PE FONDUL CRIZEI COVID-19: Marius Budăi somează Guvernul să nu ia măsuri fără consultarea sindicatelor

A.M.
Politică / 16 martie 2020

Marius Constantin Budăi

Marius Constantin Budăi

În calitate de fost ministru al Muncii, somez Guvernul Orban să nu ia măsuri care vor afecta vieţile a milioane de cetăţeni români, fără consultarea sindicatelor, a afirmat, luni, deputatul PSD, Marius Constantin Budăi, într-o postare pe Facebook, precizând că măsuri precum modificarea Codului Muncii nu pot fi luate doar în consultare cu patronatele.

"Guvernul să iniţieze, de urgenţă, dialogul tripartit, să analizeze împreună cu sindicatele şi patronatele, nu doar cu aceştia din urmă. Altfel, interesele angajaţilor români nu vor fi apărate de nimeni.", a menţionat deputatul social democrat.

CNS Cartel ALFA a anunţat, luni, prin intermediul unui comunicat că solicită Guvernului consultarea partenerilor sociali privind măsurile propuse pentru atenuarea impactului economic şi social al pandemiei COVID-19.

"De astăzi este declarată starea de urgenţă, reglementată de prevederile OUG 1/1999, Cerem guvernului să explice cu claritate consecinţele acestei decizii, ce presupune aceasta şi măsurile concrete care vor fi luate, De asemenea cerem guvernului transparenţă şi identificarea celor mai bune soluţii pentru atenuarea impactului asupra companiilor şi lucrători, pe baza dialogului cu partenerii sociali, atât reprezentanţii angajatorilor, cât şi cei ai lucrătorilor.

Drepturile sunt pentru cetăţeni! Cerem ca reprezentanţii sindicali să facă parte din comitetul de urgenţă, nu doar angajatorii.", precizează reprezentanţii CNS Cartel ALFA.

AStfel, confederaţia anunţă că respinge ferm solicitarea Confederaţiei Patronale Concordia de a modifica "temporar" Codul Muncii.

" Avem deja instrumentele legale pentru a adopta măsuri de răspuns la această situaţie de criză, cu soluţii care să provoace cât mai puţine daune ambelor părţi. Codul Muncii prevede, cu caracter general, unele dispoziţii cu privire la modul în care pot acţiona părţile, angajatorul şi salariaţii, în diferite situaţii. Tot Codul Muncii se bazează şi pe unele principii, cel mai important fiind cel al Bunei-Credinţe. Toate aceste elemente au un singur scop, acela de a evita abuzurile!

Suntem de acord că această pandemie este un context extrem de dificil pentru desfăşurarea afacerilor, dar angajatorii trebuie să acţioneze decisiv şi responsabil pentru a oferi protecţie lucrătorilor în întreg lanţul lor de aprovizionare. Acest lucru trebuie să înceapă cu datoria lor de îngrijire de a proteja lucrătorii de transmiterea COVID-19, în conformitate cu indicaţiile OMS, şi să se extindă la protejarea salariilor tuturor angajaţilor, garantarea concediilor medicale şi a condiţiilor de muncă flexibile în timpul crizei. Solicităm angajatorilor să acorde prioritate drepturilor şi bunăstării lucrătorilor, deoarece răspundem colectiv la provocările pe care le prezintă COVID-19. Numai în acest mod putem menţine o societate şi o economie funcţională, atenuând astfel impactul devastator al acestei crize.", se arată în comunicat.

Marţi, 17 martie, va avea loc întrunirea miniştrilor de finanţe şi economie al ţărilor membre EU (ECOFIN) pentru a aproba pachetul de măsuri propus vineri de Comisia Europeană. Aceste măsuri cuprind fonduri pentru protejarea lucrătorilor şi companiilor de efectele cele mai dure ale pandemiei COVID-19, precum şi relaxarea normelor fiscale şi de ajutor de stat pentru a sprijini serviciile publice şi companiile afectate de criză.

Potrivit reprezentanţiilor CNS Cartel ALFA, aceste măsuri nu înlocuiesc, ci vin în sprijinul măsurilor adoptate la nivel naţional.

"Trebuie să ne asigurăm că sprijinul ajunge la toţi lucrătorii afectaţi, inclusiv cei care desfăşoară activităţi independente şi cei cu locuri de muncă precare. Pachetele de stimulente economice de urgenţă trebuie să includă următoarele: concedii medicale plătite; menţinerea veniturilor pentru acoperirea costurilor pentru locuinţe, electricitate, alimente şi alte obiecte esenţiale; şi extinderea protecţiei sociale pentru toţi lucrătorii, indiferent de tipul de relaţie de muncă.

Acesta este singurul mod de a susţine locurile de muncă şi economia, de a proteja salariile, bunăstarea lucrătorilor şi întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri). Lecţiile crizei financiare din 2008-2009 trebuie să dicteze că obiectivul principal este sprijinul de care au nevoie lucratorii, familiile lor şi întreprinderile, nu instituţiile financiare."

În acest sens, Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" a solicitat Guvernului luarea de măsuri urgente în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. S-a trezit budai, hai, hai , manati mai ! Daca ne apucam de dialogul tripartit putem sa ne pregatim de coroana virus.

    Budai nu este ala care si-a luat bacalaureatul la 34 de ani? Ala care a fost sofer apoi ministru in Guvernul Dancila? Si someaza el? Da indicatii ? Doamne fereste! Atata lipsa de bun simt .....

    Budai nu este ala care si-a luat bacalaureatul la 34 de ani? Ala care a fost sofer apoi ministru in Guvernul Dancila? Si someaza el? Da indicatii ? Doamne fereste! Atata lipsa de bun simt .....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb