Patronatele ameninţă că vor boicota Codul Fiscal

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Politică / 28 martie 2005

Patronii, fentaţi de Guvern

Oamenii de afaceri sînt mai supăraţi ca niciodată. Este greu de spus ce îi deranjează mai mult: noile taxe impuse de Guvern sau modul în care ele au fost promovate. Oamenii de afaceri au ieşit, vineri, roşii de furie de la întîlnirea cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor. Patronatele ameninţă că nu vor aplica noile măsuri, iar dacă Finanţele le vor sancţiona afacerile, atunci vor da în judecată Guvernul, atît în ţară, cît şi la tribunalele internaţionale. Oamenii de afaceri se simt păcăliţi de Ministerul Finanţelor, care i-a chemat vineri să dezbată un proiect ce fusese aprobat de Guvern cu o zi înainte. Noile măsuri fiscale nu au fost discutate cu patronatele şi sindicatele nici măcar în Consiliul Economic şi Social. Singura întîlnire pe această temă a avut loc, miercuri, la Palatul Victoria, la care au participat ministrul de stat, George Copos (foto) şi reprezenanţii principalelor patronate. La întîlnire, însă, surpriză!, oamenii de afaceri nu văzuseră proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru că nimeni nu s-a gîndit şi la ei! Deşi există o lege în vigoare privind transparenţa deciziilor guvernamentale, Ministerul Finanţelor le-a trimis proiectul, miercuri, la sediile lor, în timp ce ei erau la Guvern ca să-l discute. Tot atunci Ministerul Finanţelor i-a invitat pe reprezentanţii patronatelor la o dezbatere pe marginea Codului Fiscal pentru ziua de vineri. Dinu Patriciu, partener de afaceri cu George Copos (şi urmaşul acestuia în fruntea Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român), a fost singurul din cei prezenţi care avusese posibilitatea să citească proiectul înainte, astfel că a propus mai multe amendamente Guvernului. Amendamentele lui Dinu Patriciu au fost însuşite şi de colegii săi. Sensibil la anumite plîngeri ale oamenilor de afaceri, George Copos le-a promis că va propune premierului Tăriceanu şi ministrului finanţelor Ionuţ Popescu să amîne cu o lună aprobarea proiectului, astfel încît el să poata fi dezbătut cu partenerii sociali. Promisiunea ministrului Copos şi invitaţia Finanţelor pentru ziua de vineri părea să arate că, în şedinţa de joi, Guvernul va amîna din nou aprobarea proiectului. Şi totuşi joi Guvernul a aprobat proiectul de ordonanţă de urgenţă, iar amendamentele patronatelor au fost aruncate la coş.

Oamenii de afaceri sînt hotărîţi să nu aplice noile măsuri fiscale promovate joi de Guvern

La prima sancţiune, ei vor da în judecată Ministerul Finanţelor şi Guvernul României

Primul-ministru a furnizat un răspuns arogant: "Accesul la Justiţie este liber în România"

Un nou premier arogant se profilează la orizont- Călin Popes-cu Tăriceanu: după ce a încălcat le-gea modificînd în regim de urgenţă Codul Fiscal, fără să dezbată înainte proiectul, primul-ministru le transmite oamenilor de afaceri şi inves-titorilor străini că n-au decît să-l dea în judecată dacă nu le convine!

Redactorul "BURSA" l-a informat sîmbătă pe premierul Tăriceanu, prin intermediul purtă-to-rului de cuvînt, de intenţia patronatelor de a boicota noile măsuri fiscale şi de a acţiona în instanţă Guvernul, solicitîndu-i totodată să răspundă la nemul-ţumirile oamenilor de afaceri. Guvernul a furnizat un răs-puns în scris pe care îl reproducem în facsimil. Astfel că, după ce joi ministrul finanţelor Ionuţ Popes-cu şi-a cerut scuze pentru aplicarea modificărilor la Codul Fiscal mai devreme de şase luni, recunos-cînd astfel că a încălcat legea, sîmbătă Guvernul României îi îndeamnă pe oamenii de afaceri să se plîngă la Tribunal!

Atitudinea Guvernului este mai mult decît insolentă la adresa mediului de afaceri. Cu atît mai mult cu cît patronatele şi investitorii străini sînt revoltaţi că Guvernul nu i-a consultat înainte să aprobe noile mă-suri, încălcînd încă o dată legea.

Reprezentanţii patronatelor sus-ţin că nu înţeleg urgenţa Guvernului, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor se laudă cu colectări mai bune la buget. Ei mai reproşează Guvernului că nu a motivat public urgenţa aplicării noile taxe, din moment ce nu comunică care sînt găurile bugetare pe care trebuie să le astupe prin aceste măsuri.

Ministrul finanţelor spune doar că noile măsuri vor aduce la bugetul de stat aproximativ 16.000 de miliarde de lei, mulţumindu-se să-i asigure pe oamenii de afaceri că nu va mai modifica Codul Fiscal în acest an. Numai că, vineri, reprezentanţii patronatelor au declarat că şi-au pierdut încrederea în promisiunile Guvernului, motivînd că după ce astăzi s-au trezit cu noi taxe fără să-i întrebe nimeni, mîine s-ar putea să afle că trebuie să plătească un TVA mai mare. Oamenii de afaceri mai spun că, în aceste condiţii, le este aproape imposbil să-şi mai planifice afacerile. Iar efectele vor fi altele decît cele pe care le aşteaptă Guvernul: mai puţini bani la buget şi şomaj mai mare...

GUVERNUL ROMÂNIEI

Referitor la solicitarea adresată Purtătorului de Cuvânt al Guvernului, Biroul de Presă este împuternicit să vă informeze:

În România, accesul la justiţie este liber. Pentru detalii referitoare la întâlnirea patronatelor cu ministrul de stat George Copos, vă rugăm să luaţi legătura cu acesta din urmă.

Data: 26.03.2005

(Biroul de Presă)

Sindicatele iau apărarea patronatelor

Bogdan Hossu, pre-şedintele confederaţiei "Cartel Alfa", este solidar cu ne-mul-ţu-mirile patronatelor. Bogdan Hossu a propus Minis-terului Finanţelor şi Guvernu-lui să apeleze la o procedură foarte rapidă pentru dez-baterea modificărilor la Codul Fiscal, iar amendamentele partenerilor sociali să poată fi însuşite şi susţinute de repre-zentanţii Finanţelor în comisiile parlamentare. Altfel, spune şeful "Cartel Alfa", sindicatele şi patronatele vor acuza Guvernul că a încălcat legea.

Patronatele cer Guvernului să amîne publicarea ordonanţei

Cris-ti-an Pârvan, secre-tarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afa-ceri din Ro-mâ-nia, spune că patronatele solicită Guvernului să blocheze publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de modificare a Codului Fiscal, astfel ca ea să poată fi dezbătută cu partenerii social. În caz contrar, domnia sa spune că patronatele sînt ho-tărîte să nu aplice noile măsuri aprobate de Guvern, iar dacă vor fi sancţionaţi pentru acest lucru, atunci vor da Guvernul în judecată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb