Miliardarul John Paulson, precum şi alte fonduri de hedging americane investesc în băncile din Grecia, având încredere că economia elenă a început să-şi revină, potrivit Financial Times.
"Economia Greciei îşi revine, iar asta ar trebui să ajute şi sectorul bancar", a declarat Paulson pentru Financial Times.
Interesul investitorilor americani este atât de puternic încât instituţiile de credit elene fac lobby pe lângă guvernul de la Atena să grăbească vânzarea participaţiilor preluate de stat în urma procesului de recapitalizare a sectorului bancar, mai precizează ziarul britanic.
Paulson, renumit pentru profiturile uriaşe obţinute din criza creditelor subprime din Statele Unite ale Americii (SUA) în 2007, a lăudat guvernul, considerând că este "foarte favorabil pentru business-ul Greciei".
De asemenea, miliardarul a confirmat că fondul pe care îl conduce, Paulson & Co, are participaţii semnificative la Piraeus Bank şi Alpha Bank, instituţiile de credit elene care au ieşit cel mai bine din criză.
Paulson & Co este cel mai cunoscut dintre fondurile de hedging cu investiţii în băncile elene, printre care se numără şi Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital şi Och-Ziff, afirmă surse apropiate situaţiei. Fonduri de investiţii pe termen lung precum Wellington Capital Group şi Fidelity, au, de asemenea, participaţii la băncile elene.
Alpha şi Piraeus sunt considerate cele mai atractive instituţii de credit pentru investitori, după ce în urma recapitalizării acţionarii privaţi au rămas cu deţineri totale de 16%, respectiv 20%, şi au reuşit să evite preluarea managementului de către stat.
Preţurile acţiunilor Alpha şi Piraeus sunt în creştere cu câte 8% de la recapitalizarea de către stat. Instrumentele financiare care pot fi preschimbate în acţiuni la anumite cotaţii (warrant-uri) au crescut cu peste 100% în cazul Alpha şi 80% în cel al Piraeus.
Vassilios Psaltis , directorul finaciar al Alpha Bank, declară: "Ar fi bine să găsim o cale prin care să accelerăm continuarea privatizării. (...) Cererea investitorilor creşte puternic".
Bancherii consideră, însă, că preţurile de conversie sunt prea ridicate ca să tentăm fondurile de hedging, după cum precizează Financial Times.
"Băncile şi guvernul ar vrea ca reprivatizarea să fie accelerată prin reducerea preţurilor de conversie. Dar troica este problema", a declarat pentru ziarul britanic un bancher elen.
John Paulson este acţionar al companiei canadiene Gabriel Resources, care dezvoltă în România proiectul Roşia Montană. Miliardarul controlează 16% din acţiunile Gabriel Resources, potrivit Reuters.