei/acţiune.

Cel mai mare titlu de conversie acordat unei persoane echivalează cu 0,53% din acţiunile Fondului Proprietatea şi era evaluat la 37 milioane lei (aproximativ 8,7 milioane euro) la data emiterii, a comunicat Autoritatea, citată de Mediafax.

La calculul valorii pachetului, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a utilizat un preţ mediu ponderat de 0,5043 lei/acţiune.

Totodată, ANRP precizează că analizează şi verifică documentele depuse în 106 de dosare.

Autoritatea menţionează şi că nu a modificat ordinea în care sunt emise titlurile de plată aferente despăgubirilor şi/sau de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, deşi Guvernul i-a acordat acest drept.

FP este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

Fondul are un capital social de 13,778 miliarde lei, divizat în 13,778 de acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu.

La finalul lunii iulie, FP avea 10.343 de acţionari, dintre care cel mai mare Ministerul Finanţelor Publice, cu 12,52%.

Franklin Templeton, administratorul Fondului, a anunţat saptămâna trecută, că va lua măsuri pentru blocarea unui pachet de 2,7% din titlurile FP pentru care statul nu a adus aport în natură prin acţiuni la trei companii şi din cauza cărora există o diferenţă de 372,5 milioane lei între capitalul subscris şi cel vărsat, până la recuperarea sumei respective.

Acţionarii persoane fizice români deţineau la finalul lunii iulie 38,55%, investitorii instituţionali locali controlau 9,08% (dintre care 1,18% erau acţiuni răscumpărate de FP). Investitorii străini persoane fizice deţineau 8,84%, iar jucătorii instituţionali nerezidenţi aveau un pachet cumulat de 31,01%.

Potrivit unei raportări, transmisă la mijlocul lunii iunie de compania britanică de investiţii City of London Investment Management, aceasta deţinea în numele clienţilor săi 5,85% din titlurile Fondului Proprietatea, fiind, astfel, cel mai mare acţionar instituţional străin.

Preţul acţiunilor FP a scăzut în şedinţa bursieră de vineri cu 1,79%, la 0,4449 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 6,13 miliarde lei (1,445 miliarde euro).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Eu cred ca statul stie ca acest fond este o "fata morgana' care cand tie lumea mai draga devine un al doilea FNI,dar cu mainile mai curate!!!Cand in tara asta dispare hotia,noi nu ne vom mai numi romani,asta-i sigur,poate daci sau traci!!!

    Mie,nu mi-a inspirat nici o incredere acest fond pentru ca se vede din avion ca este o gaina de jumulit de catre hotii cu gulerase albe de prin guvern si nu numai!!!Totul este o marlanie si cand vrei sa constati ca asa este trebuie doar sa urmaresti cati zeci de ani ai trebuieste statului ca sa-si plateasca mizeriile si porcariile facute pe vremea comunismului.Eu personal cunosc o familie care asteapta ,prin ANRP decizia si convertirea dreptului de prorpeitate in actiuni la FP de mai bine de 14 ani!!!!!Asta spune totul de mizeria ,faradelegile,hotia si nesimtirea statului in a-si plati datoriile catre popor!!!Restul ce spune statul prin reprezentatii lui,recte FP este o latratura ordinara,la luna!!!Statul te fura cu 4 maini si iti da cu un deget dreptul tau,inapoi.De aceea sunt convins ca tara asta nu se poate numi altcumva decat romania-tara tuturor faradelegilor,hotiilor,minciun ii,mizeriei morale,decadentei clasei politice ,etc ,dar nimic mai mult de atata!!!Ai cinstea,ordinea si bunul simt nu mai exista de sute de ani si nici nu va mai exista!!!

    Imi este rusine ca sunt roman!!! 

    1. altceva nu mai merita sa scriu,despre aceasta tara!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb