PAUL KRUGMAN, LAUREAT AL PREMIULUI NOBEL PENTRU ECONOMIE: "Proiectul monedei comune propus de Brazilia şi Argentina este o idee îngrozitoare"

ANDREI IACOMI
Macroeconomie / 31 ianuarie 2023

"Proiectul monedei comune propus de Brazilia şi Argentina este o idee îngrozitoare"

"Nu ştiu cui i-a venit această idee, dar cu siguranţă habar n-are economie monetară internaţională"

Proiectul monedei comune propus de Brazilia şi Argentina este o "idee îngrozitoare", spune economistul Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel, conform Business Insider.

"O monedă comună poate funcţiona pentru state ce sunt printre partenerii comerciali principali, unul pentru celălalt, şi care sunt suficient de asemănătoare pentru a evita ameninţarea aşa-numitelor « şocuri asimetrice». Or, cele două naţiuni sud-americane nu se potrivesc", crede Krugman. "Nu ştiu cui i-a venit această idee, dar cu siguranţă habar n-are economie monetară internaţională. Este o oportunitate de a aplica teoria Zonelor Valutare Optime - care ne spune că este o idee îngrozitoare".

Conform acestei teorii, o zonă monetară comună poate avea eficienţă sporită numai dacă ţările participante îndeplinesc anumite criterii.

Exporturile Braziliei către Argentina reprezintă doar 4,2% din total, în timp ce Argentina trimite cam 15% din mărfurile sale ce merg peste graniţă în Brazilia. "Argentina trimite mai mult în Brazilia, pentru că economia Braziliei este mai mare, dar totuşi reprezintă doar 15%. În plus, structura exporturilor celor două ţări este diferită", spune Krugman.

În vreme ce Argentina exportă în principal produse agricole, mai mult de jumătate din transporturile din Brazilia în Argentina reprezintă combustibili şi produse manufacturiere. "Aşadar, şocuri în economia mondială probabil vor provoca schimbări majore în echilibrul cursului de schimb real", a mai afirmat economistul, citat de Business Insider.

Remarcile lui Krugman se alătură corului de critici cu care s-au confruntat liderii celor două ţări - noul preşedinte al Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva şi liderul argentinian Alberto Fernandez - după ce şi-au anunţat planurile de a începe discuţiile privind această iniţiativă, în data de 21 ianuarie.

Moneda propusă, pe care Brazilia vrea să o numească "sur" (sud), ar trebui să devină noul mijloc de schimb între cele două naţiuni şi, ulterior, între alte ţări sud-americane, formând astfel al doilea bloc valutar ca mărime din lume, după euro.

Ideea din spatele iniţiativei este că, o uniune monetară ar stimula comerţul în regiune şi ar scădea dependenţa de dolarul american, deoarece costurile de conversie şi incertitudinea privind cursul de schimb ar fi eliminate.

Dar, pe măsură ce inflaţia Argentinei se apropie de 100% pe fondul tipăririi frenetice de bani de către banca centrală pentru a ţine pasul cu cheltuielile, iar datoriile Braziliei sunt tot mai mari în contextul unor rate ale dobânziilor situate la maximul ultimelor şase ani, Krugman şi alţi critici ai planului se tem că o monedă comună poate ameninţa suplimentar un mediu economic deja instabil, precum şi răspândirea şocurilor între ţările care optează pentru asta, conform Business Insider.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "idee îngrozitoare" ptr. $ ?!

    ideea este ca: Guvernele ce vor sa adopte "noul" vor defapt sa isi spele datoriile nominale prin socuri de costuri nominale in sus!

    asa a facut si Romania in 90 cand a trecut la cont curent semiliberalizat si pe urma cu euro in shadow si dolar ca dupa sa fie mai mult pe euro dupa 2005. 

    vor sa puna noua moneda tare in gram aur si pe urma sa ii dea la vale cu devalorizarea vechilor monede. 

    S c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb