Educaţia financiară este un lubrifiant al mecanismelor economice, iar politicile monetare, fiscale, în general politicile guvernamentale funcţionează mai bine într-un mediu social şi politic educat financiar, a afirmat, vineri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.
"Acum mai bine de un secol şi jumătate, Mihail Kogălniceanu spunea: "Dacă ţara trebuie să aibă un loc în concertul Europei, apoi nu va putea ajunge prin industrie, nici prin comerţ, decât numai prin învăţământ". Este, fără îndoială, datoria noastră, a autorităţilor acestui stat, să depunem toate eforturile pentru promovarea învăţământului, educaţiei şi să ne asigurăm că experienţa şi profesionalismul sunt puse în slujba ţării. În acest context, vedem impulsionarea educaţiei financiare ca pe o ancoră strategică; astăzi educaţia financiară nu mai este o opţiune, ci o necesitate stringentă. Politicile monetare, fiscale, în general politicile guvernamentale funcţionează mai bine într-un mediu social şi politic educat financiar. Aş spune că educaţia financiară este un lubrifiant al mecanismelor economice", a spus Mugur Isărescu.
Potrivit guvernatorului, la Banca Naţională, activităţile de educaţie financiară pot fi traduse şi ca o misiune de apostolat.
"Echipele noastre de specialişti deschid săptămânal multe uşi în teritoriu, în zone îndepărtate din ţară, în medii defavorizate. Sperăm că implicarea şi pasiunea colegilor noştri din toată reţeaua teritorială a BNR, dublate de capacitatea organizatorică şi instituţională au contribuit la transmiterea cunoştinţelor şi mesajelor în mod profesionist, echilibrat şi atent la nevoile interlocutorilor. Misiunea pe care ne-am asumat-o cere seriozitate, consecvenţă, continuitate. Şi toate acestea construiesc în mod durabil, încrederea. De peste 30 de ani am pus la dispoziţia mediului academic, a specialiştilor şi a colegilor din sistemul financiar-bancar, întreaga infrastructură a BNR: fie ea materială, profesională sau umană, patrimoniul istoric şi cultural. Numai în luna martie a acestui an, pe durata a cinci zile, când s-a sărbătorit la nivel internaţional Săptămâna Mondială a Banilor, echipa BNR de educaţie financiară a dus mesajele noastre către mai mult de 28.000 de participanţi la acest proiect", a declarat Mugur Isărescu.
Acesta a menţionat că la eveniment au participat zece elevi din Suceava, Oradea, Timişoara, Tulcea şi Giurgiu, care sunt finaliştii Concursului naţional de educaţie financiar-bancară Eugeniu Carada.
"Ei sunt şi premianţi ai liceelor unde învaţă, fiind implicaţi în competiţii şcolare la nivel naţional şi internaţional. Participarea lor la acest concurs, aflat deja la a treia ediţie, sub îndrumarea profesorilor de economie, îi ajută să îşi dezvolte competenţele necesare pentru a înţelege cum funcţionează economia şi, implicit, societatea. Doresc să îi felicit atât pe elevii participanţi, cât şi pe profesorii şi pe părinţii lor şi să îi încurajez să îşi urmeze pasiunea pentru economie şi finanţe", a adăugat Isărescu.
Guvernatorul BNR a precizat că instituţia găzduieşte pentru al doilea an consecutiv Forumul educaţiei financiare, eveniment ajuns la cea de a treia ediţie.
"Întâlnirea de astăzi are pentru noi o dublă semnificaţie: sărbătorim, pentru al treilea an, Ziua Educaţiei Financiare, iar pe 17/29 aprilie, sărbătorim 145 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României, a 16-a bancă centrală din lume, în ordinea istorică a datei de înfiinţare. "Bătrâna Doamnă" a reuşit să treacă peste multele provocări ale istoriei, cu transformări sociale şi economice, păstrându-şi de-a lungul anilor valorile şi profesionalismul", a mai afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.