PDL ANUNŢĂ O MOŢIUNE DE CENZURĂ  Ponta merge mai departe cu legea retrocedărilor

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Politică / 16 aprilie 2013

Ponta merge mai departe cu legea retrocedărilor

Vasile Blaga: "Pe tema restituirii proprietăţilor, Guvernul Ponta îşi asumă răspunderea că nu va răspunde pentru nimic"

Mihai Răzvan Ungureanu: "Vom susţine moţiunea iniţiată de PDL"

Noua lege a retrocedărilor naşte pasiuni aprinse în sfera politică. PDL a anunţat, ieri, că va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, pe subiectul despăgubirii foştilor proprietari, însă această perspectivă nu l-a speriat câtuşi de puţin pe premierul Victor Ponta, care merge înainte cu asumarea răspunderii în faţa Parlamentului.

Primul-ministru a prezentat, ieri, grupurilor parlamentare, noul proiect de lege privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire în natură sau prin echivalent a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea mâine.

Potrivit premierului, în textul legii va fi preluat un amendament care împiedică cesionarii să ascundă preţul real: "Colegii au depus amendamente, unele dintre ele le şi preluăm. Unul dintre colegii din USL a depus un amendament, probabil că a văzut şi am văzut şi eu acea observaţie a Consiliului Legislativ referitoare la posibilitatea ca cesionarii de fapt să ascundă preţul real cu care cesionează şi o să adoptăm acel amendament şi preîntâmpinăm acea situaţie. Tot ce se mai găseşte ca posibil loc prin care alte interese decât cele legitime să apară, cu toată buna credinţă, le adoptăm în textul legii şi le punem în aplicare".

Domnia sa a subliniat în repetate rânduri că legea despăgubirilor trebuie asumată de toate partidele politice, nu doar de USL, fiind o problemă care este a întregii clase politice.

Astfel, Ponta speră şi la sprijinul UDMR şi al celorlalte grupuri parlamentare, după ce preşedintele PNL Crin Antonescu a precizat că USL, în ansamblu, susţine adoptarea aces-tui proiect de lege.

Şi PDL trage de UDMR

La sprijinul UDMR speră însă şi PDL, care pregăteşte moţiunea pe legea retrocedărilor.

Liderul grupului PDL, Vasile Blaga, a declarat, ieri, că au existat dis-cuţii între parlamentarul PDL Mircea Toader şi liderul grupului UDMR şi colegii din PPDD, pentru susţinerea unei moţiuni de cenzură la noua lege a retrocedărilor.

Liderul PDL a subliniat că moţiunea este necesară dat fiind faptul că actualul proiect privind restituirea proprietăţilor propus de guvernul Ponta are foarte multe neajunsuri şi nu rezolvă nimic, nefăcând altceva decât să amâne lucrurile.

Vasile Blaga a precizat că prin noul proiect de lege, restituirea proprietăţii devine excepţie, şi nu regulă, ceea ce încalcă Constituţia ţării. "În al doilea rând, Guvernul Ponta împinge pentru 2017-2024 plata des-păgubirilor în bani. Acest lucru duce la prelungirea haosului imobiliar, la instabilitatea circuitului civil, la condamnarea României la subdezvoltare", a mai spus Blaga.

UDMR decide astăzi ce părere are despre despăgubiri

Referindu-se la acest subiect, vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, nu s-a arătat nici în favoarea, nici în defavoarea proiectului de lege, afirmând că va decide probabil astăzi dacă grupul pe care îl reprezintă va susţine moţiunea de cenzură iniţiată de PDL.

Forţa Civică susţine moţiunea

PDL are însă sprijinul partidului Forţa Civică. Mihai Răzvan Ungureanu, liderul partidului, a declarat ieri, că, dacă Guvernul îşi va asuma răspundere pe noua lege a retrocedărilor, va ataca decizia la Curtea Constituţională.

Domnia sa a precizat, într-un comunicat de presă, că partidul său va folosi toate mijloacele legale care îi stau la dispoziţie pentru a se opune unui proiect de lege născut din "superficialitate, incompetenţă şi lipsă de respect pentru cetăţenii români ale căror drepturi le vizează. Acesta a mai adăugat că, în afara demersului legat de procedură, va ataca toate acele prevederi ale proiectului Ponta care sunt "profund neconstituţionale".

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a mai spus ca proiectul de lege privind retrocedarea, iniţiat de Forţa Civică, a primit un aviz favorabil din partea Consiliului Legis-lativ, care l-a considerat un "proiect bun şi a trecut prin analiza forurilor competente de la CEDO la timp".

Proiectul de lege pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea miercuri, stabileşte despăgubirea în natură ca variantă preponderentă. Foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoa-rea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar începând cu 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. UDMR mai bine sa spuna in ce valoare s-a retrocedat in Ungaria?Am vazut ca a aparut lupul la TV.Nu a mai fost demult.Are miros fin.PDL,PNL,UDMR-sa va fie rusine pentru legea retrocedarilor.Cat mai vreti sa distrugeti tara si marea majoritate a oamenilor ei?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb